G4Media.ro

Primul atac al guvernului Ciolacu la economia liberă. Plafonarea adaosului comercial, o…

Primul atac al guvernului Ciolacu la economia liberă. Plafonarea adaosului comercial, o imixtiune grosolană în regulile pieței / Iohannis și PNL, nici o reacție

Plafonarea adaosului comercial la producători și magazine prin ordonanță de urgență, propusă de premierul Ciolacu, e o decizie politică fundamental greșită și cu efecte pe termen lung. E o măsură pur comunistă care ignoră un principiu sfânt: prețurile le stabilește piața, nu politicienii. Așa se făcea economia în epoca Ceaușescu: cu prețuri și marje de profit impuse de guvern. Rezultatul a fost o țară cu prețuri mici, dar cu magazine goale.

Marcel Ciolacu nu e primul populist din România, nici din regiune. în 2015, alt premier PSD, Victor Ponta, se războia cu supermarketurile și cerea înghețarea prețurilor. Și el vorbea atunci de ”mândria de a fi român” și susținea că „România nu e colonie occidentală”. Liviu Dragnea se lupta și el cu prețul roșiilor și înjura Vestul în gura mare. Viktor Orban, liderul autoritar al Ungariei, a înghețat și el prețurile anul trecut, războindu-se la fel de tare cu Occidentul care, chipurile, vrea răul Ungariei.

Vă sună cunoscute aceste sloganuri? Ele seamănă leit cu ce a pus Ciolacu în propriu lui program de guvernare: ”Luptăm ca românii să nu mai fie sclavii moderni ai Europei”. Aceeași propagandă periculoasă, victimizarea stupidă, blamarea occidentului pentru eșecul intern. De fapt, o scuză pentru eșecul propriilor politici greșite.

Acum, Ciolacu vrea să desființeze prin ucaz o lege imposibil de înfrânt: legea pieței libere. Nimeni, niciodată nu a reușit să învingă piața. Uitați-vă la Cuba de azi, la Ungaria vecină, amintiți-vă de România comunistă. Toate încercările au dus la penurie.

Explicația e simplă: în fața unei decizii arbitrare, producătorii fie vor plasa pierderea pe alte produse, fie vor renunța să mai producă/proceseze alimentele care nu le aduc profit. Idem și comercianții. Imposibil ca Marcel Ciolacu să nu își amintească rafturile goale din magazine dinainte de revoluție. În fond, poate că și el a fost împins de foame să lupte pentru căderea dictatorului Ceaușescu.

OUG-ul lui Ciolacu creează un precedent extrem de periculos. Azi plafonează adaosul la alimente, și societatea nu reacționează. Mâine poate plafonează adaosul la carburanți. Poimâine la haine, răspoimâine – la panourile solare sau mașinile second-hand. Nimic nu mai e stabil, nici un investitor român sau străin nu mai e în siguranță, nimeni nu își mai poate face un plan pe termen lung.

Pericolul arbitrariului e palpabil. Nici un sector economic nu mai e în siguranță.

Și ce face Ciolacu cu prețul alimentelor nu e singular. Și PSD-ul, și PNL-ul se tot învârt de un an pe lângă prețuri și încearcă să găsească soluții din vârful pixului ministerial. Au încercat cu benzinarii, apoi cu laptele, îi tentează o intervenție și la roșii ori cartofi.

Iar societatea tace. Fiecare are motivul lui. Firmele din domeniu (producători, procesatori, distribuitori și magazine) se tem de puterea utilizată abuziv: controale ale fiscului, ale inspecției muncii sau ale zecilor de instituții la cheremul politicienilor. La cum sunt făcute legile în România de PSD și PNL, nimeni nu e curat 100%. Mare parte a presei tace, pentru că primește bani de la PSD și PNL.

PNL tace și el pentru că e încălecat de PSD. N-a mai rămas nimic liberal în acest partid sub conducerea generalului (r) Ciucă. N-ar strica să se adapteze puțin vremurilor și să-și schimbe numele în PSD – Aripa cu epoleți la vedere.

Despre președintele Iohannis nu mai e mare lucru de spus. Oricum e absent și predat total lui Ciolacu. Doar să ne amintim că în campania din 2019 considera economie de piață o ”cheie de boltă a României normale”. Între timp a capitulat în fața PSD, a predat Palatul Cotroceni și a rătăcit și cheia de boltă.

Mai e o speranță. Ca o parte a societății civile și a mediului economic, cei care cred cu tărie în libertatea economică, să refuze tăcerea și să respingă imixtiunea fără precedent a guvernului PSD-PNL în economie. Încă mai e timp să oprească acest precedent ameninţător.

Din păcate, Ciolacu nu a trecut doar de la fapte la vorbe (vezi pseudoreforma pensiilor speciale), ci și de la economia de piață la economia socialistă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Atunci hai sa murim de foame pe altarul pietei libere, de grija sa nu fie afectat profitul comerciantilor.

