Primarul Fritz anunţă demararea demersurilor pentru realizarea unui nou spital municipal la Timișoara: Investiţia va fi imensă, probabil cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani
Un nou spital municipal va fi construit în partea de nord a municipiului Timişoara, anul acesta urmând să înceapă studiile cerute prin lege, care vor fi finanţate de municipalitate împreună cu reprezentanţi ai IFC, o divizie a Băncii Mondiale.
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri, că „investiţia va fi imensă” şi că în acest sens a venit în vizită o delegaţie a International Finance Corporation (IFC), instituţie care va încheia un parteneriat cu municipalitatea pentru construirea noului spital municipal.
Conform edilului Timişoarei, noul spital ar urma să fie amplasat lângă Aerodromul Utilitar Cioca şi va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, adunând într-un singur loc toate secţiile medicale ale spitalului, care acum sunt răspândite în oraş.
„Acum, Spitalul Municipal are sediul principal într-o clădire veche din centrul oraşului şi secţii răspândite în toate zonele din Timişoara. Timişorenii nu pot avea astfel acces uşor la servicii medicale de calitate. Intenţia noastră este să ridicăm de la zero un nou campus medical, primul din ultimii 50 de ani, în zona de nord a oraşului, lângă Aerodromul Utilitar.
Investiţia va fi, însă, una imensă, probabil cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani şi de aceea suntem onoraţi să avem alături de noi în acest proiect vital pentru Timişoara o instituţie prestigioasă, cum este IFC. Anul acesta vom începe studiile cerute prin lege, pe care le vom finanţa împreună cu cei de la IFC”, a afirmat Dominic Fritz, conform unei informări transmisă de către Primărie.
În perioada următoare, în parteneriat cu IFC va fi demarat studiul de prefezabilitate necesar construcţiei noului spital, se mai precizează în informarea municipalităţii.
În vara anului 2020, fostul primar al oraşului Nicolae Robu a anunţat că municipalitatea are ocazia de a prelua o clădire de la Ministerul Sănătăţii, începută în anii ’90 cu destinaţia de nou spital municipal, în nordul Timişoarei, pe un teren al primăriei. Finanţarea pentru acest proiect a fost sistată în mandatul fostului ministru al Sănătăţii Daniela Bartoş, la începutul anilor 2000, iar construcţia respectivă, ridicată în proporţie de 70% şi care trebuia să reunească toate clinicile răspândite în întregul oraş, în imobile care au fost retrocedate proprietarilor, s-a degradat de-a lungul anilor şi acum este în paragină.
„Acum s-a ivit ocazia preluării acelei construcţii neterminate de către primărie şi a obţinerii de bani pentru a fi finalizată. Noi vom face toate demersurile şi apoi vom discuta detaliile despre cum se întâmplă acest transfer. Presupun că se face transferul obiectivului şi al tuturor fondurilor care au fost eventual alocate pentru obiectivul respectiv, la nivelul structurilor statului, transfer către administraţia publică locală.
În primul rând, vom face o expertiză care, potrivit specialiştilor cu care am discutat, nu va conduce la concluzia că trebuie demolată clădirea şi abandonată ideea de a o finaliza, dar nu ne putem antepronunţa. În funcţie de rezultatele expertizei, vom decide ce vom face acolo”, a declarat în 2020, pentru Agerpres, primarul Nicolae Robu.
Edilul spunea că acolo ar putea fi construit un institut oncologic care să concentreze întreaga oncologie din oraş sau un sediu pentru una sau mai multe clinici ale actualului Spital Municipal, iar banii necesari pentru respectivul obiectiv „nu vor fi de la bugetul local”. (Sursa: Agerpres)
Sursa Foto: Dominic Fritz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii