G4Media.ro

Primarul din Baia Mare, în conflict cu operatorul de salubritate Drusal, explică…

sursa foto: primaria Baia MAre

Primarul din Baia Mare, în conflict cu operatorul de salubritate Drusal, explică cum s-a ajuns în situația ca această firmă să nu mai ridice gunoiul timp de o lună / „Voi propune să ne facem propriul serviciu de colectare și depozitare a deșeurilor”, spune Cătălin Cherecheș

Aflat într-un blocaj în relația cu operatorul de salubritate Drusal, care are sarcina contractuală de a colecta, sorta și depozita deșeurile menajere din municipiul Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș spune că le va propune consilierilor locali să creeze propriul serviciu public local de gestionare a deșeurilor, așa cum există și în Vinea și în alte orașe.

Cherecheș spune că nu mai vrea să stea la cheremul actualului operator de salubritate și că va propune și ieșirea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), înființată și patronată de Consiliul Județean Maramureș în scopul gestionării în sistem integrat a deșeurilor menajere de pe raza județului.

Reamintim că primarul din Baia Mare a fost acuzat, zilele trecute, că depozitează ilegal deșeurile menajere, pe un teren de pe malul râului Săsar, pentru care Garda de Mediu a dispus închiderea și ecologizarea, cu termen de finalizare 25 ianuarie, 2022. În replică, edilul municipiului a relatat pentru G4media că situația critică privind gestionarea deșeurilor pleacă de la Consiliul Județean Maramureș, în contextul în care instituția avea sarcina, prin lege, să organizeze un sistem unic, integrat, de management al deșurilor, care să înglobeze toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Maramureș, inclusiv municipiul Baia Mare.

În 2019, Consiliul Județean Maramureș a încheiat un contract cu operatorul de salubritate Drusal, pentru gestionarea singurului depozit ecologic de deșeuri al județului, finanțat din fonduri europene, obiectiv la care se lucrează de mai mulți ani dar care n-a fost finalizat până în prezent.

„Au semnat un contract cu Drusal, fără a exista practic obiectul contracului”, explică primarul Cătălin Cherecheș decizia fostului președinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea (PSD), de a angaja compania Drusal să administreze depozitul de deșeuri care nu este încă funcțional, despre care se știe când va deveni funcțional.

Până acum, lucrările la depozit au depășit costurile de 100 de milioane de euro, susține primarul din Baia Mare, iar constructorii nu pot furniza un termen clar privind finalizarea, din pricina alunecărilor de teren.

„În ultimele luni de mandat ale premierului Ludovic Orban s-au dat încă 50 de milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția primului-ministru, dar lucrările la acest depozit tot nu au avansat. Dacă mă întrebați pe mine, acest depozit nu va devei niciodată funcțional. A fost gândit foarte prost de la bun început, terenul este de așa natură că nu poate fi construit”, a relatat Cherecheș.

În lipa depozitului ecologic, Drusal a amenajat o rampă temporară de depozitare lângă o vechea groapă de deșeuri și s-a ocupat de activitatea de colectare și depozitare, conform sarcinilor din contractul semnat cu adminstrația județeană.

Din acest punct au apărut problemele, spune primaerul din Baia Mare, pe de-o parte din pricina lipsei unui spațiu de depozitare a deșeurilor, iar pe de alta din cauza modului de facturare și a majorărilor de tarife impuse de compania Drusal.

Faptul că Drusal a preluat un teren (lângă vechea rampă de gunoi), pe care să-l poată utiliza ca depozit temporar de deșeuri a condus la o majorare din start a tarifelor de colectare, transport și depozitare. Inițial, firma s-a angajat să perceapă un tarif de 100 de lei/tona de deșeuri – cu tot ce implica partea de colectare, sortare, transport și depozitare – iar ulterior prețul a fost ridicat la 210 lei/tonă, arată primarul Cherecheș, tarif pe care municipalitata Baia Mare nu avea cum să îl controleze/negocieze.

După doi ani de folosire, Garda de Mediu a dispus să fie sistată activitatea pe acest teren, având în vedere că s-a depășit capacitatea admisă de depozitare a deșeurilor. Drusal a decis să aplice sistemul de balotare a deșeurilor (foto jos), fapt care a adus la o nouă majorare de tarif, de 418 lei/tonă, fără permisiunea/acceptul administrației locale.

În luna februarie, 2021, s-a depășit capacitatea admisă și pentru baloții de deșeuri, astfel că activitatea a fost din nou sistată de Garda de Mediu, operatorul decizând să transporte gunoiul la rampa de la Târgu Mureș. În acest contest, tariful trebuia să scadă, spune edilul din Baia Mare, lucru care nu s-a întâmplat. „Pentru transportarea deșeurilor la Târgu Mureș, ne așteptam să scadă prețul, de la 418 la 350/tona, dar Drusal nu a acceptat modificarea de tarif și nici nu a venit cu o jusficare care să indice menținerea acestui tarif. Și acum, ei operează transportul deșeurilor la același cost de de înfoliere și balotare”, spune Cherecheș.

Cum a ajuns Drusal să nu mai ridice gunoiul menajer din municipiul Baia Mare

Edilul din Baia Mare admite că exact în luna decembrie, 2021, Drusal a decis să nu mai ridice gunoiul menajer din municipiu, pentru că Primăria nu achitase factura integral. Cherecheș nu spune dacă e vorba despre factura pe un an, pe o lună sau pe mai multe luni, dar arată că Drusal a venit cu o factură care includea, la comun, și serviciul de colectare și pe cel de depozitare, procedură ilegală, mai ales că pentru costurile facturate pentru depozitare nu exista avizare din partea Consiliului Județean.

„Consiliul Județean Maramureș, unitatea de implemntare a proiectului depozitului ecologic, nu a mai avizat din luna februarie, 2021, partea de depozitare operată de Drusal, dar firma a trimis Primăriei factura. Eu eram în situația de a plăti factură care erau pe jumătate avizată, respectiv partea de colectare, dar nu era avizată și pe partea de depozitare, care însemna vreo 70% din costuri. Păi eu nu sunt nebun să plătesc ceva neavizat? Noi am plătit, la zi, doar ceea ce era avizat în factură, respectiv partea de colectare”, a explicat Cherecehs.

În consecință, operatorul a decis să suspende complet serviciul de ridicare și depozitare a gunoiului, așa că Primăria a găsit soluții de moment pentru deșeurile menajere din Baia Mare. Cherecheș spune că Drusal și-ar fi luat incluiv pubelele de pe domeniul public, Primrăria înlocuindu-le pe toate într-o singură zi.

„Cu serviciul public local Ambient Urban ne-am gestionat, am cumpărat compactoare și pubele”, spune Cherecheș, admițând că pe partea de depozitare s-a folosit tot de rampa veche din zona râului Săsar, care trebuia deja închisă și ecologizată.

Timp de o lună Drusal nu a mai ridicat deșeurile, deși conform obligațiilor contractuale nu avea dreptul să abandoneze complet acest serviciu.

Între timp, spune Cherecheș, Drusal și-a reulat activitatea pe teritoriul municipiului Baia Mare, după ce societatea ar fi fost notificată că legal nu avea dreptul să suspende, în proporție mai mare de 30%, serviciul de colectare și depozitare a deșeurilor.

Dar  neînțelegerile Primăriei Baia Mare cu acest operator de salubritate nu s-au rezolvat nici pe departe arată primarul Cherecheș, mai ales că societatea Drusal s-a divizat în patru firme, fără ca titularii concesiunii serviciului de salubritate să fie notificați în vreun fel.

Cherecheș anunță că vrea să înființeze un serviciu propriu al municipalității care să gestioneze deșeurile așa cum se întâmplă în Viena și în alte orașe mari europene.

”De ce la Viena și în alte orașse se poate și la noi nu? Avem capacitatea de a ne gestiona singuri deșeurile, fără să fim la cheremul unui operator privat și nu vă ascuns că vreau să vin cu o inițiativă în fața consilierilor locali”, a comentat Cherecheș.

Primăria Baia Mare a transmis și un comunicat public prin care îi îndeamnă pe cetățeni să se adreseze online sau telefonic Primăriei, în cazul în care deșeurile nu sunt ridicate corespunzător de către Drusal.

Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

Sursa Foto: Primăria Baia Mare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. P-ăsta îl caută pușcăria și el face pe primarul.

  2. Un mincinos ordinar.
    Cu un an si ceva in urma a obligat cetatenii din Baia Mare sa plateasca taxa de salubrizare la primarie spunand ca face un serviciu al primariei pentru salubrizare. Nu a facut nimic, banii ia cheltuit pe tot felul de prostii si a apelat tot la firma Drusal. Un fanfaron.