G4Media.ro

Primele imagini video de la un proces penal în Anglia în urma…

Sursa foto: Captură video

Primele imagini video de la un proces penal în Anglia în urma schimbării legii

Judecătorea Sarah Munro, de la Tribunal Penal din Londra – Old Bailey – poate fi văzută în imagini citind sentința împotriva lui Ben Oliver, 25 de ani, găsit vinovat de omuciderea bunicului său, în vârstă de 74 de ani, în ianuarie 2021, condamnându-l la închisoare pe viață cu un termen minim obligatoriu de detenție de 10 ani și opt luni.

Oliver și-a recunoscut fapta, invocând responsabilitate limitată, pe baza unui diagnostic de autism și abuzurilor de natură sexuală la care a fost supus în copilărie. El a invocat furia stârnită împotriva bunicului său, despre care a aflat că era un molestator sexual în serie, înjunghiindu-l de 21 de ori.

Potrivit schimbărilor legii în Anglia și Țara Galilor, BBC, Sky News, ITV și Press Association vor avea dreptul să înregistreze imagini video de la ultima fază a proceselor penale, pronunțarea sentinței. O lege din 1925 interzicea filmarea sau fotografierea în sălile instanțelor penale, infracțiune pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea.

În Scoția, care are un sistem juridic separat, filmarea în sălile tribunalelor penale este permisă din 1992, iar din 2012 sentințele în cazurile grave sunt difuzate cu regularitate.

Potrivit noii legi, în Anglia și Țara Galilor va fi permisă înregistrarea sentințelor în procesele infracțiunilor grave, cu filmarea exclusiv a judecătorului, nu însă și desfășurarea procesului.

„Deschiderea sălii de judecată pentru camerele de luat vederi pentru a filma condamnarea unora dintre cei mai grave infractori din țară va îmbunătăți transparența și va consolida încrederea în sistemul judiciar. Publicul va putea acum să vadă cum se face dreptate, ajutându-l să înțeleagă mai bine deciziile complexe pe care le iau judecătorii”, a declarat ministrul justiției din guvernul britanic, Dominic Raab.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Magistratii romani nu stiu cum sa mai blatuiasca ce se intampla in salile de judecata. Obscuritatea incurajeaza calitatea scazuta a actului de justitie. Indiferent daca e vorba de coruptie sau de prostie.

  2. 1. Nu sunt din secolul XIX, au fost folosite pentru prima oară în jurul anilor 1680
    2. Nu în asta stă calitatea justiției penale din Anglia și Marea Britanie în general

  3. Eu cred ca perucile influenteaza pozitiv importanta actului de justitie.Si mai cred ca justitia britanica,cu mici exceptii,e una dintre cele mai drepte de pe Pamant.Sigur,o sa ma contraziceti cu cea mai recenta nedreptate comisa fata de statul roman,cea cu Puiu Popoviciu.Aici chiar ca este vorba de ratiuni de stat.Motivarea deciziei curtii supreme de la ei n-a fost abracadabranta ca la noi.Curtea a dat de înteles ca se impune acea decizie,chiar daca se incalca niste reguli de procedura,prevalandu-se de vesnicul principiu latin,tras de par,in dubio pro reo,chiar daca sistemul este anglo-saxon.
    La noi sedintele de judecata sunt publice doar cu numele,pentru ca nu intereseaza pe nimeni din sala ce se întampla în procesul tau. Ciocanul acela pus pe masa instantei de judecata,ca simbol al justitiei,e de forma,fiindca în realitate nu exista,deoarece la noi publicul este format numai din participanti la procese si trebuie sa stea smirna in sala de judecată.La aceasta se mai adauga si lipsa juratilor,care imprima alt mers proceselor penale.