G4Media.ro

Primarul Constanței, despre schimbarea numelui străzii Ion Antonescu: Nu am ezitat cu…

sursa foto: Facebook/ Vergil Chițac

Primarul Constanței, despre schimbarea numelui străzii Ion Antonescu: Nu am ezitat cu nimic, mi-am asumat responsabilitatea să repar multe probleme ignorate de PSD, aceasta fiind doar una dintre ele. O voi rezolva, fără discuție

Primarul Constanței, Vergil Chițac (PNL), a transmis, luni seară, o rectificare referitoare la poziția sa față de schimarea numelui străzii Ion Antonescu din municipiu, unul dintre ultimele locuri din România unde străzile poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, cum e cazul fostului mareșal din anii ’40.

În știrea inițială, primarul a declarat că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”. De asemenea, Vergil Chițac a declarat așteaptă ca mediile de specialitate de pe plan local (mediile academice, colectivele de istorici etc.) să sprijine administrația locală ”cu evaluări ştiinţifice detaliate şi fundamentate în acest domeniu, pentru a evita abordările amatoriste”.

Primarul a revenit asupra declarației din articolul referitor la ezitarea lui Chițac de a schimba numele străzii Ion Antonescu și a subliniat că ”nu ezită să schimbe numele străzii”, dar că are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Chițac a mai spus că își asumă responsabilitatea schimbării numelui străzii, la fel cum și-a asumat responsabilitatea reparării multor ”dintre problemele ignorate sau chiar create de fost administrație PSD”.

  • ”Eu nu pun în dezbatere schimbarea numelui străzii, am spus doar că voi cere puncte de vedere de la instituții avizate ca să pot fundamenta hotărârea de consiliul local pentru schimbarea denumirii. E un act pur procedural. Am luat această hotărâre imediat ce mi s-a semnalat problema. Nu am ezitat cu nimic. Până la urmă eu mi-am asumat responsabilitatea să repar multe dintre problemele ignorate sau chiar create de fost administrație PSD, aceasta fiind numai una dintre ele. Din articolul dumneavoastră reiese că în 2016, consilierii locali PSD, partid din care face parte și liderul comunității locale evreiești, a votat împotriva schimbării denumirii, iar ulterior timp de aproape 5 ani, nimeni nu a mai făcut nimic în această privință, nimeni nu a mai avut vreo luare de poziție pe această temă. O voi rezolva eu, fără discuție. Însă vă rog să aveți înțelegere, problemele constănțenilor sunt multe, importante și este nevoie să le acordăm timpul cuvenit”, a declarat primarul Vergil Chițac pentru G4Media.

Context

Păstrarea sau acordarea numelui Ion Antonescu unor străzi încalcă legea. Potrivit articolului 13 al OUG 31/2002:

  • ”Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică”.

De asemenea, în mai 2008 Înalta Curtea de Casație și Justiție a respins un recurs împotriva condamnnării lui Antonescu în 1946 pentru crime împotriva omenirii. Astfel, judecătorii instanței supreme au admis recursul formulat de procurori în procesul în care s-a cerut reabilitarea numelui mareșalului Ion Antonescu și au respins cererea de revizuire formulată de Șerban Alexianu, urmașul profesorului Gheorghe Alexianu.

Mareșalul Ion Antonescu a condus România între 1940-1944, perioadă în care au fost deportați, închiși în lagăre și omorâți evreii din Moldova, Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” spune că în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni. Mareșalul Ion Antonescu a aprobat politica de stat prin care au fost exterminați evreii din România.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nu stiu cui ii foloseste rascolirea permanenta a unor simboluri istorice.

    • Fiecare generatie trebuie sa cunoasca tot ce au facut inaintasii.
      Inventam istorie care ne este favorabila, apoi cosmetizam sau cu stergem cu buretele magariile vechi si noi?
      Atat faptele bune cat si cele rele trebuiesc cunoscute si asumate.

  2. „Nu ezit, dar astept sa vad ce zic si altii.”
    Foarte penibil.

  3. La probleme usoare, PNL e cel mai tare.

  4. E o problema nesemnificativă a Orasului.
    Cate alte probleme nu are orasul?
    Infractionalitatea , poluarea, locuri de parcare, plajele etc.
    Vai ce mare problema e cu numele unei străzi!

  5. Interesele politice pot sa faca ce vor ele cu istoria . Noi , parintii si bunicii , vom transmite copiilor nostri adevarul asa cum a fost . Veteranii de razboi sint din ce in ce mai putini in viata dar , slava Domnului , avem marturiile lor scrise si inregistrate . Le vom transmite generatiilor viitoare pentru ca acestea sa poata intelege ca institutiile publice ( dominate totdeauna politic ) au interes sa le transmita minciuni pe post de adevar istoric .