G4Media.ro

Primul ”disident cibernetic” din China, condamnat la 12 ani de închisoare

sursa foto: Wikipedia

Primul ”disident cibernetic” din China, condamnat la 12 ani de închisoare

Fondatorul unui site din China care a dezvăluit presupuse încălcări ale drepturilor omului a fost condamnat luni la 12 ani de închisoare, una dintre cele mai dure pedepse din ultimii ani împotriva unui disident, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Huang Qi a fost găsit vinovat de „divulgare de secrete de stat” şi i s-au confiscat bunuri personale în valoare de 200.000 de yuani (26.100 de euro), a precizat într-un comunicat Tribunalul Popular intermediar din Miangyang, în sud-vestul ţării.

În vârstă de 56 de ani, Huang Qi este un veteran al disidenţei în China.

Aflat cu regularitate în colimatorul autorităţilor începând din anul 2000, el a condus site-ul ’64 Tianwang’ – blocat în China – pentru a aminti de zdrobirea sângeroasă a mişcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, la 4 iunie 1989 (eveniment cunoscut în China sub data de ‘6-4’).

Huanq Qi, care, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, este într-o stare proastă de sănătate, a fost arestat în 2016, la scurt timp după ce a obţinut Premiul Reporteri fără Frontiere – TV5 Monde pentru libertatea presei.

Huang Qi a primit încă din 2004 premiul Reporteri fără Frontiere pentru disidenţi cibernetici, după ce a fost condamnat patru ani mai devreme. El a fost atunci primul opozant chinez care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru că a folosit internetul în scopuri politice.

În 2009, el a fost din nou condamnat, de această dată la trei ani de închisoare, pentru că a denunţat starea proastă de construcţie a şcolilor care se prăbuşiseră cu un an în urmă în timpul cutremurului de la Sichuan (87.000 de morţi şi dispăruţi).

Cea mai dură pedeapsă aplicată unui opozant politic de la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping a fost cea pentru Qin Yongmin, condamnat anul trecut la 13 ani de închisoare pentru ‘subversiune’.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E, uite fix d-asta China nu va deveni niciodata un mediu propice pentru afaceri stabile si serioase, nici macar pe termen lung. Parca ii si vad cum se vor obfusca la fel ca romanasii nostri sictiri de occidentalii care „le vor doar resursele” cand ei si politicile lor sunt de vina ca doar profitorii pe termen scurt au loc la ei in tara. Si ce mai au nevoie de dolarii tuturor scursurilor care se pot risca.

    Fara o justitie chiar si relativ credibila nu poti fi un mediu atractiv pentru afaceri serioase. Probabil ca planul lor nu este sa faca astfel de reforme ci sa tina situatia sub control cat mai strans pana cand se mai imbunatateste situatia economica si nivelul de educatie… dar sa fim seriosi, probabilistic vorbind este la fel de probabil ca situatia sa clocoteasca pana da in fiert. Cum se intampla la Hong Kong.