G4Media.ro

Primii roboţi vii din lume, cunoscuţi sub numele de xenoboţi, se pot…

Sursa foto: Captură video

Primii roboţi vii din lume, cunoscuţi sub numele de xenoboţi, se pot reproduce / Cercetarea a fost finanţată parţial o agenţie federală care supraveghează dezvoltarea tehnologiei pentru uz militar

Oamenii de ştiinţă americani care au creat primii roboţi vii din lume spun că formele de viaţă, cunoscute sub numele de xenoboţi, se pot reproduce acum într-un mod care nu este văzut la plante şi animale, relatează News.ro, care citează CNN.

Formaţi din celulele stem ale broaştei africane cu gheare (Xenopus laevis) de la care îşi iau numele, xenoboţii au o circumferinţă mai mică de un milimetru (0,04 inchi).

Micii roboţi au fost prezentaţi pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mişca, lucra împreună în grupuri şi se pot auto-vindeca.

Acum, oamenii de ştiinţă care i-au dezvoltat, de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts şi Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard, au spus că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de orice animal sau plantă cunoscuţi ştiinţei.

”Am fost uimit de asta”, a spus Michael Levin, profesor de biologie şi director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări.

”Broaştele au un mod de reproducere pe care îl folosesc în mod normal, dar când… eliberezi (celulele) de restul embrionului şi le dai şansa să-şi dea seama cum să fie într-un mediu nou, nu numai că îşi dau seama, au descoperit o nouă modalitate de a se mişca, dar şi-au dat seama, aparent, şi de o nouă modalitate de a se reproduce.”

Xenoboţii părinţi în formă de C colectează şi comprimă celulele stem libere în grămezi care se pot maturiza în urmaşi.

Robot sau organism?

Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri de celule. Pentru a face xenoboţii, cercetătorii au răzuit celule stem vii din embrioni de broaşte şi le-au lăsat să incubeze. Nu este implicată nicio manipulare a genelor.

Cei mai mulţi oameni cred că roboţii sunt făcuţi din metale şi ceramică, dar nu este atât din ce este făcut un robot, ci ceea ce face acesta, dacă acţionează pe cont propriu în numele oamenilor”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică şi robotică, expert la Universitatea din Vermont şi autor principal al studiului.

”În acest fel este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broaşte nemodificate genetic.”

Bongard a spus că cercetătorii au descoperit că xenoboţii, care au fost iniţial în formă de sferă şi făcuţi din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. Dar s-a întâmplat rar şi numai în circumstanţe specifice.

Cercetarea a fost finanţată parţial de Defense Advanced Research Projects Agency, o agenţie federală care supraveghează dezvoltarea tehnologiei pentru uz militar.

Există multe lucruri care sunt posibile dacă profităm de acest tip de plasticitate şi de capacitatea celulelor de a rezolva probleme”, a spus Bongard.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul ştiinţific evaluat de colegi PNAS.

Sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. DARPA, cercetare finanțată de DARPA.

    • Când se folosește acronimul, lumea isi da seama mai ușor despre ce este vorba; majoritatea cercetărilor finanțate de aceasta agenție sunt secrete.

      * Pt proiectele astea se aplica regula:

      Pentru fiecare 2 ani de progrese tehnologice 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 vorbim de 40 de ani de progrese tehnologice 𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 (secrete).

      Partea buna este ca atunci când se mai lansează pe piața câte ceva din “arhiva” R&D militară, se pot crea noi industrii si locuri de munca.