Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, acuză firma de salubritate Romprest că facturează servicii la suprapreț / Romprest: Or mai fi una, două străzi cu sens unic pe care s-a trecut o singură dată, dar a greși e omenește
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat pe Facebook că o firmă de casă a primăriei „a încercat să ne factureze recent servicii la suprapreț. Așa… niște zeci de milioane în plus. Prin complicitatea unor funcționari publici din primărie”. Armand a mai anunțat că va sesiza procurorii în acest caz. Surse din Primărie ne-au dezvăluit ar fi vorba despre Romprest SA, societate care din 2008 adună gunoiul în Sectorul 1, în baza unui contract semnat de fostul primar, Andrei Chiliman. În replică, reprezentanții firmei Romprest susțin că nu există dubla facturare, din contră, există suprafețe care nu sunt prinse în contract, dar care sunt curățate.
Potrivit sursei citate, neregulile semnalate de Armand se referă la faptul că, pe mai multe străzi cu sens unic, spălarea și măturatul mecanizat se facturează de două ori, dus-întors, în condițiile în care utilajul trece o singură dată pe stradă. Astfel, primăria plătește de două ori o singură operațiune.
Aceste verificări au fost făcute, recent, cu ajutorul GPS-urilor instalate pe mașinile Romprest. Potrivit surselor citate, cei zece inspectori ai primăriei care aveau datoria să verifice dacă firma privată își face treaba conform contractului nu prea au „deranjat” operatorul privat cu asemenea cereri în cei 12 ani de contract.
Contract pe un sfert de secol
Din 2008, prețul serviciilor oferite de Romprest primăriei Sector 1 au fost ajustate de două ori, contractul de salubritate fiind semnat pe 25 de ani. Ultima dată în iunie 2019, în mandatul fostului primar Daniel Tudorache, printr-o hotărâre de consiliu local.
Atunci, operațiunea de măturat manual a trotuarelor a crescut de la 6,09 lei fără TVA pentru 100 de metri pătrați la 8,17 lei/100/mp, prețul măturatului mecanic a scăzut de la 5,27 lei pe 100 mp la 4,67 de lei, iar spălatul carosabilului și al trotuarelor a crescut de la 9,98 de lei la 24,02 lei pentru o sută de metri pătrați.
În ciuda acestor tarife aprobate de majoritatea consilierilor din mandatul lui Tudorache, disputa Primăriei Sector 1 cu Romprest durează din august 2017. Atunci, Sectorul 1 a dat în judecată compania Romprest Service SA la Tribunalul București și a cerut interpretarea unui act adițional al contractului inițial, act semnat în 2012.
Sectorul 1 cerea judecătorilor să constate că tarifele Romprest se calculează în funcție de indicele prețurilor de consum pe economie, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS) și nu în funcție de „nivelul indicelui pentru ramură de apă canal, salubritate”, lucru care a dus la majorarea tarifelor cu coeficientul de 0,515.
Raportul Curții de Conturi
Asta a cerut Romprest și CL a aprobat în ședința din 8 iunie 2012, la doar 3 ani de la semnarea contractului inițial. După trei ani de judecată, instanța a decis să respingă cererea Sectorului 1. Judecătorii nu au intrat pe fondul problemei, ci doar au constatat că reclamantul nu a parcurs toate etapele de renegociere a contractului înainte de a se adresa instanței.
- În motivarea deciziei, care nu este definitivă, apare o remarcă interesantă. Se face acolo vorbire de o notă a Curții de Conturi București care a constatat o neregulă financiară majoră. „Prin Decizia Curții de Conturi nr. 100/2016, comunicată Sectorului 1 prin adresa nr. 2115/16.11.2016, înregistrată la Registratura Generală a Sectorului 1 al Municipiului București sub nr. xxxxx/22.11.2016, auditorii publici externi au constatat următoarele: Angajarea lichidarea, ordonanțarea și plata nelegală din bugetul local, în perioada 2013-2015 a sumei totale de 94.157.016 lei (inclusiv TVA), reprezentând tarife indexate în baza unui indice al prețului de consum, altul decât cel prevăzut în contractul inițial atribuit prin licitație, modificat prin act adițional și contrar caietului de sarcini, fiind calculate dobânzi și penalități în sumă totală de 23.747.644 lei”.
Fost primar, dat în judecată
La începutul anului, Sectorul 1 al municipiului București l-a dat în judecată pe fostul primar, Andrei Chiliman, și îi cere 25 milioane de euro despăgubiri pentru că a semnat hotărârea de consiliu local prin care a fost modificat indicele de calculare a tarifelor Romprest. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 16 decembrie.
Pe 27 noiembrie, Romprest a anunțat că suspendă o parte din serviciile de salubritate pe motiv că de patru luni adună gunoiul exclusiv pe cheltuiala proprie și că nu va mai ridica gunoiul stradal din Sectorul 1 pe motiv că nu au fost respectate de primărie condițiile contractuale.
Ce spune Romprest
Sorin Velicu, director executiv al Romprest, susține că primăria nu a mai alocat bani pentru acest serviciu și ei au micșorat cheltuielile acolo unde le permite legea. „N-am putem să ne plătim furnizorii și salariile. Avem restanțe uriașe la depozitele de gunoi, o notificare de săptămîna trecută a fost momentul zero care ne-a determinat să declanșăm această acțiune”, ne-a declarat Velicu.
- El susține că nu există dubla facturare din partea firmei pe care o conduce, din contră, există suprafețe care nu sunt prinse în contract dar care sunt curățate de Romprest. „Sub nicio formă. Din contră, există suprafețe nefacturate de noi, în sensul că de ani de zile facem curat pe podurile din sectorul 1. Or mai fi una, două străzi cu sens unic pe care s-a trecut o singură dată, dar a greși e omenește. Vă dați seama, s-au compensat cu toate toate podurile și pasajele din sectorul 1 care nu sunt facturate, cum ar fi pasajul Basarab, Podul Grant, Pasajul Victoriei, Băneasa sau Pipera. Foarte multe poduri se curăță de ani de zile, fără să fie prinse în contract”, ne-a mai declarat Velicu.
Întrebat cum comentează faptul că actualele tarife se calculează potrivit indicelui de ramură și nu potrivit datelor INS, directorul susține că în 12 ani de contract, tarifele s-au actualizat doar în 2012 și 2019, ultima creștere de tarif fiind doar de 18,6%.
Sectorul 1 s-a umplut deja de gunoi stradal neridicat, consecință a deciziei firmei de salubritate de a sista anumite activități. Astfel, potrivit unui comunicat al societății, „conducerea Companiei a luat decizia de a limita temporar si gradual activitatile din cadrul serviciului de salubrizare, începând cu data de 27.11.2020”. Datoriile lăsate de fosta administrație a sectorului se ridică la 80 milioane de lei, bani care nu au fost cuprinși în bugetul instituției după ultima majorare a tarifelor din 2019.
Acționarii firmei
Potrivit confidas.ro, Romprest SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 241 milioane de lei, un profit de 23 milioane de lei și 2600 de angajați. Acționarii la vedere ai societății sunt Detaco LMT cu 42,69%, o firmă din Canada care la rândul ei este deținută de un off-shore cu sediul în Seychelles, firma fostului afacerist Florian Walter.
Europrest Invest este al doilea acționar ca importanță a Romprest, cu 30% din acțiunile firmei. Premium Management Team SRL deține 13,7 procente din acțiuni, Compania Națională Aeroporturi București SA are 10% din firmă și o altă societate, Firstcom LLC înregistrată în Statele Unite are 3,54 din acțiunile Romprest.
În 2014, presa a relatat că oamenii de afaceri Radu Budeanu și Dragoș Dobrescu au ajuns proprietari peste 43% din acțiunile Romprest prin intermediul firmelor Premium Management Team și Europrest Invest SRL.
În septembrie 2020, Budeanu și-ar fi vândut acțiunile deținute la Romprest către Europrest Invest. Până în 2015, Europrest a fost deținută de omul de afaceri Dragoș Dobrescu, investitor în domeniul imobiliar, care preluase 30% din acțiunile Romprest în anul 2014 de la fondul britanic de investiții 3I.
În noiembrie 2015, Dragoș Dobrescu a cesionat participația de 99,9% la firma Europrest Invest, acționarului minoritar al Europrest, firma EnergyMixx Europe, înregistrată în Luxemburg.
În prezent, Romprest este administrată de Marian Bogdan Amidi, director executiv fiind Răzvan Duca Ghenoiu. Alți administratori ai firmei: Dinu Ștefan Lefter, Marian Măgureanu (fiul fostului director al SRI Virgil Măgureanu) Viorel Tănase și Orlando Valache, omul de încredere al lui Radu Budeanu și administrator al Cancan TV.
Potrivit confidas, începând din 2013, firma a avut 260 de contracte de achizițiii semnate cu instituții publice, valoarea totală a acestora fiind de 640 milioane de lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii