G4Media.ro

Primarul Londrei: ”Brexitul ne-a slăbit economia, ne-a fracturat uniunea şi ne-a umbrit…

Sursa foto: Pixabay

Primarul Londrei: ”Brexitul ne-a slăbit economia, ne-a fracturat uniunea şi ne-a umbrit reputaţia. Nu funcționează”

Primarul Londrei, Sadiq Khan, îndeamnă guvernul britanic să admită ”daunele uriaşe” provocate de ieşirea ţării din Uniunea Europeană şi să recunoască totodată că „Brexitul nu funcţionează”, relatează AFP, citând din textul unui discurs ce urma să fie susţinut joi de politicianul laburist, scrie News.ro.

„După doi ani de negare şi evitare, trebuie să înfruntăm realitatea dură: Brexitul nu funcţionează”, spune Khan, vechi oponent al retragerii Marii Britanii din UE.

Brexitul „ne-a slăbit economia, ne-a fracturat uniunea şi ne-a umbrit reputaţia”, denunţă primarul în alocuţiunea prevăzută la Mansion House, reşedinţa oficială a „lordului primar” din City of London, centrul financiar al capitalei britanice şi al ţării, post ocupat în prezent de finanţistul Nicholas Lyons.

„Pur şi simplu nu pot rămâne tăcut în legătură cu daunele uriaşe provocate de Brexit.” (…) Dar „nu este ireparabil”, consideră Sadiq Khan. „Avem nevoie de o mai mare aliniere cu vecinii noştri europeni – o schimbare raportat la acest Brexit extrem şi dur”, ceea ce înseamnă în primul rând „o dezbatere pragmatică asupra avantajelor de a face parte din uniunea vamală şi din piaţa unică”, explică primarul laburist.

Această poziţie critică contrastează şi cu poziţia oficială a opoziţiei laburiste, al cărei lider, Keir Starmer, deşi este şi el un oponent al Brexitului, a promis să dea curs voinţei exprimate de alegători de a „relua controlul”. Starmer susţine astfel că laburiştii pot rezolva problemele acordului de ieşire din UE pentru a „face ca Brexitul să funcţioneze”.

Sadiq Khan mai notează în discursul său că „nimeni nu vrea o întoarcere la divizările şi impasul care au dominat eşichierul nostru politic timp de cinci ani îndelungaţi”.

Dar „realitatea este că City”, puternicul centru financiar londonez, „este grav afectat de pierderea de contracte şi de talente”, în avantajul altor pieţe europene ca Parisul sau Amsterdamul, subliniază el.

Discursul său survine într-un context în care sprijinul pentru Brexit este mai scăzut ca oricând în Marea Britanie: sub o treime dintre britanici au estimat că a fost o decizie bună, într-un sondaj realizat în noiembrie de institutul YouGov, menţionează AFP.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu e problema, Romania nu aude si nu vrea sa invete. Stati sa ajunga AUR la putere sa vedeti ce incearca un R0=Exit.

    • e ok, o sa vina marele exod, or sa ramana numai sosocii si simionii in tara, sa se inmulteasca intre ei si sa-l pupe pe pootin in coor.

    • Nu le va merge, sunt 5 milioane de romani in UE, In caz de ROExit ăștia vor fi expulzați înapoi in Romania.

    • România e o țară feudală, cu un popor primitiv, care nu are ce căuta în UE.

  2. Bine, Sherlock, asta o putea și fiică-mea. Nu trebuie carte să vezi zidul spre care te îndrepți, cu viteză.

  3. Bine, Sherlock, asta o putea și fiică-mea. Nu trebuie carte să vezi zidul spre care te îndrepți, cu viteză.

  4. Era și greu să ți dai seama că este contraproductiv brexitul! Dar așa.i când lași aiuriții sa ia decizii!

    • Tu nu ai auzit de partidul Haur si de nationalistii iubitori de alianta cu Rusia? Stai sa vezi idei de Ro-Ex!T atunci cand vor ajunge la guvernare cu PSD.

  5. Umbrela UE este mult prea mare . Fara UE nici SUA nu isi poate contracara adversarii .UE se dezvolta , NATO , partea lui din UE , isi aduce aproape Suedia si Finlanda iar in viitor Ucraina si cine o mai vrea sa se desprinda total de Rusia . M.B. nu poate ramine singura avind doi dusmani in preajma .Calculul cu Brexitul a fost gresit .

    • ‘Calculul cu Brexitul a fost gresit’ – din contra, a fost foarte bine calculat de vecinii cu harfe de cuceritori de la est.

  6. Asta e rezultatul heyrupismului, sau mai bine zis a trumpismuiui, facem intai si gandim dupa aia. Malai mare ii incuraja pe britanici dupa brexit „good for them” zicea geniul cu gandul sa rupa si America la fel, impreuna cu sclavetii care il cred orbeste orice. Niste tembeli buni doar de luat in ras.

  7. Spuse primarul platit regeste din cuferele bruxelleze :)) Adevarul e ca bruxellezii sunt inspaimantati ca ultima rata majora a UK la bugetul UE e anul asta dupa care…oare cine va acoperi gaura lasta de UK?!

  8. Asa este cand nu iti folosesti creierul si astepti sa inghiti ceea ce iti mesteca altii. Popor care a uitat sa gandeasca. Noroc ca nu se faca un asemenea referendum in Romania.
    Intre nataraii de la AUR, nataraii de la PSD si nataraii neafiliati, s-ar strange imediat de o majoritate dispusa sa voteze ROEXIT. Daca ii adaugam si pe nataraii carora le este lene sa voteze, jale ar fi in Romania, ptr cei care inca o mai locuiesc.

  9. Bun sau rău, măcar s-a votat. Democratic sau cu îngerinte, s-a votat. Britanicii trebuie apreciați ca au avut tăria sa se opună unei birocrații bruxeleze de inspirație sovietic-brejneviana.

    Ce s-a întâmplat prin alte state europene (Franța, Olanda, Irlanda) unde s-a repetat referendumul ca să iasă ” ce trebuie” sau pur și simplu s-a făcut în asa fel încât sa se renunțe la referendum nu e exemplu care sa dea încredere în proiectul european