Primarul Clotilde Armand, apel la consilieri din sectorul 1: Dacă nu mă mandatează să pot cere rezilierea contractului cu Romprest în justiție înseamnă că le place gunoiul
Primarul Clotilde Armand a făcut marți, un apel la consilierii din sectorul 1, cu puțin timp înainte de începerea ședinței Consiliului Local, programată pentru ora 12, să se prezinte la ședință pentru a o mandata să ceară în instanță rezilierea contractului cu Romprest.
Consilierii liberali se opun acestui mandat, pe motiv că hotărârea de consiliu cerută de Clotilde Armand este ilegală și pledează pentru negocieri cu Romprest.
Contractul cu Romprest a fost încheiat pe vremea primarului PNL, Andrei Chiliman de către Consiliu Local al sectorului 1, astfel încât primarul Clotilde Armand nu se poate prezenta în instanță pentru a cere rezilierea contractului fără mandat de la consilierii locali.
Redăm mai jos cele mai relevante declarații
- Am cerut să fiu eu mandatată să cerem rezilierea contractului în justiție, pentru a cere cele 50 de milioane de euro pe care firma le datorează primăriei
- Consilierii nu au venit, nu s-au prezentat. Am dovedit că fără această mandatare nu pot să mă duc în instanță. Judecătorii au spus că trebuie să cer această mandatare. Fără asta nu pot să cer asta în justiție.
- Am nevoie de această mandatare. Este important să înțeleagă consilierii că fără mandat. Dacă nu vin, înseamnă că le place gunoiul. Fără votul consilierilor, care sunt parte în acest contract, nu vom putea să cerem banii înapoi. Nu vom putea să cerem în instanță rezilierea contractului.
- Dacă nu vin, înseamnă că le place că avem gunoi pe stradă. Fac un apel la toți consilierii să se arate responsabili și să spună NU gunoiului.
- Nu am nimic cu Romprest, vreau să avem un serviciu de calitate, să plătim un preț corect. Avem cel mai scump contract din România și gunoi pe străzi.
- Romprest a fost invitată la primărie de nuștiucâte ori, au fost prezenți non stop în cadrul primăriei. Ok, ne ducem în instanță, dar pentru asta trebuie să am mandatarea corectă. Parte în acest contracte este Consiliul Local, el este parte în acest contract.
- Dacă nu va vota, va trebui să-și asume colapsul public. Au validat niște facturi neprestate în 2020, s-au acumulat sume pe care noi nu putem să le plătim dar s-au acumulat și sume pe care noi le datorăm.
Context
Între primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.
Clotilde Armand invocă rapoarte ale Curții de Conturi și ale Ministerului de Finanțe potrivit cărora compania Romprest ar fi încasat suplimentar, ilegal, 243 de milioane de lei pe servicii umflate sau neprestate în realitate.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.
Pe de altă parte, directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, spune că primăria datorează companiei 119 milioane de lei. Din pricina neachitării facturilor, Romprest ar fi fost nevoită să dea afară aproape 700 de angajați și să reducă frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale.
Reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii