Iulian Dumitrescu, audiat la DNA după extinderea cercetărilor / Primarul din Lehliu Gară, plasat sub control judiciar, cu interdicție de a-și exercita atribuțiile / În stenogramele din rechizitoriul procurorilor, edilul apare cu apelativul „Spăguță”
Update Ora 16.10: Procurorii au anunțat punerea sub control judiciar a primarului din Lehliu Gară, Iulian Iacomi, căruia i-au interzis și exercitarea atribuțiilor de edil. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (50 acte materiale).
„În perioada 22.10.2021 – 08.11.2022 inculpatul Iacomi Iulian, în calitate de primar al orașului Lehliu-Gară, ar fi primit în numerar de la inculpatul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).
Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către inculpatul Iacomi Iulian a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe inculpatul Dumitrescu Iulian”, se arată în comunicatul procurorilor.
Comunicatul DNA:
În continuarea comunicatelor nr. 122/VIII/3 din 01 februarie 2024, 636/VIII/3 și 638/VIII/3 din 30 iulie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 august 2024, față de inculpatul IACOMI IULIAN, primar al orașului Lehliu-Gară, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (50 acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 22.10.2021 – 08.11.2022 inculpatul Iacomi Iulian, în calitate de primar al orașului Lehliu-Gară, ar fi primit în numerar de la inculpatul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).
Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către inculpatul Iacomi Iulian a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe inculpatul Dumitrescu Iulian.
În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce aparțin inculpatului Iacomi Iulian.
Inculpatului Iacomi Iulian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv să nu exercite funcția de primar al Orașului Lehliu-Gară.
Inculpatului Iacomi Iulian i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Update Ora 12.00: Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a sosit la DNA. Procurorii au extins urmărirea penală în cazul său. Iulian Dumitrescu este suspectat de 50 de fapte de dare de mită, luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.
Primarul oraşului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, a ieșit de la audieri. În cazul său, procurorii au instituit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu interdicție de a-și exercita atribuțiile de primar, potrivit surselor G4Media. Totodată, procurorii au pus sechestru pe 5 imobile ale primarului.
Știrea inițială: Primarul oraşului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, s-a prezentat vineri la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, transmite Agerpres.
Audierea vine după ce în referatul de extindere penală pe numele lui Iulian Dumitrescu apar detalii despre o afacere de corupţie cu terenuri în oraşul Lehliu.
Astfel, conform stenogramelor din rechizitoriu, Iulian Dumitrescu i-ar fi dat primarului din Lehliu mari sume de bani, pentru ca edilul să aprobe ridicarea unei hale de producţie a panourilor termoizolante, pe un teren de şapte hectare deţinut de firme controlate de preşedintele CJ Prahova.
În stenograme, primarul Iulian Iacomi apare cu apelativul „Şpăguţă”.
Joi, DNA a anunţat că a extins urmărirea penală pe numele lui Iulian Dumitrescu, pentru alte peste 65 de fapte, printre care dare de mită în formă continuată (50 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (3 acte materiale), luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.
Conform DNA, în perioada 22 octombrie 2021 – 8 noiembrie 2022, Iulian Dumitrescu, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăţi comerciale care era proprietara unui teren şi beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, ar fi dat unui funcţionar public, în numerar, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranşe) şi 74.000 euro (în 7 tranşe).
„Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către funcţionar a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu”, arată anchetatorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank