Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA după ce a expropriat Pescăria lui Matei: Edilul a vândut o bucată de plajă firmei unui apropiat al fratelui său cu 18 euro/mp. După vânzare, ginerele edilului a intrat în societate
- Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că proprietarii unei cherhanale, care dețin și restaurantul ”Pescăria lui Matei”, au fost expropriați abuziv.
- După expropriere, primarul a închiriat o bucată din teren, cu 0,83 euro/mp, unei societăți care aparține unui apropiat al fratelui său și în care este asociat și ginerele edilului
- La scurt timp după concesiune, primarul a vândut terenul de pe plajă aceleiași firme, fără licitație, cu 18 euro/mp. Societatea a fost împrumutată chiar de fratele primarului ca să poată cumpăra terenul.
Administratorul societății căruia primarul din Agigea i-a vândut golful cu 18 euro/mp, fără licitație, alături de fratele primarului, într-una din vacanțele petrecute împreună.
O bucată de plajă pentru ginere. Prețuri derizorii la concesiune și vânzare: 0,83 și 18 euro/mp
O familie de pescari cumpără, la începutul anilor 2000, două imobile ale unei întreprinderi piscicole la care fuseseră angajați înainte de Revoluție.
Societatea pescarilor devine astfel proprietara unui teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea.
Pescarii hotărăsc să își modernizeze cherhanaua la care lucrau încă din anii ’80 și să deschidă publicului un restaurant cu specific pescăresc. Așa apare, în 2013, Pescăria lui Matei care începe rapid să se bucure de succes.
Doar că, între timp, apăruseră și problemele.
În 2012, Primăria Agigea le ia terenul pescarilor pe motiv că ei nu pot dovedi că sunt proprietarii imobilului.
Exproprierea s-a făcut după ce primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile.
Astfel, primarul Cîrjaliu a expropriat societatea pescarilor deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.
Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală a recunoscut proprietatea pescarilor în tot acest timp.
Spre exemplu, Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.
Dar, printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că dacă primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, atunci el poate trece la exproprierea imobilului. Iar primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false:
”Prin HCL nr.42/2009, inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel s-a autoînvestit cu puterea de a analiza și de a constata existența sau inexistența titlurilor de proprietate pentru terenurile de pe raza com. Agigea, aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat, și respectiv validitatea ori nevaliditatea lor, iar în cazul în care aprecia că acestea nu existau ori nu erau valabile, să procedeze la exproprierea imobilelor respective (…) Apoi, suspiciunile inculpatului privind posibila falsificare a unor facturi nu pot constitui temei al unei exproprieri având ca obiect bunurile la care se refereau facturile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanța.
Procurorii susțin că primarul a acționat nu numai ilegal, însușindu-și dreptul de a expropria terenurile despre care considera că nu au titluri valabile, dar și cu rea credință pentru că a blocat accesul pescarilor atât la drumul public, cât și la mal.
După expropriere, Primăria Agigea a împărțit terenul în șapte loturi, astfel încât bărcile pescarilor nu mai puteau fi scoase la mal, iar pescăria nu mai avea acces la drumul public, deci clienții nu mai puteau intra în local:
”Deosebit de relevant în ceea ce privește reaua credință a inculpatului Cîrjaliu Cristian Maricel și intenția sa de a vătăma interesele SC Sarda Fish SRL este și modul în care a fost efectuată dezmembrarea terenului (…). Astfel, lotul nr.6, reprezentând latura sudică a imobilului (…) constituie singura latură a imobilului expropriat de inculpat prin care angajații SC Sarda Fish SRL puteau scoate bărcile de pescuit din mare pe uscat, fiind o porțiune de plajă, în timp ce cealaltă latură a imobilului învecinată cu marea, cea de pe latura estică constituind un dig de protecție din blocuri de beton peste care nu pot fi urcate bărcile pescărești. În mod similar, lotul nr.7, reprezentând latura nordică a imobilului expropriat (…) constituie legătura terenului pe care este construit restaurantul Pescăria lui Matei cu drumul public”, se arată în rechizitoriul DNA Constanța.
După ce blochează accesul bărcilor la mal și al pescăriei la drumul public, primarul concesionează, în aprilie 2013, o bucată de 1700 de mp din terenul expropriat, pentru 25 de ani, societății Cherhana Bibanu SRL. Prețul concesiunii: 0,83 de euro/mp/lună.
Golful pe care Cristian Cârjaliu, primarul din Agigea, l-a vândul cu 18 euro/mp
firmei în care sunt asociați ginerele său și un apropiat al fratelui edilului
Citește articolul integral pe Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii