Primele teste clinice ale unui vaccin împotriva cancerului pulmonar, lansate în șapte țări
Primul pacient din Marea Britanie a primit doza unui vaccin conceput pentru a distruge cea mai comună formă de cancer pulmonar – și pentru a preveni recidiva acestuia. Medicii au început testarea primului vaccin ARNm împotriva cancerului pulmonar la pacienți, iar experții au salutat potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți, scrie The Guardian.
Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire pentru formele avansate ale bolii, în care tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.
Acum, experții testează un nou vaccin care instruiește organismul să caute și să distrugă celulele canceroase – și apoi să prevină reapariția acestora. Cunoscut sub numele de BNT116 și produs de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), cea mai comună formă a bolii.
Testul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Marea Britanie, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia. Marea Britanie are șase centre, situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient din Marea Britanie a primit prima doză de vaccin marți.
În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadiile incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau cancer recurent – vor fi incluși pentru a primi vaccinul alături de imunoterapie. Aproximativ 20 dintre aceștia vor fi din Marea Britanie.
Vaccinul folosește mesagerul ARN (ARNm), similar cu vaccinurile anti-Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a markerilor tumorali din NSCLC pentru a pregăti organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri.
Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse, spre deosebire de chimioterapie.
„Intrăm acum într-o nouă eră foarte interesantă a testelor clinice de imunoterapie bazată pe ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a spus prof. Siow Ming Lee, oncolog la University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), care conduce testul în Marea Britanie.
„Este simplu de administrat și poți selecta antigene specifice în celula canceroasă, apoi le poți ținti. Această tehnologie este următoarea mare fază a tratamentului cancerului.”
Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani, din Londra, a fost prima persoană care a primit vaccinul în Marea Britanie. A fost diagnosticat în mai și, la scurt timp după, a început chimioterapia și radioterapia.
Oamenii de știință, specializați în inteligență artificială, au spus că profesia sa l-a inspirat să participe la test. „Sunt și eu om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – depinde de implicarea oamenilor în astfel de investigații,” a spus el.
El a adăugat: „Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o nouă metodologie, indisponibilă pentru alți pacienți, care mă poate ajuta să scap de cancer”.
„Și, de asemenea, pot face parte din echipa care poate oferi o dovadă de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât va fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulți oameni vor fi salvați.”
Racz a primit șase injecții consecutive la intervale de cinci minute pe parcursul a 30 de minute, marți, la National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility.
El va primi vaccinul în fiecare săptămână, timp de șase săptămâni consecutive, și apoi la fiecare trei săptămâni, timp de 54 de săptămâni.
Lee a spus: „Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va opri revenirea cancerului, deoarece de multe ori, pentru pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radiații, acesta revine”.
El a adăugat: „Sunt implicat în cercetarea cancerului pulmonar de 40 de ani. Când am început în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează”.
„Acum știm că aproximativ 20-30% [din pacienți] rămân în viață în stadiul 4 cu imunoterapie și acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire. Așadar, sperăm că acest vaccin ARNm, pe lângă imunoterapie, ar putea oferi un impuls suplimentar.”
„Sperăm să trecem la faza 2, faza 3 și apoi sperăm să devină standardul de îngrijire la nivel mondial și să salveze mulți pacienți cu cancer pulmonar.”
The Guardian a dezvăluit în mai că mii de pacienți din Anglia vor fi incluși rapid în teste revoluționare pentru vaccinuri împotriva cancerului într-un program mondial „matchmaking” al NHS, pentru a salva vieți.
În cadrul programului, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor avea acces la teste clinice pentru vaccinuri care, potrivit experților, reprezintă o nouă eră în tratamentul cancerului.
Lord Vallance, ministrul științei, a salutat lansarea testului pentru vaccinul împotriva cancerului pulmonar. „Această abordare are potențialul de a salva viețile a mii de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar în fiecare an”, a spus el. „Susținem cercetătorii noștri pentru ca aceștia să continue să fie parte integrantă a proiectelor care produc terapii revoluționare, cum ar fi aceasta.”
Racz speră ca, odată ce tratamentul său va fi încheiat, să poată reveni la alergat și să își îndeplinească ambiția de o viață: să termine Maratonul de la Londra.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank