Primele cinci cazuri de gripă din acest sezon au fost confirmate în București și Iași
Primele cinci cazuri de gripă din acest sezon au fost confirmate, patru dintre acestea în București și unul în Iași, a anunțat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Conform sursei citate, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică,
IACRS și pneumonii) a fost de 69.899 în săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (70.914).
De asemenea, au fost raportate la nivel național 17 cazuri de gripă clinică comparativ cu 5 cazuri înregistrate în aceeași perioadă din 2018.
S-au înregistrat 5 cazuri confirmate de gripă (4 cazuri cu virus gripal AH3, în municipiul București și 1 caz cu virus tip B, în jud. Iași), morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această săptămână.
Până la data de 6 octombrie au fost vaccinate antigripal 29.945 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, precizează sursa citată.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200 de mii mai multe faţă de anul trecut. Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei.
Cea mai eficientă vaccinare împotriva gripei este toamna, pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpi. Anul trecut, vaccinarea grupelor de risc a început în octombrie. În luna ianuarie 2019 s-a declanșat valul de îmbolnăviri, care a crescut în ritm accelerat, ceea ce a generat panică în rândul populației. Oamenii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. La Institutul de boli infecționase „Matei Balș”, se prezentau la camera de gardă și peste o mie de persoane zilnic (detalii aici).
Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.
Recomandările medicilor către populație au fost:
• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;
• Vaccinarea antigripală.
Sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank