Primul deces uman legat de gripa aviară în Statele Unite
Primul deces uman legat de gripa aviară a fost înregistrat în Statele Unite, au anunțat luni, 6 ianuarie, autoritățile sanitare din statul Louisiana, precizând că este vorba despre un pacient în vârstă care suferea de alte patologii, transmite Le Figaro.
Pacientul, în vârstă de peste 65 de ani, a fost primul caz uman grav depistat în Statele Unite. Acesta fusese infectat cu virusul H5N1 prin intermediul păsărilor de curte și al păsărilor sălbatice. Suferind de o afecțiune respiratorie, acesta se afla în „stare critică”, după cum au declarat autoritățile sanitare în decembrie, când a fost făcută publică spitalizarea sa.
Ancheta de sănătate publică efectuată „nu a identificat niciun alt caz de H5N1 sau dovezi de transmitere de la persoană la persoană. Acest pacient rămâne singurul caz uman de H5N1 în Louisiana”, precizează Departamentul de Sănătate din Louisiana pe site-ul său. Acesta este motivul pentru care consideră că riscul reprezentat de gripa aviară pentru publicul larg rămâne „scăzut”. „Persoanele care lucrează cu păsări, păsări de curte sau vaci sau care sunt expuse la aceste animale în cadrul activităților lor de agrement” sunt expuse unui “risc mai ridicat”.
Deși nu s-a observat nicio răspândire a bolii de la om la om, nivelul de circulație a virusului îngrijorează experții, în special în perioada premergătoare învestirii lui Donald Trump, care și-a anunțat dorința de a desființa agenția responsabilă cu pregătirea pentru epidemii. În același timp, administrația actuală nu este scutită de critici, unii experți considerând răspunsul său inadecvat și semnalând deficiențe în ceea ce privește monitorizarea contaminării. Vineri, autoritățile au anunțat deblocarea a 306 milioane de dolari pentru a consolida răspunsul național la această amenințare, în special prin sprijinirea programelor de supraveghere epidemiologică și a cercetării medicale. „Chiar dacă riscul pentru oameni este scăzut, ne pregătim în continuare pentru orice scenariu posibil”, a declarat într-un comunicat secretarul american al sănătății, Xavier Becerra.
„Un virus neplăcut”
De câteva luni, țara se confruntă cu o epizootie – echivalentul unei epidemii la animale – de gripă aviară. Virusul circulă în fermele avicole și în turmele de bovine. 66 de cazuri de gripă aviară la om au fost detectate în Statele Unite de la începutul anului 2024, marea majoritate a acestor cazuri fiind ușoare. Dar este posibil ca altele să fi trecut neobservate, recunosc autoritățile americane. Mai îngrijorător este faptul că virusul a fost detectat în ultimele luni la câteva persoane fără niciun contact cunoscut cu un animal infectat.
„Marea majoritate a cazurilor de contaminare și de deces sunt legate de expunerea cunoscută” la un animal bolnav, subliniază Jennifer Nuzzo. În situația actuală, această specialistă în supravegherea epidemiilor este deosebit de îngrijorată de faptul că mai multe persoane care lucrează în ferme sau sunt în contact cu animale sălbatice „se vor îmbolnăvi și vor muri”. „Nu sunt îngrijorată de omul obișnuit, ci de persoanele care intră în contact cu animale despre care știm că ar putea fi infectate”, explică ea. Ea continuă: „Este un virus neplăcut pe care nimeni nu ar dori să îl ia”. De asemenea, ea subliniază că, deși pacientul din Louisiana avea alte patologii, cazul unui adolescent canadian spitalizat în 2024 din cauza gripei aviare arată că și persoanele mai tinere și mai sănătoase pot fi grav afectate.
Teama de mutație a virusului
Gripa aviară A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020 numărul de focare la păsări a explodat și un număr tot mai mare de specii de mamifere au fost afectate. Experții se tem că circulația ridicată a virusului ar putea facilita o mutație care să permită transmiterea acestuia de la un om la altul. De asemenea, unii se tem că virusul s-ar putea amesteca cu gripa sezonieră. Secventarea genetică a virusului găsit la pacientul din Louisiana a arătat că acesta era diferit de versiunea detectată în mai multe turme de vaci de lapte și în ferme avicole. De asemenea, o mică parte a virusului a prezentat modificări genetice care sugerează că acesta a suferit o mutație în organism pentru a se adapta la tractul respirator uman. Cu toate acestea, o astfel de mutație nu este singura necesară pentru a face un virus mai contagios sau mai transmisibil între oameni, potrivit cercetătorilor intervievați de AFP.
„Deși tragic, un deces cauzat de virusul H5N1 în Statele Unite nu este neașteptat”, a declarat Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) cu privire la decesul raportat în Louisiana. „În afara Statelor Unite, mai mult de 950 de cazuri de gripă aviară H5N1 au fost raportate Organizației Mondiale a Sănătății, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu deces”, au precizat aceștia într-un comunicat de presă. Aceste cazuri umane au fost înregistrate între 2003 și sfârșitul anului 2024 în 24 de țări, inclusiv un număr mare în China și Vietnam, potrivit unui document al OMS.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.