Primele rezultate ale studiului privind imunizarea populației României la coronavirus vor fi cunoscute în septembrie. Aproape 30.000 de persoane din toată țara vor fi testate / Care sunt criteriile
Primele rezultate ale studiului privind imunizarea populației României la coronavirus, inițiat de Ministerul Sănătății, vor fi cunoscute în luna septembrie. În cadrul acestuia, aproape 30.000 de persoane asimptomatice din toată țara vor fi testate pentru a se vedea dacă au anticorpi la coronavirus.
Ordinul semnat de ministrul nelu Tătaru pentru efectuarea Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul Românie a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, studiul va fi realizat în perioada iunie – septembrie, iar „prezentarea rezultatelor preliminare ale studiului se va realiza în cursul lunii septembrie 2020”.
Studiul va fi coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică. Acesta va desemna un comitet de implementare a studiului și va face instruirea celor care se vor ocupa de acesta. Printre atribuțiile INSP în derularea acestuia se numără și următoarele:
- efectuează investigațiile de laborator pentru probele de ser primite de la DSPJ/DSPMB;
- încarcă în platformă rezultatele testărilor;
- informează coordonatorii regionali și DSPJ/DSPMB asupra momentului când rezultatele sunt
disponibile în platformă; - monitorizează gradul de înrolare și comunică regiunilor numărul probelor necesare pe regiuni, județe
și grupe de vârstă.
Direcțiile județene de sănătate publică vor trebui să desemneze responsabili care să se ocupe de realizarea studiului, să selecteze laboratoarele participante, să colecteze săptămânal probele, să stocheze probele de ser preluate de la laboratoare la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, până la preluarea acestora pentru transport către INSP. Tot DSP-urile vor informa persoanele înscrise pentru derularea studiului asupra rezultatelor testărilor, prin
extragerea acestora din platforma online care participă la studiu.
Persoanele care vot fi testate vor completa un formular pentru consimțământul informat, care va cuprinde date precum: numele, CNP, vârsta, sex, județ, localitate, mediu, comorbidități.
Practic, atunci când o persoană merge la un laborator pentru anumite analize, dacă unitatea respectivă este selectată între cele care participă la studiu, îi va fi cerut consimțământul pentru a i se preleva și probe pentru testarea serologică la coronavirus. Dacă persoana respectivă este de acord să participe la studiu, va fi îndrumată în completarea formularului prin care își dă consimțământul și completează datele solicitate.
Fiecare laborator va avea stabilit un eșantion de probe pe care trebuie să îl realizeze pe fiecare grupă de vârstă.
Ministerul Sănătății a anunțat marți că, potrivit estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens, vor fi alocate INSP 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc.
Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu, precizează ministerul.
Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecarui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii și/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an).
Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.
Ministerul Sănătății precizează că Studiul de seroprevalență va fi realizat cu respectarea deplină a principiilor si regulilor de etică și a confidențialității datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank