G4Media.ro

Primul loc la Gala Premiilor Participării Publice: elevii unei școli din Bihor…

Sursa Foto: CeRe

Primul loc la Gala Premiilor Participării Publice: elevii unei școli din Bihor care au convins autoritățile locale să amplaseze rastele pentru biciclete în toată comuna

Cea de-a XII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice a fost câștigată anul acesta de elevii unei școli dintr-o localitate bihoreană care au reușit să convingă autoritățile locale să amplaseze în comuna lor rastele pentru biciclete, potrivit unui comunicat de presă.

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Țețchea au fost urmați de Institutul ABA Romania, Autism Voice și Help Autism, 3 organizații care au obținut locul doi la Gală pentru că au determinat introducerea ocupației de analist comportamental în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România).

Cel de-al treilea loc îi aparține proiectului Romanian Business Leaders – „Adoptă un sat”, coordonat de Hildegard Brandl, o echipă preocupată de conservarea patrimoniului cultural și imobiliar din zonele rurale de interes turistic, care a convins membrii administrațiilor locale din 17 zone ale României să urmeze recomandările Ghidurilor de arhitectură rurală și să le includă în “Regulamente de urbanism” la nivelul instituțiilor.

Premianții au fost recompensați de organizatori pentru curaj, perseverență și putere de mobilizare civică pe subiecte care privesc mediul, educația, sănătatea, comunitatea vulnerabilă, transparența decizională sau protejarea patrimoniului urban.

Vezi mai jos lista completă a câștigătorilor la Gala Premiilor Participării Publice:

  • GRIVIȚA – Sat European de Tineret

Problema resurselor, a spațiilor și a activităților pentru tinerii din mediul rural este foarte pregnantă în România. Tinerii din comuna Grivița (jud. Galați) au convins administrația să aloce un spațiu pentru tineri în vederea amenajării. Totodată, reprezentanții autorităților s-au angajat să acopere cheltuielile pentru funcționare și utilități.

  • Asociația Declic

Urmare a unei ample campanii de advocacy, o organizație neguvernamentală a determinat autoritățile publice să aprobe proiectul de lege care permite instituțiilor abilitate să-i monitorizeze, prin intermediul brățărilor electronice,  pe agresorii cazurilor de violență domestică, pe numele cărora au fost emise ordine de protecție.

  • Consiliul Național al Elevilor (CNE)

Din dorința de a promova dialoguri sincere în sălile de clasă, Consiliul Național al Elevilor (CNE) au reușit ca în 57% din școlile din România să includă în metodologia școlară fișa de feedback în rândul profesorilor și elevilor.

  • Club Impact Special

Tinerii din Pașcani, organizați în formula unei inițiative comunitare, au reușit să convingă administrația locală să aloce fonduri pentru amenajarea unui spațiu recreațional pentru comunitate. Noul spațiu le va permite tinerilor din oraș să desfășoare activități educaționale și de petrecere a timpului liber.

  • Asociația Politeia

O asociație a convins autoritățile locale dintr-un sat aparținând comunei Ciorogârla să ofere mai multă susținere familiilor vulnerabile ai căror copii se confruntă cu riscul de a abandona școala. În urma demersurilor asociației, copiii din aceste familii primesc o masa caldă la școală, iar comunicarea acestei comunități marginalizate cu administrația publică s-a îmbunătățit.

  • Asociația Help Autism

După campanii de advocacy derulate timp de mai mulți ani, o asociație a reușit să determine schimbări legislative importante, în beneficiul persoanelor cu autism. Asociația Help Autism, susținută de ONG-uri din rețelele RO TSA și FEDRA, a obținut modificarea și completarea legii 151 pentru a le asigura accesul liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale. Totodată, prin modificarea legii 95 serviciile conexe actului medical oferite de ONG-uri vor fi decontacte.

  • Asociația Cavalerii Turnului Înclinat

Tinerii din două sate din județul Sibiu au convins administrația locală să le aloce un spațiu în care să desfășoare activități comunitare, educative și de dezvoltare personală. Astfel, autoritățile au decis să contribuie la reabilitarea unei clădiri abandonate și transformarea spațiului în centru pentru tineret.

Au existat și două premii speciale acordate de:

  • CeRe: Asociației Rădăuțiul Civic suportul oferit refugiaților din Ucraina prin activități de voluntariat și pentru convingerea comunității să contribuie din punct de vedere financiar în sprijinul acestora;
  • Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP): tinerilor implicați în proiectul Centrul #YesLove care au reușit să convingă autoritățile județene și locale să le acorde sprijinul în reamenajarea unei clădiri abandonate din satul lor și transformarea ei în centru de tineret.

Gala Premiilor Participării Publice este organizată anual de CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) și premiază persoane, grupuri civice și organizații care reușesc să convingă administrația publică să rezolve diversele probleme cu care se confruntă comunitățile din care fac parte. Subiectele premiate la Gală sunt exemple de curaj, perseverență și putere de mobilizare civică pe teme subiecte legate de mediu, educație, sănătate, comunități vulnerabile, transparența decizională sau protejarea patrimoniului urban.

„Gala CeRe este despre activistul care petrece ore în șir citind legi și scriind petiții, despre ONGista care face poteci către Minister, despre voluntarul care dă telefoane să se asigure că vine lumea la protest, despre asistentul social care petrece zile în comisii și comitete. Gala CeRe este și despre noi: despre cum le mulțumim noi că fac această muncă, de multe ori plicticoasă și frustrantă.” – a declarat Oana Preda, Director Executiv al Centrului de Resurse pentru participare publică.

Câștigătorii vor fi aplaudați în cadrul unor evenimente locale ce vor avea loc în comunitățile din care fac parte și în care au avut curajul să facă o schimbare. (Sursa Foto: CeRe)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu