Primarul Ploieștiului a făcut plângere penală privind contractul de furnizare a agentului termic, după ce 130.000 de ploieșteni, dar şi maternitatea şi spitalul de pediatrie au rămas timp de o lună fără apă caldă
Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a anunţat, luni seară, într-o conferinţă de presă, că a „denunţat penal” contractul de delegare a gestiunii serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, arătând, în acelaşi timp, că soluţia pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă exista, dar situaţia a fost „premeditată”, conform Agerpres.
Conferinţa de presă a primarului a fost ţinută în contextul în care aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, de luni dimineaţă, de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura circa 30 de zile, fiind afectate şi o parte dintre unităţile medicale care funcţionează în oraş, între care spitalul de Pediatrie şi Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).
„Am denunţat penal contractul, aşa că nu pot să mă duc să reziliez ceva ce eu consider că e ilegal. (…) Am formulat plângere penală pe acest contract care nu are legătură cu documentaţia adoptată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. (…) Cer public ca autorităţile statului să îşi facă datoria”, a afirmat edilul.
El a arătat că acest contract, care este „făcut şi semnat ilegal”, conţine o clauză care nu a fost votată de CL şi care obligă municipalitatea să-i plătească în avans operatorului, contrar legii, 50% din cheltuielile cu materia primă.
În plus, Volosevici a explicat că soluţia pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă exista, dar situaţia a fost „premeditată”.
Astfel, el a prezentat un document datat în 30 iunie adresat, de către operatorul Termoficare Prahova SA, Consiliului Judeţean, Consiliului Local şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova şi despre care spune că a sosit pe adresa de mail a primăriei abia în cursul zilei de astăzi, la ora 17,35, în care operatorul informează despre faptul că a încheiat un contract de închiriere a două cazane de apă fierbinte, pentru o perioadă de 12 luni.
Conform informării prezentată de primar, cele două cazane trebuiau să asigure furnizarea serviciului în condiţiile şi parametrii contractului de concesiune.
„Cred că este mai clar decât oricând cine trebuie să se ocupe de infrastructura care să asigure motorul, care înseamnă furnizare de căldură, că ADI habar nu are ce a făcut, că soluţiile existau. (…) Dragi ploieşteni, (…) ei erau deja foarte clar şi bine premeditaţi să facă lucrul ăsta. Pare că această hârtie atestă că aceste CAF (cazane de apă fierbinte – n.red.) erau luate să asigure continuitatea serviciului de termie. Eu cred că nişte oameni nu sunt zdraveni la cap. (…) Totul a fost premeditat”, a declarat Volosevici.
Referindu-se la anunţul preşedintelui CJ, Iulian Dumitrescu, potrivit căruia în AGA a ADI Termo Prahova convocată în şedinţă marţi se va lua în discuţie rezilierea acestui contract, primarul spune că totul este „o mascaradă”.
„Astăzi am mai asistat la o mascaradă. (…) Poate cineva îi spune preşedintelui ADI, domnului Iulian Dumitrescu, că nu are nevoie de o hotărâre de consiliu judeţean să îl împuternicească să rezilieze un contract, mă refer la cel cu furnizorul de termie. Este clar statutul. Dacă vrem să facem spectacol, să ne împuternicească cineva să reziliem contractul, ok. Dar contractul ne spune foarte clar ce poate face preşedintele ADI Termie fără niciun fel de împuternicire”, a adăugat Volosevici.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, luni, într-o şedinţă de îndată a CJ, că a convocat o şedinţă AGA a ADI Termo Prahova în care se va discuta rezilierea acestui contract.
„Avem o firmă care deţine contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de termie în municipiul Ploieşti. Firma asta a câştigat licitaţia acum două luni de zile, iar acum, de la 1 august, au anunţat să suspendă livrarea de apă caldă în municipiul Ploieşti. Mi se pare total inacceptabil să întrerupă livrarea de apă caldă către populaţie. Mi se pare inadmisibil să creadă orice firmă ar veni să preia serviciul acesta de apă caldă şi termie că poate să facă ce vrea aici în Ploieşti. Mâine am convocat o şedinţă AGA la ADI Termie şi în şedinţa asta o să dezbatem posibilitatea rezilierii contractului de termie, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Pentru aceasta, vă solicit un mandat”, a spus Dumitrescu.
El a explicat că în contract există un punct care prevede că societatea este obligată să asigure continuitatea serviciului de apă caldă şi căldură, iar juriştii analizează contractul în vederea dezbaterilor care vor avea loc marţi.
„Dacă s-ar întâmpla să se rezilieze, nu trebuie să se teamă ploieştenii că intrăm într-o nouă licitaţie, ci avem posibilitatea unei încredinţări directe pe situaţii de urgenţă a serviciului de termie. E inacceptabil ca un oraş întreg să rămână fără apă caldă minim o lună de zile, la 2 luni după câştigarea licitaţiei. (…) Vreau să vă rog să îmi acordaţi mandat, dacă condiţiile sunt îndeplinite, să putem rezilia”, a mai afirmat preşedintele CJ.
Consilierii judeţeni i-au acordat prin vot mandatul solicitat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii