G4Media.ro

Vergil Chițac (PNL), primarul Constanței, a scăpat de ambele dosare DNA, la…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Vergil Chițac (PNL), primarul Constanței, a scăpat de ambele dosare DNA, la București: Unul a fost clasat, în altul a fost acceptată plângerea lui Chițac și se cere refacerea dosarului/ Procurorul care instrumenta ambele spețe era șeful ST Constanța, schimbat recent din funcție

  • Primarul Constanței, Vergil Chițac (PNL), a scăpat de ambele dosare DNA, joi, când a doua speță în care edilul PNL era urmărit penal a fost infirmată la centru, conform surselor G4Media și Info Sud-Est. Informația a fost publicată inițial de constanta.info.
  • Primul dosar al lui Chițac a fost preluat la centru în timpul mandatului lui Crin Bologa și clasat în mandatul lui Marius Voineag.
  • Ambele dosare erau instrumentate de fostul procurorul-șef  al ST Constanța, Andrei Bodean, pe care șeful DNA l-a schimbat din funcție la începutul lunii februarie, decizie urmată de demisia în bloc a procurorilor Anticorupție de la Constanța. 

Primarul Vergil Chițac a fost inculpat de DNA Constanța în două dosare penale:

În prima cauză, deschisă în mai 2022, procurorii au anchetat ceea ce este cunoscut generic ca ”plăți nelegale pentru spații verzi” către o firmă de casă a fostei administrații condusă de Radu Mazăre. Șeful ANPC, Horia Constantinescu (PSD), fost șef în primăria condusă de Chițac (PNL), era suspect în același dosar. Dosarul a fost preluat de conducerea DNA în mandatul fostului procuror-șef Crin Bologa și închis în ianuarie 2024, în mandatul lui Marius Voineag, cu o lună înainte de schimbarea conducerii de la DNA Constanța. Detalii despre dosar, aici.

În a doua cauză, din iulie 2023, procurorii DNA Constanța au făcut percheziții la primărie, Chițac fiind inculpat ulterior acestora pentru abuz în serviciu în dosarul cunoscut generic ca ”bărcile de pe Siutghiol”. Speța a ajuns la structura centrală condusă de Marius Voineag și infirmată pe linie ierarhic superioară, pe motiv că dosarul trebuie refăcut. DNA a acceptat astfel plângerea făcută de primarul Chițac, care a scăpat de calitatea de inculpat. 

  • Marius Voineag, șeful DNA, nu a transmis un punct de vedere la solicitarea G4Media și Info Sud-Est până la publicarea acestui articol. 

Într-o emisiune Digi24, întrebat despre dosarele DNA în care este inculpat, Chițac a declarat că ”este o încercare a unui procuror de compromitere a mea care are legătură cu tot anul electoral 2024” (dosarele au fost deschise cu mult înainte de 2024, respectiv în 2022 și 2023, n.red.), inclusiv cu alegerile prezidențiale”: ”Este o măciucă politică și cu asta basta”, a declarat primarul PNL al Constanței.

De menționat că fostul procuror-șef al DNA Constanța care îl ancheta pe Vergil Chițac este același care îi anchetează pe ÎPS Teodosie și i-a anchetat și trimis în judecată și pe Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța (în mai multe dosare, începând cu 2014), și Radu Mazăre, fostul primar al Constanței (2014) ș.a.

Context

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. Aceștia au solicitat încetarea activității în cadrul DNA începând cu 7 mai 2024. 

Referitor la această situație, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că ”le mulțumește pentru întreaga lor activitate”.

Serviciul teritorial va rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța, acest demers fiind tot o formă de protest, au mai explicat sursele citate.

Nu este singura decizie controversată a șefului DNA, Marius Voineag, privind schimbarea procurorilor din funcții sau dosare. 

Voineag a justificat schimbarea lui Bodean de la Constanța spunând, într-un interviu pentru Mediafax, că ”a avut multe achitări” pentru ca în același interviu să declare că i-a propus procurorului să avanseze profesional și să accepte o funcție în structura centrală a DNA, care era de conducere, conform surselor G4Media. Bodean nu a comentat subiectul. 

O altă schimbare controversată este cea a procurorului militar Liviu Lascu, care instrumenta dosarul achizițiilor SRI. După eliminarea procurorului din dosar, speța a fost clasată (închisă de DNA). Despre asta Voineag a declarat pentru G4Media că procurorul Lascu ar fi condus ”prost” serviciul militar din DNA și că dosarul avea ca țintă ”un plutonier din SRI”. 

Procurorul Lascu l-a contrazis într-un punct de vedere transmis G4Media, printr-o rară ieșire pentru un magistrat în spațiul public, spunând că dosarul nu privea ”un plutonier SRI”, ci 6 angajați SRI din care doi ofițeri superiori. De asemenea, Lascu a mai arătat că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deși mai bine de jumătate din produse nu au fost recepționate.

Tot în interviul în care a criticat activitatea procurorului Lascu, G4Media a întrebat dacă jurnaliștii pot primi ordonanța de clasare a dosarului achizițiilor SRI. Voineag a răspuns: ”Fără probleme. Vă pun fără probleme la dispoziție. Absolut, nici nu se pune problema”.

Ulterior, instituția condusă de Voineag a refuzat să dea curs solicitărilor presei de a primi ordonanța, spunând că, de fapt, nu se poate pentru că există riscul să fie afectate alte dosare. 

O investigație G4Media a arătat și cine este firma care apare în dosarul clasat al achizițiilor SRI și ce contracte mai are cu serviciul de informații. Detalii, aici. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. doar de asta a fost uns voineag acolo, ca sa spele si sa protejeze mafiapsdnl. constanta e oricum un puroi de oras, nu mai are nici o sansa sa se civilizeze impreuna cu toata zona mamai si navodari.

  2. Stelian Ion de la USR a fost data afară de câțu din guvern tocmai pentru că încerca să pună oameni independenți în fruntea parchetelor. Vedem acum că s-a ales praful de justiție în epoca PSD-PNL.

  3. …pt liniste, stabilitate si prosperitate