Primul film românesc cu subiect LGBT a fost prezentat la Londra: Relația dintre două lesbiene din București
„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” – primul film românesc cu subiect exclusiv LGBT a fost prezentat la Londra la prestigiosul centru cultural Barbican. Filmul explorează relația dintre două femei lesbiene din București, relatează jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
Filmul, regizat de Bogdan Theodor Olteanu, durează 70 de minute și a fost prezentat în cadrul ciclului Forbidden Colours al centrului Barbican, care promovează filme cu tematică LGBT din țări unde această orientare sexuală face față unor puternice prejudecăți sau chiar persecuții.
„Este pentru prima oară când acest film a fost prezentat la Londra, deși el a fost prezentat la mai multe festivaluri de film în lume. Este o dramă foarte intimă despre două femei lesbiene care trăiesc la București, iar una dintre ele este originară din Moldova”, a spus la RFI Alex Davidson, curator la Barbican, care după film a condus o discuție în sală cu actorii Gabriel Constantin și Anamaria Marinca.
„Una dintre ele este foarte încrezătoare în sexualitatea ei, cealaltă este plină de trac, ceva mai nesigură, iar fllmul povestește cum începe relația lor și ce se întâmplă în viața lor”, adaugă Alex Davidson.
Actrițele Silvana Mihai – debutantă – și Florentina Mihai joacă rolurile a două femei lesbiene care se cunosc pe internet, intră într-o relație și au în comun în trecutul lor o relație cu aceeași persoană – fata foarte înaltă.
„La noi în oraș nu sunt lesbiene”
„E un exercițiu de improvizație, într-un spațiu limitat, cu actrițe talentate”, comentează Anamaria Marinca, „Cred că naturalețea lor e legată de improvizație. Fac o plecăciune în fața acestor artiști, fiindcă ești foarte vulnerabil când improvizezi. Am avut ocazia să asist la niște momente în care era imposibil ca această candoare să fi fost jucată.”, mai comentează ea.
„Sunt oameni foarte talentați și sper să aibă șansa că continue drumul lor în cinema și dacă acest film va fi văzut, probabil că se vor naște și alte oportunități pentru ei.” adaugă Anamaria Marinca.
„Filmul a însemnat foarte mult pentru mine pentru că m-am regăsit într-o parte din el, în atmosfera pe care a creat-o. Mi-a adus aminte de un timp când nu eram declarat și atunci a fost așa o ușoară undă de nostalgie.”, spune actorul Gabriel Constantin, care și-a declarat public homosexualitatea în 2003.
„Regizorul Bogdan Olteanu, pe care nu-l cunosc personal, este heterosexual, ceea ce mi se pare cu atât mai important, deoarece avem nevoie de oameni de genul acesta, care să prezinte realitatea din punctul lor de vedere, pentru că dacă aș face-o eu aș fi partizan”, mai spune el.
În sala 2 de la Barbican unde a avut loc proiecția, cu o capacitate de 153 de locuri, plină cam la 2/3, erau și spectatori români între care și o tânără care și-a declarat orientarea gay, dar a ținut să rămână anonimă.
„M-am bucurat foarte mult când am auzit că filmul o a să apară și la Londra. Am auzit de la niște prieteni că a apărut mai demult în România. Mă bucură faptul că arată un oarecare progres, dar în același timp îmi reamintește de faptul că situația actuală din România nu este una potrivită”, spune tânăra studentă din Londra.
„M-am regăsit în ambele personaje ceea ce mi se pare că spune foarte mult. Când a apărut replica ‘La noi în oraș nu sunt lesbiene’, mi-am zis: hei, oare fata asta este de la noi din Piatra Neamț?”, adaugă ea, referindu-se la personajul jucat de Silvana Mihai.
Sursa: RFI
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii