G4Media.ro

Primul film românesc cu subiect LGBT a fost prezentat la Londra: Relația…

Primul film românesc cu subiect LGBT a fost prezentat la Londra: Relația dintre două lesbiene din București

„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” – primul film românesc cu subiect exclusiv LGBT a fost prezentat la Londra la prestigiosul centru cultural Barbican. Filmul explorează relația dintre două femei lesbiene din București, relatează jurnalistul Petru Clej pentru RFI.

Filmul, regizat de Bogdan Theodor Olteanu, durează 70 de minute și a fost prezentat în cadrul ciclului Forbidden Colours al centrului Barbican, care promovează filme cu tematică LGBT din țări unde această orientare sexuală face față unor puternice prejudecăți sau chiar persecuții.

„Este pentru prima oară când acest film a fost prezentat la Londra, deși el a fost prezentat la mai multe festivaluri de film în lume. Este o dramă foarte intimă despre două femei lesbiene care trăiesc la București, iar una dintre ele este originară din Moldova”, a spus la RFI Alex Davidson, curator la Barbican, care după film a condus o discuție în sală cu actorii Gabriel Constantin și Anamaria Marinca.

„Una dintre ele este foarte încrezătoare în sexualitatea ei, cealaltă este plină de trac, ceva mai nesigură, iar fllmul povestește cum începe relația lor și ce se întâmplă în viața lor”, adaugă Alex Davidson.

Actrițele Silvana Mihai – debutantă – și Florentina Mihai joacă rolurile a două femei lesbiene care se cunosc pe internet, intră într-o relație și au în comun în trecutul lor o relație cu aceeași persoană – fata foarte înaltă.

„La noi în oraș nu sunt lesbiene”

„E un exercițiu de improvizație, într-un spațiu limitat, cu actrițe talentate”, comentează Anamaria Marinca, „Cred că naturalețea lor e legată de improvizație. Fac o plecăciune în fața acestor artiști, fiindcă ești foarte vulnerabil când improvizezi. Am avut ocazia să asist la niște momente în care era imposibil ca această candoare să fi fost jucată.”, mai comentează ea.

„Sunt oameni foarte talentați și sper să aibă șansa că continue drumul lor în cinema și dacă acest film va fi văzut, probabil că se vor naște și alte oportunități pentru ei.” adaugă Anamaria Marinca.

„Filmul a însemnat foarte mult pentru mine pentru că m-am regăsit într-o parte din el, în atmosfera pe care a creat-o. Mi-a adus aminte de un timp când nu eram declarat și atunci a fost așa o ușoară undă de nostalgie.”, spune actorul Gabriel Constantin, care și-a declarat public homosexualitatea în 2003.

„Regizorul Bogdan Olteanu, pe care nu-l cunosc personal, este heterosexual, ceea ce mi se pare cu atât mai important, deoarece avem nevoie de oameni de genul acesta, care să prezinte realitatea din punctul lor de vedere, pentru că dacă aș face-o eu aș fi partizan”, mai spune el.

În sala 2 de la Barbican unde a avut loc proiecția, cu o capacitate de 153 de locuri, plină cam la 2/3, erau și spectatori români între care și o tânără care și-a declarat orientarea gay, dar a ținut să rămână anonimă.

„M-am bucurat foarte mult când am auzit că filmul o a să apară și la Londra. Am auzit de la niște prieteni că a apărut mai demult în România. Mă bucură faptul că arată un oarecare progres, dar în același timp îmi reamintește de faptul că situația actuală din România nu este una potrivită”, spune tânăra studentă din Londra.

„M-am regăsit în ambele personaje ceea ce mi se pare că spune foarte mult. Când a apărut replica ‘La noi în oraș nu sunt lesbiene’, mi-am zis: hei, oare fata asta este de la noi din Piatra Neamț?”, adaugă ea, referindu-se la personajul jucat de Silvana Mihai.

Sursa: RFI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. pai da ,noul curent LGBT

    • LGBT este un termen recent, dar nu este deloc o chestiune recenta. Persoane cu orientare sexuala diferita decat cea heterosexuala exista de mii de ani. Numai romanii sunt prosti.

    • Stai calmă, LGBT nu-i nimic nou în UK, e o chestie pretty common, chiar mainstream.

  2. Și va mirați pe ce se duc taxele voastre:))

    • Eu sunt foarte fericit ca aici se duc taxele mele! <3 <3 <3

    • Trolul incel harley, o huidumă sociopată cu degete soioase de la cheesburger care stă în casă ar vrea ca ”taxele voastre” să se ”ducă pe ” arme, de exemplu, să fie împușcați cât mai mulți oameni, pentru că îi urăște.

  3. Exista o predilectie pentru acest subiect des homosexualii sunt doar 2%. Ideologia neomarxista primeste finantari puternice. Vorba arhiepiscopului de Cracovia, „ciuma curcubeului”. Tot un curent comunist.

    • Eeeee…pai daca arhiepiscopul a zis…!!!

    • @Victor,
      Iar taica părintele a zis treaba asta in timp ce aștepta metroul în stația La minorului…

    • La noi sunt cativa episcopi ortodocsi care sunt cam… comunisti, ca sa ma exprim astfel :)) daca stiti la cine ma refer…

    • Tot 2% sunt și prostalaii care vb fara sa stie ce e aia marxism si comunism. Au venit de la retarzii pocăiți americani tot felul de indicații prețioase și fundamentalistul ortodox rumân le pune în practică. Bă, ortodoxiștilor, voi parcă erați antischismatici, antieretici, chestii din astea din secolul 4. Păi cum vă călăresc frații pocăiți americani în halul ăsta? Mari cretini sunteți.

  4. As vrea sa vad si eu filmul asta, dati link. ?

  5. Filmul Legături bolnavicioase (cu Tudor Chirilă și chiar Mihaela Rădulescu regizat de Tudor Giurgiu) de la începutul anilor 2000 a fost centrat pe relația intre doua femei.

  6. Este decât un film. nu are legătură cu realitatea. Ce fel de festival o fi fost: despre filme cu nebuni?
    Să ne anunțați și când se prezintă un film despre cea mai napastuita minoritate sexuală, onanștii.

    • O fi Moș Marduk, trolul în vârstă, pederast cu ”nasul în coor” zis și artCurian sau Anticipatorul din DemonGaoz, ăsta care a scris folosind o fantoșă cu numele Bad@? Sau tu- dorelul ”onanist”, căruia îi place cu stafilococul în gură și care a turbat și nu-și mai poate opri firul de salivă cu spume lipicioase care i se prelinge pe la colțul gurii? Ori poate asistatul pedofil care se ”pișă” pe el și nu s-a mai trezit de ceva vreme? Au mai încercat postacii penali schema cu folosirea numelui Bad@ dar n-a ținut. Ei sunt prea proști ca să fie în stare măcar să copieze sau să imite și nu le iese. Cei care nu-l știu pe Bad@, au impresia că e doar o postare idioată și n-o bagă în seamă. Cei care-l știu, își dau seama că nu e Bad@. Deci n-au făcut nimic, idioții, cu tehnica asta securistă de pe vremea telefonului cu disc la care ascultau învățătorii lor. Mai bine rămâneau ”democrați conservatori” care luptă împotriva ”sexo-marxismului” sau ”anti-comuniști” care înfierează informatorii securității, mai puțin pe-ai lor. Erau mai ”credebili”.

  7. Meh, să fie la ei acolo!
    La noi să stea cuminți „în dulap”, fără „pride-uri” și alte prostii!

  8. Lesbiene din estul medieval … Cool :))

  9. Un link cu filmul pot primii pe mail sau unde il gasesc ?

  10. Toate filmele românești sunt subvenționate si, nefiind produse pentru a răspunde vreunei cereri a pieței, sunt foarte proaste. Legat de acest film anume, din sinopsis se vede că nu are acțiune. La asta dacă adaugi durata foarte scurtă, 70 de min fiind limita de jos a unui lung metraj, reiese că e probabil incă o peltea în care personajele trancanesc fără să spună nimic și care se termină in coada de peste.
    După ce vizionezi suficiente filme românești postdecembriste, trebuie să fii bătut în cap ca să nu observi tiparul după care sunt făcute toate.

  11. Nu e primul. Ma e ăla de anul trecut cu doi flăcăi bruneti din Rahova care se iubeau romantic in cu…
    Presupun ca si asta are mare valoare artistica… Ce te faci cu moda?

  12. Sterge frate titlul ca te faci de râs. Primul film romanesc cu conotatie LGBT a fost realizat in 2006 si se numeste Legaturi bolnavicioase