G4Media.ro

Primarul municipiului Bistriţa condiţionează eliberarea autorizaţiilor de construcţie de montarea centralelor termice…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primarul municipiului Bistriţa condiţionează eliberarea autorizaţiilor de construcţie de montarea centralelor termice comune

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, că viitoarele autorizaţii de construcţie pentru locuinţe colective vor fi eliberate doar dacă acestea vor avea prevăzute centrale termice comune, considerând că poluarea oraşului este cauzată de centralele termice individuale, alături de autoturisme, relatează Agerpres.

„Nu doar maşinile poluează oraşul, oraşul este poluat şi de centralele termice de apartament, de exemplu. Ţinând cont de faptul că în zona industrială s-a făcut o serie de investiţii sub presiunea factorilor de mediu, n-am să mă refer în mod special la această componentă. Pentru ca poluarea făcută de centralele termice să nu crească măcar în perioada următoare, am decis la nivelul Primăriei municipiului Bistriţa că viitoarele autorizaţii de construire vor fi eliberate condiţionat de amplasarea centralelor de bloc sau de scară, în situaţiile în care discutăm despre locuinţe colective mari”, a spus Turc.

Centralele termice de apartament au început să fie montate în municipiul Bistriţa în urmă cu mai bine de 20 de ani, având în vedere că firma care asigura furnizarea agentului termic în regim centralizat începuse să aibă pierderi tot mai mari, iar facturile să fie pe măsură.

În urmă cu 16 ani, societatea în cauză a dat faliment, astfel că locuitorii municipiului Bistriţa şi agenţii economici care încă nu renunţaseră la sistemul centralizat au fost nevoiţi să caute alte soluţii de încălzire.

În plus, multe dintre punctele termice din municipiu au fost transformate, în ultimii ani, în parcări publice, sedii de instituţii sau asociaţii, inclusiv un centru de zi pentru persoanele vârstnice.

O decizie similară a fost luată în ultima perioadă şi la nivelul primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Să ne întoarcem la comunism, viitorul de aur al omenirii!

    • Habar n-ai ce e ala comunism, sa eficientizezi consumul de energie si sa scazi poluarea acolo unde locuiesti nu inseamna comunism.

    • cat de id.iot poti sa fii sa spui ca ne intoarcem in comunism doar pentru ca facem blocuri cu centrale termice comune … islandezii sunt comunisti ca valorifica aceeasi sursa de caldura geotermala pentru locuinte colective? du-te spre pwla cap de pluta!

    • @Ionut ai grija ca usr-istii scot ranga dupa cum vezi daca iti exprimi parerile

  2. O decizie de bun simt, un pas inainte.

  3. Inca un habarnist care a preluat sloganul „meseriasului” de la mediu alias „Tantos” Barna….. Ce-i mai poluant? 100 de centrale individuale care functioneaza intermitent sau o centrala comuna care sa suplimeasca cele 100 individuale si sa functioneze permanent?????

    Ce sa-i faci daca unii au baut cerneala pe la scoala si au mancat pixul????

  4. Multa prostie pe la noi.
    Exemplul 1: în Bucuresti, între blocuri de 10 etaje, nu s-a aprobat un bloc de 5 etaje, ci doar de 3. Daca s-ar fi cerut centrala de bloc, la ce înaltime ar fi trebuit sa ajunga cosul ca sa nu polueze vecinii?
    Exemplul 2: mai sus priceputul Alin compara energia geotermala, care e GRATIS (în Islanda cine face casa noua plateste doar racordarea la retea) si nepoluanta cu energia obtinuta prin arderea gazelor, cu costurile aferente.
    Nu ne mai facem bine nici cu medicamente straine…

  5. Este o treaba foarte buna .
    Investitori vor fi obligati sa asigure spatiul adecvat ,cu cos de evacuare a gazelor , si centrala conforma cu suprafata totala care trebuie incalzita . Se piate opta pentru centrala pe gaz , centrala electrica , centeala pe peleti sau centrala pe lemn. Este totusi o problema fiindca tipul centralei trebuie sa se faca cu acordul proprietarilor si si stim bine ca nu toate apartamentele sunt vandute la data predarii apartamentelor catre proprietari , unele raman nevandute si atunci ???