G4Media.ro

Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO este defavorabilă și pentru…

Sursa foto: Alba24/ Autor: Ivan Rous

Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO este defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară / Blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa

Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, transmite Digi24.ro

Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.

Aceasta în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.

„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.

Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.

„Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui.

El a spus că va cere fonduri de la autorități în acest sens.

Primarul adaugă că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Sursa: Digi24.ro

Sursa Foto: Alba24/ Autor: Ivan Rous

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

57 comentarii

  1. Și care-i problema? Waxereală să fie!
    HAI CU WAXEREALA! MAREȘALUL GHIȚĂ DEJA NE-A PLANIFICAT A TREIA DOZĂ!
    WAXIN MACHT FREI!

    • M bucur sa vad ca nu sunt singurul bolnav psihic de pe site.

    • La trei-patru km de Rosia Montana se extrage si in acest moment, aur, dintr-o mina de suprafata, o groapa uriasa cu un diametru maxim de 2km. Deci spusele primarului sunt niste mari minciuni. Se poate scoate aur din jurul Rosiei, pe 20 de km incolo. Dar politrucul si-a primit tainul de la infractorii de la Gabriel Resources.

    • băi, primare criminal: bea tu un pahar cu cianură ca să-ți treacă idioțenia, ca să-ți iese tot ”haurul” din tine… Nu înainte de a sătura cu același suc, pe toți complicii tăi care urlă ca turbați că nu pot fura bogăția țării ca s-o dea la străini: nu vă pasă, moară tot ce-i viu în zonă, doar ca te-au corupt străinii ca să le dai lor averea țării și-ți vor da și ție ”un os, ca să ai ce roade” până vei pleca cu 2 metri mai jos, nu în mină ci în iad.

  2. Sunt curios ce soluții au usereii și #tagistii pentru comunitatea de acolo.

    • Vrei cianura? Ia-o-n gura!

    • Mă confunzi cu mă-ta

    • Mda, sunt userist, dar nu cred ca a fost o idee buna.
      Evident ca smenul Gabriel Resources trebuia oprit. Dar nu cred ca o solutie de mijloc, prin care sa se pastreze cat mai mult posibil din sat si din galeriile semnificative, dar totusi sa se extraga o resursa pretioasa nu era posibila. Fara cianuri. La pretul pe care il are aurul ar fi fost rentabile metode de extractie mai prietenoase cu mediul.
      Anyway, e si o ruptura logica aici. Ne luptam sa conservam niste galerii sapate de romani pentru extragerea aurului. Imi si imaginez un calator in timp care priveste cu lacrimi in ochi momentul inaltator al inceperii saparii galeriilor, prima zi in care romanii au manat sclavii locali in inima muntelui ca sa scoata aurul.

    • @tiberius corect, trebuiau sa se gasesca solutii pentru o exploatare mai eco, potentialul economic este imens in zona aia, metalele rare de acolo sunt mult mai valoroase decat aurul si argintul, lucru care justifica si alte metode de extractie, mai prietenoase cu mediul.

      Mi se pare dubios cum pentru alte zone turistice care pot avea un impact economic mult mai mare nu se agita nimeni si s-au concentrat exclusiv pe zona aia.

    • Tiberius, de acord.

      Romanii ar putea sa privească aurul de la Roșia Montană ca pe un premiu, pe care sa zicem ca îl vor putea accesa (in procentul care se cuvine acestei generații), DACA găsesc o soluție de extragere a acelui aur fără a afecta mediul.

      Este, iată, o oportunitate excelenta ca milioane de romani, de la tineri la bătrâni, sa pună mâna pe cărți de știință (cel puțin 60/an) sa învețe la nivel avansat chimie, geologie, fizica, alchimie, si ceva programare ca sa manipuleze seturi mari de date, si sa vina cu o soluție de extragere a 10% din aur (sa zicem ca atat ne-ar revine pana in 2050 , având in vedere si ghinionul cu pandemia), fără sa afecteze mediul.
      Poate după asemenea exerciții intelectuale colective, unul va avea vreo idee geniala pe care sa o patenteze.
      Sau, după dezbateri intense între minți luminate cu idei care se vor amplifica si rafina exponențial, se va lumina in mod special vreo rețea neuronală a vreunui creieraș norocos care va genera si soluția finala!

      Iată, o inițiativa demnă de România Educata, pe generații, si cu un premiu la final!
      Cu o astfel de populatie educata, nici corupții mari nu vor mai avea de cine sa profite.

    • Asta-i soluţia câştigătoare! Îmi place cum gândeşti. Felicitări Diana 𝓡𝓓, eşti pe calea cea bună!

  3. Vorbeste de parca s-ar fi imbogatit localnicii de pe urma exploatarii. Jet

    • majoritatea ar fi vandut rmgc si ar fi sters-o. oricum mult mai mult decat le ofera oengheii: adica nimic :))

    • Es, sa nu exageram.
      Fiecare caramida, fiecare cladire cat de cat impozanta din satul ala a fost platita cu aur. Ca doar nu crezi ca le-au construit din agricultura sau turism.
      Si sa nu ne facem iluzii ca tehnicile de exploatare utilizate de romani si urmasii lor au fost mai putin distructive pentru mediu. Se pisa in sleampuri minereul spalat cu apa raului. Numai Dumnezeu stie cate metale grele s-au dus la vale in timpul exploatarii, cati sclavi au murit. Iar daca romanii ar fi cunoscut tehnica de cianurare sunt convins ca ar fi folosit-o fara ezitare.
      Paradoxal, probabil ca exista tehnici moderne de exploatare care fac mai putin rau dacat extragerea prin forta bruta folosita in ultimii aproape 2000 de ani. Dar noi preferam sa idealizam „patrimoniul” fara sa realizam ce sta in spatele lui.

  4. Necinstit dom’ primar

  5. Vorbiti cu Ciolos care este in extaz, de parca i-au făcut cadou Rosia Montană. Aurul se putea explora si prin metode ecologice, iar taxele si profiturile sa ajunga in Romania. Ce turism serios se poate face acolo? De parca ar curge rauri de turisti de maine.

  6. Domnule primar aveti planificata vre-o spaguta ceva?

    Pentru restul de postaci: 3/4 dintre satele romanesti statul nu le acorda nici o resursa pentru dezvoltare si saracia e la ea acasa fara posibilitati de rezolvare, la RM exista un potential turistic daca se vrea!!!!!

  7. Ăsta îi pesedist?

  8. Sa vina domn’ primar cu o solutie de exploatare a aurului care sa nu contina lacuri de cianuri si alte chimicale si nu se va mai opune (aproape) nimeni!
    Asa, Gabriel Resources exploateaza si vinde aurul de acolo si romanii raman cu lacurile de cianuri. Dupa ce pleaca Gabriel Resources cedeaza barajul si apare si dezastrul ecologic…

    • Exact.Am rămas fără resursele naturale(petrol,gaz,paduri,aproape 50la sută din suprafața agricolă),de ce nu am rămâne si fără aur!!!

    • @Lena metalele alea sunt folosite pentru gadgeturi pe care le folosesc hipstarii zi de zi, dar progresitul fanatic nu gandeste mai mult de indoctrinarea sadita in mintea necoapta.

    • ong-urile radicale sunt multumite, acum fugiti la tatucul Ciolos sa gaseasca bani pentru a ecologiza zona, costa ceva miliarde…sau stai, haldele de steril si raul poluat au nevoie de autorizatii suplimentare….curand o sa interziceti si pasunatul acolo…e sit UNESCO, trebuie protejat, nu poate fi plin de balega de vaca sau cacareze de oaie…., ce dracu protejam fratilor?..paguba de miliarde pe care o platim speculantilor?…aia nu au extras un gram, nu au investit nimic, dar se umplu de bani pe carca romanilor…sau au bagat bani in publicitate si in onguri sa organizeze mitinguri, asa au manipulat bursa…., un stat destept isi exploata resursele, ce daca investitorul e strain, prin taxe, impozite, redevente, salarii, partea leului ramanea in tara….asa? dam banul penalizare

  9. Pai si ce ghiseft au romanii la toata afacerea .Aurul e in Romania si romanii sant proprietarii resurselor,ev.rāii sa sape aur acasa la ei.

  10. Primarul de la PNL este incapabil să identifice soluții pentru locuitori și comunitate, așa că regreta faptul că nu se mai poate îneca zona in cianura. Administrația locală împreună cu restul instituțiilor statului au datoria și responsabilitatea să facă treabă, nu sa se lamenteze că nu vin unii sa ne otrăvească mediul.

    Imaginati-va zona aceea după inundații daca se exploatează aurul cu cianură.

  11. s-au distrus prea multe din lumea antica romana si implicit din istoria noastra ca popor.

  12. Altii fac eforturi sa tina pe picioare niste darapanaturi, sa la prezinte ca monumente istorice numai pt ca apartin trecutului si foarte bine fac. Iar tu, nea primare te plangi ca o sa ai treaba ; ti-ar fi placut sa vina altii s-o faca in locul tau, ai fi dat tot aurul din subsolul tarii pt asta si pt bla bla ul pe care-l rostogolesti cu cele 600-800 locuri de munca create.
    Faptul ca UNESCO considera ca RM este un sit istoric unic in lume, nu-ti spune nimic, nu-i asa.

    PS. Pt un patrimoniu UNESCO se gasesc intotdeauna fonduri, asta nu mai stie domn’ primar.

    • 😀 da da, un primar lipsit de viziune tantalaul face parte dintre ei care nu stiu sa folosească pădurea sau natura in scopuri turistice stiu doar sa taie și să vândă. Imi este sila de acesti indivizi 🥵

    • Acum niste ani am vizitat Oracolul din Delfi pe o arsita de foc .
      Bine intretinut, bine delimitat. Eram oameni din toata lumea pe vipia aia, nici in timpurile de pace nu vizitau elinii locul acela din creierii muntilor in numar atat de mare.
      Gaseai mai mult decat citisesi in copilarie in ”Miturile si Legendele Olimpului”, mai putin pestera Oracolului, inlocuita cu o stanca in forma aproximativ dreptunghiulara, ne puteam inchipui ca intram pe acolo in lumea tenebroasa a Sybillei.Ar fi fost bine, din cauza caldurii.
      Punctul de forta acum ca si in antichitate e Omphalos-Buricul Pamantului ( copie),piatra pe are a aruncat-o Zeus si a facut Pamantul, aflata intr-un colt al perimetrului exterior, protejata atent de un cordon metalic , cu eticheta vizibila ( nu se specifica faptul ca e copie). Toti ne-am perindat respectuos prin fata ei si imaginatia probabil ne-a luat-o razna. Eram altii si traiam alte vremuri.
      Nu m-am gandit nici o clipa la Rosia Montana, ci la trovantii de langa Axis Mundi, similari cu Omphalos si care, dupa cum ne-au lasat in scris aceiasi elini, nu se gaseste in alta parte a lumii, decat in Delta Dunarii.
      Oare cati trovanti a aruncat Zeus pana si-a reglat perfect tirul ?
      Oricum, la trovanti se regaseste rezultatul unora dintre actiunile Luanei, care a rearanjat pamantul si culoarea cerului dupa gustul celor din galaxii intepartate.
      Cultura se intretine si se dezvolta, aduce si bani multi, daca oamenii isi tin minte si isi conserva istoria si miturile, pot sa prezinte si sa faca stiut ceea ce au special.
      Intr-o anume situatie, Jean Monet ”parintele” U.E. a spus ca daca ar relua firul infiintarii acestei entitati politico-economice, nu ar pune drepturile omului in centrul sau, ci cultura.

  13. Nimeni nu ar vrea sa fie exploatat aurul ala. Nu i-ar reveni statului, nu ar creste pretul aurului ba chiar ar scadea. Doar Gabriel Resources s-ar fi imbogatit iar noi am fi ramas cu un crater.

  14. Primar de las fierbinti! Gandire limitata si blocata la ” si acu cum plm mai fur ?” Esti primar – pri-mar in plua mea adica esti primul in comunitate. In loc sa chitai ca un coategoale bate-ti capu si gaseste solutii. Implicate activ , cauta/acceseaza fonduri, trimite oamenii la specializari daca tu nu esti in stare, fa-ti o echipa cu viziune. Aurul ala sta bine acolo pentru copiii copiilor vostri/nostri. Daca il scoateti acum nu va alegeti cu nimic, tot rupti in tur veti fi. Rosia Montana nu are mai mult de 2000 de suflete, in marea lor majoritate batrani…o localitate pomenita de Herodot!!! si ala se plange ca e defavorabila includerea in UNESCO!??

  15. Da, tati, un lac urias de cianura si exproprieri fortate ar fi rezolvat toate problemele comunitatii din Rosia Montana! Mare ti-e gradina, Doamne!

  16. Bai ce mi-au facut astia! Si abia asteptam sa pun si eu mina pe ceva aur de RM.

  17. Cea mai ieftina tehnologie de exploatare este cea cu cianuri. In aparenta. Pentru ca daca o faci ca la carte, investitia cea mai mare trebuie facuta in protejarea mediului posteexploatare. De aia statul roman nu s-a bagat..era multa munca chiar si pentru hoti. Plus ca imensele lacuri cu cianuri raman o bomba cu ceas. Oricand poate exista un factor natural sau artificial care poate declansa o catastrofa ca urmare a deversarii acestor lacuri.
    Si spuneti ca statul roman castiga din parteneriatul cu gabriel resources? Hei..primeam doar o redeventa. Restul era in buzunarul investitorului.
    Iar pentru cei care cred ca vine cineva sa extraga cu metode eco friendly, sa ne spuna intai care sunt acele metode si cu ce profit net ramai dupa ce scazi toate cheltuielile de exploatare. Nu munceste nimeni pe degeaba.

  18. Beneficiile aduse de exploatare insemnau cateva sute de locuri de munca, majoritatea ca soferi, pe o perioada de maxim 10 ani.
    In schimb am fi pierdut 3 munti si in loc am fi avut cel mai mare lac de cianura din Europa.

    Mentinerea lacului de acumulare si costurile ecologice ale unei deversari accidentale ar fi fost suportate de Roamnia, de noi toti, de copii si nepotii nostrii.
    In schimb Romania ar fi primit o mica parte din cantitatea de metal pretios extrasa, conform redeventei agreate cu GR.

    Lacul de cianura ar fi ramas acolo pentru totdeauna, mult timp dupa ce actualul primar cu vederi de azi pe maine ar fi fost tarana, si cand salariile alea amarate castigate de 200 de localnici ar fi fost uitate.

    Regiunea trebuie sprijinita sa atraga bani EU si sa se dezvolte sustenabil, asa cum s-a intamplat in sute de alte locuri din Europa.

  19. Au nevoie de metale pentru industria microcipurilor,cred ca o sa exploateze

  20. Hopa si primarelul cum se vaita el dupa ce a primit spaga de la Gabriel Resources. Hai sictir.

  21. Orice exploatare de aur ce foloseste cianuri este crima impotriva naturii. Sa ne amintim doar de accidentele unde s-au surpat bazinele cu cianura. Primaru asta-i un gunoi corupt.

  22. Referitor la comunitate, că îi convine sau nu d.lui primar, să ne reamintim de anul 2012. Acum, nici referendumurile astea nu putem să le facem din 3 în 3 zile după părerea fiecăruia.
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/referendumul-privind-proiectul-minier-de-la-rosia-montana-invalidat-din-cauza-prezentei-scazute.html

  23. 😀 da da, un primar lipsit de viziune tantalaul face parte dintre ei care nu stiu sa folosească pădurea sau natura in scopuri turistice stiu doar sa taie și să vândă. Imi este sila de acesti indivizi 🥵

  24. Reîntoarcerea la Natură este viitorul planetei! Ați venit pe planetă(!), ați trăit(!), acum lăsați planeta curată și pt cei ce vor trăi pe mai departe!….Economia de schimb,tată ,ăsta e viitorul dacă vreți să nu moară planeta!

  25. Nu se gândește nimeni să mai lase ceva și la generațiile viitoare. Hai să luăm tot acum, hai să consumăm noi acum cât mai mult. Poate or mai avea nevoie și generațiile viitoare de o rezervă, de un sprijin ceva. Niște fomisti.

    • 1) Majoritatea se bucura pentru inscrierea in patrimoniul UNESCO ca un scut impotriva exploatarii cu cianuri. Ceea ce reprezinta o solutie eficienta dar si o imensa ipocrizie!

      Sa nu ne flatam prea tare, majoritatea e dezinteresata total de orice fel de patrimoniu cultural.

      2) Ce te face sa crezi ca statul român va mai exista peste 100 de ani, sa zicem? Ti se pare vreun model de succes?!

      Sau te referi la Umanitate, in genere, cand zici de generariile viitoare?

    • @abulanta
      deci radem tot acum indiferent de costuri…. dupa noi potopul…..1mb3c1lul3 :)))))

  26. Pierderi imense ptr ciumarosie rusă PSD,UDMR.Se pot face extracții cu condiția eliminării cianurilor și numai de societăți românești.exclusiv.Mafia PSD elimita dela orice fel de tratate,contracte

  27. Altii stiu sa faca atractive orice locuri, te miri ce, ex Musée des Égouts la Bruxelles (muzeul canalizarii), zeci de mii de turisti/an + clase de elevi care vad pe viu toate sistemele de canalizare ; minele de carbuni din Valonia transformate in muzeul mineritului, ca sa dau exemple dintr-o tara mica (Belgia), iar primarul asta sta cu mana intinsa sa i se dea bani de la guvern sa dezvolte zona. Fa domnule ceva acolo pe plan local si incet incet ajungi sa faci un muzeu al aurului, ca nu degeaba zacamantul acela este cel mai mare din Europa.
    Spune @lili, intr-un comentariu la alt articol, ca pe valea Jiului este jale, are dreptate, dar cine-i impiedica s-o faca mai atractiva, exista oare un muzeu al mineritului in zona ?
    Dar ce sa mai vorbim despre romani cand vestigiile dacice neexplorate de la Sarmisegetuza zac sub pamantul pe care pasc turme de vite si oi.

    • Problema e alta: si in cazul Vaii Jiului si in cazul Rosiei Montana RESPONSABILITATEA e a GUVERNULUI si a Autoritatilor: Miliarde de Euro au fost alocate Romaniei de cand e membra UE pentru Valea Jiului!
      Ce au facut guvernantii pentru Valea Jiului!
      NIMIC: zona e depopulata, parasita, saraca si imbatrinita!
      Gasiti pe internet: Valea Jiului=Valea plangerii…
      La fel ACUM, Ghinea se bate-n piept cu „solutii” pentru o TRANZITIE JUSTA, Programul Comisiei Europene, parte din PNRR care va pune ceva in locul MINELOR inchise pana in 2030!
      Comisiia Europeana a CERUT SOLUTII in PNRR guvernantilor!
      „Solutiile” lui Ghinea din PNRR=vorbe goale, spun cei din Valea Jiului…
      La fel e cazul Rosiei Montana: uitati-va cum chiar Orban spune ca TREBUIE o Strategie pentru a pune ceva in loc!
      Ca Strategia va avea Efect ZERO asta e incompetenta guvernantilor!
      Nu mai spun de Dl Ciolos care ieri a jubilat ca Rosia Montana a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, uite ce spunea el:
      G4media: „Cioloș: Nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea decât înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO / SOLUTIILE economice și sociale viabile și durabile vor aduce BUNASTARE pentru oamenii din regiune”!
      Care sunt SOLUTIILE alea NU spune nimeni, curand subiectul va fi uitat, zona fara minerit va muri.
      Dupa parerea mea: Efectul va fi ca Guvernantii NU vor face NIMIC, ca in toate cazurile, iar Oamenii aia vor muri de foame fara MINERIT, o spune Primarul din Rosia Montana, deci soarta zonei va fi depopularea si imbatranirea si saracia, fix ca-n Valea Jiului!!!!
      „Solutiile” dlui Ciolos vor veni la sfantu’asteapta!!!

    • @lili. Si daca n-ar exista minele la RM, locuitorii n-ar avea mijloace de subzistenta? Oricum mineritul a disparut demult acolo. Compania canadiana a promis 600 locuri de munca, atat. Odata ce zona va fi poluata cu cianuri, satele din jur vor disparea pt ca lumea va parasi zona. Despre Valea Jiului – adevarat ca guvernantii au neglijat-o, dar nici autoritatile locale n-au facut decat scandal in presa si tv.

  28. Domn Primar, aurul a fost cesionat, ca sa înțelegi si matale, dat pe gratis la canadieni sau la cine.i in spatele acelei firme. Exista in lume vre.o altă țară care sa faca asa cretinitate, ca sa nu zicem ca ar fi trebuit ca procuratura sa rupă malul. Deci nimic din ce s.a facut nu este in interesul țării. Dvs plangeti de mila hotilor ? La localnici ar fi ajuns niste firmituri aruncate de la masa jefuitorilor!

  29. Ca sa vezi cat il doare pe primar sufletul ca scad resursele Europei! A ratat si el o felie din cascavalul pe care-l aducea poluarea cu cianuri.

  30. Las’ ca va gaseste Ciolos „solutii”, o sa fie bineeee!!!!
    27 iulie 2021; „Dacian Cioloș: Nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea decât înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO / Soluțiile economice și sociale viabile și durabile vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune”.
    Sa traiti bine cu „solutiile” lui Ciolos!!!

  31. Pt îndobitocitii care plâng după faptul ca s-a ratat exploatarea: iluminatilor, voi știți ca Statul Roman avea dreptul la doar 20% din ceea ce era exploatat? Restul la Gabriel. Iar din cei 20% cât credeți ca mergea la comunitate? Un kkt, aia mergea, evident poluarea și strămutarea unora era bonus. Frank Timiș nu face decât afaceri „rentabile” google it, o sa va fascineze mai ales alea din Africa.

  32. Sunt o multime de cotloane frumoase in Romania, dar oamenii locului nu au calatorit nici prin Romania, nici prin Europa. No, ia, nici cei din Bucuresti care au calatorit tot nu au invatat nimic, ;). Nu sta in sange nici frumosul, nici functionalul, nici serviciile, nici bunul simt. Localnicii fac ce au facut toti din ’90: se vand primului venit pe Nimic, sa scape o familie, doua de saracie. Sa faca bani repede. Cine ii invata si mai ales cine catalizeaza un proces de schimbare? Statul? Cadre didactice? Voluntariatul? Initiativa celor cu bani?! Ani, zeci de ani am sperat ca tinerii, deveniti acum aproape seniori vor face ceva. Dar ei pleaca sau se supun banului invartit si negru ca dracul. Sau traiesc in bubbla lor asa cum am trait cu totii si in comunism. Mai sa fie, au furat si altii in faza de inceput, dar tot s-au gasit unii care au investit in Universitati, sanatate, cultura. Aici nici cei plecati nici cei ramasi nu misca un deget. Asa primar in Rosia, 🙁 cred ca si niste copii ar fi facut ceva de atatia ani de cand se discuta despre Rosia! Probabil ca primarul s-a pus de-a curmezisul la orice initiativa. Platit de canadieni. Pe sub masa.

  33. Furdui primar de 20 de ani :))))))
    Cum va face bani Furdui când nu va mai fi primar? Care e varianta corecta: se prostituează? Își vinde un rinichi, un plămân sau altceva? Se angajează miner la Gabriel Resources?

  34. Aurul 300 de tone
    Trebuie scos de Statul Român
    Și plătită datoria României
    Scăzut impozitele apoi
    Și fără impozit pe salariul minim
    Iata ce se poate face cu aurul românilor.
    Imperiul Roman
    A ținut o un an de zile numai în sărbători
    Cu aurul Dacilor