G4Media.ro

Primul caz documentat de om omorât de un urs, în Italia: Andrea…

Sursa foto: Pixabay

Primul caz documentat de om omorât de un urs, în Italia: Andrea Papi era la jogging în timp ce a fost atacat/ Ce scrie presa italiană despre cazurile din România

Andrea Papi, ucis de un atac al unui urs în timp ce făcea jogging în Caldes, Val di Sole, este primul caz de deces din Italia provocat de un urs, transmite corriere.it. Anterior, între Alpi și Apenini, au avut loc șapte atacuri în 150 de ani, toate petrecute în Trentino.

Un exemplar femelă care însoțea un pui (o situație în care animalele tind să fie agresive, deoarece trebuie să își apere puii) a atacat un culegător de ciuperci în 2014, în pădurea de deasupra Pinzolo. Incidentul, din fericire, s-a încheiat cu răni superficiale. Din nou, o femelă de urs, în 2015, a atacat un bărbat de 42 de ani în mai și un alergător de 45 de ani în iunie, ambii din Villazzano, care au suferit mai multe răni.

Același urs, în 2017, a atacat un pensionar din Cadine în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost spitalizat, iar animalul a fost eutanasiat în 2022, stârnind mai multe controverse.

La 22 august 2020, în Andalo, un tânăr carabinier a fost atacat de un urs care, cu două luni înainte, atacase un tată și un fiu pe Monte Peller. Ultimul caz datează din 5 martie 2023, când un bărbat de 39 de ani din Rabbi a fost atacat în timp ce își plimba câinele în munți.

În ceea ce privește Europa, atacurile urșilor asupra oamenilor sunt destul de rare: în Suedia, au existat doar două victime în 100 de ani. Una chiar acum 100 de ani (un vânător de urși, de altfel, atacat de un exemplar rănit); în timp ce ultimul atac letal a avut loc în 2004, tot împotriva unui alt vânător. În ultimii 15 ani, în Suedia, care are o populație de aproximativ 3.000 de urși, au avut loc în total 114 întâlniri, dintre care cele mai multe s-au încheiat cu alungarea animalului, care tinde să fie speriat de oameni.

În schimb, în Norvegia, ultima întâlnire fatală a avut loc în 1906, în care a fost implicat un tânăr cioban, care a avut ghinionul de a da peste un urs care devora o carcasă. Între 1976 și 1995 au avut loc 21 de întâlniri, soldate cu un total de 7 răniți: 6 dintre acestea au implicat vânători, iar una a implicat o femelă însoțită de puii ei. În fine, în Finlanda, un accident mortal a fost înregistrat în 1998: victima a fost un bărbat care făcea jogging. Exact ceea ce s-ar fi putut întâmpla în Trento.

Rusia și România reprezintă cazuri anormale, notează corriere.it. În Rusia, numai în ultimii ani au fost înregistrate 704 întâlniri, dar niciuna dintre acestea nu s-a soldat cu decese sau cu un comportament agresiv din partea animalelor. În România, în schimb, au existat mai multe cazuri de agresiune și câteva decese. În această țară, însă, ursul este un animal care poate fi vânat: din acest motiv, densitatea este menținută în mod artificial la un nivel foarte ridicat, iar majoritatea incidentelor pot fi atribuite activităților de vânătoare. Mulți urși sunt crescuți în captivitate și apoi eliberați în păduri pentru activități de vânătoare: prin urmare, nu se tem de oameni și sunt mai predispuși să atace. În plus, la periferia orașelor, urșii sunt adesea hrăniți artificial pentru a fi abordați și fotografiați: acest lucru crește exponențial factorii de pericol pentru locuitori.

În sfârșit, în Austria, unde urșii sloveni au fost eliberați între 1989 și 1956, au fost înregistrate 516 întâlniri, inclusiv cinci „atacuri false”, care nu au avut consecințe.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ursii sunt periculoși în anumite situații. Trebuie sa se aplice legea, omul trebuie sa fie în siguranță, nu animalul.

  2. Dacă te bagi în ocean și te halște rechinu ce facem anihilăm toți rechinii? Când mergi la munte/pădure unde se știe că există urși trebuie să fii pregătit cu echipament + un plan de apărare în cazul unui atac că d’aia ți-a dat Dumnezeu creier.

    Omu trebuie să coexiste în natură nu să distrugă absolut tot ce mișcă parcă suntem toți de la hingheri