    Intreb si eu, totusi, poate ma lamuresc geniile capitalismului dambovitean: cum se face ca daca iau, de exemplu, catalogul Lidl Germania si cel Lidl Romania si compar preturile, majoritatea sunt la fel sau cu foarte putin mai mari? Cum a decis „piata libera” ca Hans, cu salariul de 3 ori mai mare ca al lui Ion, poate plati cel mult cu 5-10% mai mult ca Ion pe lapte, carne, branza, oua?

    Daca mai intreb si de ce sunt preturile care sunt la energie in conditiile in care (conform datelor ANRE) Romania foloseste doar 1/3 din capacitatea de productie a energiei deja isi fac comerciantii bocceluta si fug speriati din tarisoara…

    • Pui și tu întrebări din astea…
      Nu e clar că pe „formatorii de opinie” îi doare mai mult de profitul sponsorilor străini decât de bunăstarea românilor?

    • in germania au xosturi mai mici cu angatii, si cel mai mult cu logistica. si aia imprta la fel, poate chiar mai puyin decat noi, dar au infrastructura si distantele se „scurteaza”. Cu energia poate il intrebi pe ciolacu, ca o mare parte din pret ajunge tot la stat.

    • Daca pretul branzei ar fi dublu in Germania decat in Romania, atunci producatorul din Romania si-ar vinde branza in Germania… abia atunci ai muri de foame, intelighentule…

    • Nuuuu maaai aruuuuncați in cooooș fără să vă uitați la preeeeț…!!!

  2. Ia te uită cine moare de grija speculanților!

  3. e doar gargara ieftina a lu’ ciolacu,oricum vine vara produsele se mai ieftenesc prin legea cererii si oferte i si o sa vina psd-gargara sa si aroge ieftenirea ,guvernarea din vorbe a la ciolacu ca sa-i tina pe fraieri ocupati ca piata reglementata din oug nu functioneaza…numa’ ce am vazut ce au facut cu furturile zise pensii speciale le-au suspendat din 2045 curat romanesc….au rezolvat o si pe aia

  4. Sa fim serioși: România e a celor care bifeaza weekendul asta prezenta la Indiana Jones. Ce inflație, ce plafonare?…

  5. Argumentele sunt reale. Piata libera tre sa fie libera. Vrei mai ieftin atunci trebuie sa fie mai mult si sa fii mai productiv. Ca sa fii productiv trebuie knowhow , echipamente tehnologie, automatizare si concurenta acerba pe piata. Altfel din pix nu s-a rezolvat niciodata.

    • Vrei argumente reale? Cauta pe Google „OECD unit labor costs” si vezi cum e cu productivitatea. Cum iti explici ca Romania e pe locul 16 in UE la productivitate, dar pe locul 26 ca salariu?

    • RaduTudor te arunci fara sa citesti. Labor productivity si Labor costs sunt legate. Daca ai masini si tehnologie ai labor cost mai mic si priductivitate mai mare. In acelasi timp salariul este mai mare pentru aceia. Compara agricultura olandeza cu IT ul de la noi. Au salarii asemanatoare pentru ca ambele folosesc tehnologie inalta. Se mai adauga la pret cererea pietei pentru acele produse si asa mai departe lantul de furnizare, durata de raft, etc.. La ASE pe vremuri se mai predau astea. Acum tre sa mergi afara sa inveti.

  6. Specialul Colacu face exact ce a facut si esuat Fonta ! Diferenta e ca a facut-o mai agresiv , tot electoral , ca si acum . Ambuscatii sefi ai hipermarketurilor participa la lab—–a , ca nu-i doare nicaeri, sa mute frimiturile pierdupe pe niste produse, pe alte produse , sa fie dacul fericit 3 luni si sa puie spampila unde trebuie. Daca Nea Bolos, alt special, pe care scrie liberal, zice ca o sa vedem ce o sa iasa din asta , amaratii de viemi care suntem noi , ce sa mai zica la asa ceva…….

  7. In Franta, costul laptelui de la magazin la producator e de 2 ori mai mare.
    In Romania e de 4 ori mai mare.
    In Austria, sau orice tara care are OMV, la aceeasi munca, salariul e de 4 ori mai mic.
    Raspuns Mariana Gheorghe, CEO Petron la acea data, citez: `Sunt 2 chestii diferite`.

  8. Ia să fi venit domnu’ milițian in p-ța Palatului Comunal la tânărul comerciant de BT cartonat și să-i fi spus răspicat:”Marcele, de mâine vinzi cu 10 lei/pachetul, nu cu un pol, așa cum te-ai cam invățat..! S-a ‘nțeles… !?”

