Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat de prefect cu 10 mii de lei după ce a arborat în piața centrală doar steagul Ungariei, fără steagul României cum prevede legea, de ziua națională a maghiarilor/ Antal Arpad: Prefectul nu a înțeles că inamicul este coronavirusul, nu maghiarii
Prefectul judeţului Covasna, Iulian Constantin Todor, a aplicat o amendă în valoare de 10 mii de lei primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, din cauza drapelului naţional al Ungariei arborat în oraş cu prilejul Zilei de 15 Martie, transmite MTI, citată de Rador.
Aplicarea amenzii a fost anunţată de prefect pe site-ul instituţiei, iar despre suma respectivă Agenţia de Presă MTI a fost informată de primarul Árpád Antal.
Iulian Constantin Todor, care ocupă această funcţie de trei luni, a subliniat, într-un comunicat, care avea o notă personală, că acum, când întreaga lume este preocupată de combaterea epidemiei de coronavirus „primarul oraşului Sfântu Gheorghe a ales, din nou, încălcarea legii” şi a arborat în Piaţa centrală a oraşului steaguri ale Ungariei, în cinstea sărbătorii naţionale a maghiarilor, fără să arboreze pe lângă aceste drapele şi steagurile în culorile naţionale ale României.
Prefectul a precizat: Amenda este prevăzută de lege, iar primarul a mai fost amendat pentru aceaşi faptă şi în anii precedenţi. Prefectul şi-a exprimat dezamăgirea din cauză că primarul Árpád Antal „nu a înţeles nici în această situaţie grea că respectarea legilor ţării poate asigura locuitorilor judeţului Covasna un mediu paşnic de convieţuire”.
Prefectul şi-a exprimat convingerea că sărbătoarea naţională maghiară nu ar fi pierdut nimic din importanţa sa, dacă este sărbătorită conform legilor. Primarul Árpád Antal a postat comunicatul prefectului pe o reţea de socializare, la care a adăugat doar atât: „Prefectul judeţului Covasna nu a înţeles că inamicul este coronavirusul şi nu maghiarii. În schimb, ceea ce nu înţeleg eu este că, ce legătură are arborarea drapelelor de prevenirea sau de răspândirea epidemiei?”
Conform articolului citat de prefecţi din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi sau reuniuni internaţionale, pe clădirile şi în locurile publice”.
Edilii maghiari din Ţinutul Secuiesc au invocat la tribunal acea Hotărâre a Guvernului care prevede dispoziţiile privind executarea legii, potrivit căreia, „minorităţile naţionale etnice, care au o organizaţie naţională pot utiliza la manifestările lor propriile simboluri”.
Sursa Foto: Facebook/ Antal Arpad
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii