G4Media.ro

Primarul unei comune din Arad anunță construirea celui mai mare parc fotovoltaic…

Sursa foto Pixabay

Primarul unei comune din Arad anunță construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa/ Stația de stocare va fi ridicată pe 20 de hectare și va costa 800.000.000 de euro / Minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu – Grăniceri, iar proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat, pentru AGERPRES, că vineri dimineaţă a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.

„Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul.

Conform edilului, construirea parcului fotovoltaic, anunţată anul trecut de investitori şi autorităţile din Arad, va începe în perioada iulie-august.

„Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafaţă de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcţia pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Grăniceri în şedinţa din 15 martie, iar în paralel investitorii lucrează la documentaţia pentru obţinerea de la noi a autorizaţiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm că în mai – iunie emitem autorizaţia de construire, iar în iulie – august va începe lucrul pe şantier”, a declarat primarul comunei Grăniceri.

El a precizat că în acest moment se lucrează pe teren pentru descărcarea arheologică, având loc săpături. După finalizarea acestora, se aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii.

La rândul său, primarul comunei Pilu, Dan Lucian Drăgan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că urmează să fie aprobat PUZ-ul pentru proiect şi că investitorul l-a anunţat că va depune în curând documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi ar urma să devină operaţional în decembrie 2024.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi în staţia de stocare de la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sa investeasca in petrol ca noi vrem masini cu DPF-off pe viata!

    • Ce stire sa remedieze? Nu stii sa citesti? Piticania aia de la Brasov are 20 MW, iar asta o sa aiba 1044 MW (de peste cincizeci de ori mai mare!) si o sa fie cel mai mare din Europa. A aparut si in presa straina.

  2. Sper că nu se face pe un teren care ar putea fi întrebuințat și pentru agricultura/zootehnie!

    • Pai noi nu facem agricultura, noi aducem ploaia cu ninjalai!
      Nu este cazul sa ne facem probleme…

    • @ion fix in alea 20 hectare sta agricultura din tara asta, e plina tara de terenuri nelucrate

      dar cand o sonda de petrol acopera pamantul si mai polueaza si prin prejur nu te doare?

  3. Stai linistit , nene ANDREI ! Toate terenurile despre se face vorbire sunt sărăturoase si nu au niciun randament agricol,Ceausescu. ahtiat după teren agricol,a investit enorm cică in valorificarea lor superioara. A crezut ca poate face din ele orăzerii si a dat chics total . In partea de vest ARAD- ORADEA e plin de ele. fiind folosite ca ferme (nerentabile) piscicole la SOCODOR ;PILU;VĂRSAND ; CEFA, SALONTA etc. Personal, care sunt din zonă, le considerăm acum insă ffpotrivite pentru producere de electricitate. Terenurile respective , in cea mai mare parte nici nu sunt proprietate privată

  4. Daca e asa cum spune Polilogu atunci e bine , dar eu am vazut la intrarea in Satu Mare un parc fotovoltaic facut pe teren agricol bun , E intre alte parcele cu potential agricol ridicat !

  5. Plantele au o conversie energetica de 2-3%, panourile au 25%. Sigur, nu putem mânca curent, dar cu acel curent putem creste plante in sere chiar și noaptea .