  9. Constitutia Romaniei. ARTICOLUL 135
    (1) Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.
    (2) Statul trebuie să asigure:
    a) libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie;

  10. Imi place cum deja comparam ce face un guvern cu politici de stanga cu ce a facut Ceasusescu… parca ma uit la americani cand numesc socialism orice ideie „leftwing”…

  11. Ciolacu se dă mare viteaz dar e un parșiv și jumătate!

    • E parsiv da-i prostanac, ceea ce e deja o combinatie destul de toxica, dar era si mai rau daca era un parsiv inteligent!
      Norocul lui e ca celor care trag sforile din umbra le plac parvenitii prostanaci si obedienti, iar ghinionul romanilor e ca nici PNL-istii nu-s cu mult mai inteligenti decat Ciolacu, dar la fel de parsivi si de lacomi.
      Si bineinteles ca mai exista si vinovatul Nr.1 – electoratul –
      dar despre acest aspect prefer sa nu-mi spun parerea sincera, ca m-ar cenzura G4 pt urmatorii 5 ani si nici sa ma spovedesc n-as putea pt ca m-ar afurisi orice popa la ce mi-ar iesi pe gura la adresa purtatorilor de sutane si a politicii BOR.
      Imi permit, totusi, sa spun ca daca la viitoarele alegeri hAUR va obtine voturi mai multe decat USR, Romania nu are sanse de vindecare in viitorii 7 ani (cel putin)

  12. Dacă chiar voia să facă ceva antiinflationist, ar fi reglementat adaosurile pe lanț la energia pe care o produce statul pentru că acolo are el competență și de acolo a venit inflația.
    Isarescu și toti specialii știu asta, toți decidenții o știu, dar de ce să facem ce trebuie atunci când trebuie?! Țara este capturata total de mafioti, asta e realitatea.

    • Si mai e una.Astazi statul s-a imprumutat 900 mil.lei.Unde se duc acei bani? Cu sigurantă,cea mai mare parte din acestia se vor topi in salariile bugetarilor balastru si în pensiile speciale nesimtite.Balastru bugetar ar trebui sa fie in productie(îndestularea pietei inseamnă preturi mai mici),iar pensiile speciale fac sa creasca cererea=preturi mai mari si dobanzile la credite pentru intreprinzatori=investitii mai putine si in industria alimentară=oferte mai mici de alimente pe piată.
      Domnul Ciolacu a trait de pe urma economiei de piată,”cu BT-ul cartonat🤣,cu covrigul la negru(in 2012 Ponta declara 70% evaziunea in panificatie si cei care au facut-o s-au ajuns),dar daca se ducea si la scoală ar fi inteles,poate,legitatile economice(nu legile juridice,pe care pretinde ca le-a studiat),care guverneaza economia de piată.Dar,dupa cum se vede se pare ca nu a fost.Ghinion!!! De data asta pentru noi !
      Care ar fi culmea Constitutiei?Ca această lege CCR s-o declare constitutională😁!!!

  13. A propos, Marcel și-a luat BAC-ul, ori a primit diploma de licență în stilul Teodorovici?! Așa, ca să știm cum un politruc roșu atacă și campania electorală ajuns în fruntea guvernului. Totuși, ”plafonarea” este prevăzută pentru trei luni – atât cât să poată fi amintită electoral… În ceea ce privește diferențele de prețuri în diferite țări, vă rog să aveți în vedere și cât de multă mâncare se aruncă și pentru că cetățeanul (bugetar plătit fără să muncească) aruncă în coșul de cumpărături marfă de care nu are nevoie… magazinele aruncă marfa fără să o scoată la vânzare cu discount, pentru ca să păstreze prețul sus… organismele de control iau șpagă zilnic pentru ca magazinele să-și facă de cap, inclusiv în ceea ce privește siguranța alimentară. Vă amintiți reacția rapidă, demnă de ”Prostia omenească”, prin care politrucii limitați acuzau o firmă de faptul că introduce ”casele fără casier”? Păi, în Germania, am văzut de acum șase ani astfel de case…
    Totuși, atâta vreme cât produsele din magazin se vând, la prețul afișat, înseamnă că aceste nu sunt scumpe – pentru cei care le achiziționează… Doar Marcel cunoaște adevărul despre această mașinațiune; după ce l-a trimis la cormorani pe ioncreangă de la ministerul care veghea agricultura.

  14. ”Luptăm ca românii să nu mai fie sclavii moderni ai Europei” – si sa vina sclavi la patronii romani cu salarile la negru, taxele neplatitie, munca suplimentara neplatitata, etc. Intr-adevar este mai usor sa fi sclav la patronul roman ca macar te mai poti certa cu el ca intelegi limba, dar cu patronul strain cam complicat…

  15. Cand il vad pe Ciolacu cum vorbeste, cum le zice le dragutzu si vazand de experienta sa profesionala second-hand nu pot decat sa declar solemn ca noi romanii am iesit in final din saracie. O sa curga lapie si miere si romanii o sa vada caini cu covrigi in coada in Romania si nu in vest. Partidele politice se vor desfiinta pentru ca nu mai este nevoie de ele. Viata va fi fabuloasa si toti europenii din vest o sa vina sa devina sclavi moderni la noi in tara. Nu o sa mai intram in Schengen ca nu o sa vrem noi ca nu mai avem nici un avantaj, ba mai mult cred ca trebuie sa iesim si in EU ca nu avem suficient greieri sa facem faina si sa ne mai lase si cu energia verde ca avem acum gaz in Marea Neagra pentru miliarde de ani incolo. Traiasca si infloreasca Romania si Ciolacu, care a a luat bacu’?

  16. Ce reactie sa aiba joiannis &gio cu pene,au astia de-a face cu doctrina liberala in mizera lor existenta?majoritatea sunt traseisti,majoritatea sunt pedelepre.