G4Media.ro

Primul mall din Sibiu a fost amendat de pompieri imediat după inaugurare…

Sursa foto: Facebook Promenada Sibiu

Primul mall din Sibiu a fost amendat de pompieri imediat după inaugurare pentru că nu are autorizație de securitate la incendiu / Directorul general al centrului comercial: Clienții nu sunt în pericol

Proprietarii primului mall din municipiul Sibiu, deschis joi, au fost amendaţi imediat după inaugurare, cu suma de 50.000 de lei, pentru că au deschis magazinele fără să aibă autorizaţie de securitate la incendiu. Directorul general al centrului comercial, Dorinel Udma, a declarat că mallul nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu, însă dă asigurări că clienţii nu sunt în pericol.

„Ieri, 14 noiembrie a.c., specialiştii din cadrul inspecţiei de prevenire a I.S.U. Sibiu , au efectuat o activitate de control în teren la sediul noului Mall din Municipiul Sibiu. În urma verificărilor s-a aplicat o sancţiune contravenţională în cuantum de 50.000 RON, conform legii, pentru punerea în funcţiune a construcţiei fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Sibiu remis vineri AGERPRES.

Primul centru comercial din Sibiu s-a deschis, joi, fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă respingând recepţia „din motive de neîndeplinire a avizului şi a măsurilor”.

„Noi am respins recepţia din motive de neîndeplinire a avizului şi a măsurilor”, a declarat joi, pentru AGERPRES, comandantul ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii centrului comercial au depus, cu mai puţin de 24 de ore înainte de inaugurare, cererea pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Directorul general al centrului comercial, Dorinel Udma, a declarat că mallul nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu, însă dă asigurări că clienţii nu sunt în pericol.

„Siguranţa clienţilor şi a tuturor celor care ne trec pragul este cel mai important lucru pentru noi în acest moment. În acest punct avem depuse absolut toate documentele necesare pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor şi a tuturor documentelor necesare pentru ca desfăşurarea experienţei de cumpărături a clienţilor să se producă într-un mediu sigur. În ceea ce priveşte termenele, acestea depind de autorităţile locale”, a explicat Dorinel Udma, joi, într-o conferinţă de presă.

Centrul comercial se află în zona centrală a municipiului Sibiu, lângă Gară. Complexul se întinde pe patru hectare, investiţia ridicându-se la peste 100 de milioane de euro.

Sursa foto: Facebook Promenada Sibiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Inchiderea administrativa imediata si accessul interdit publicului este obligatorie in toate tarile UE (incepand din 2005) fara autorizatie de functionare (obligatorie) avizata de pompieri. Cladirea poate functiona (birouri, ateliere, etc) insa cu ZERO PUBLIC.
    Ce tara e Romania?

    • Asa este, cum zici tu acolo. Insa, ai uitat ca la noi cele mai multe cladiri nu au toate autorizatiile alea, inclusiv scoli.

    • Da ai dreptate. Dar si comerciantii au dreptate, din pacate. Cam cit timp si spagi crezi ca ia „autorizarea la incendiu” a unei astfel de cladiri? Cred ca nu este corect ca oamenii sa treaca pe linga mall-ul inchis cu un afis in geam „asteptam autorizarea” timp de sa zicem trei luni.

    • @Alex:
      Singurul care poate dispensa de autorizatie, este primarul. Insa raspunde penal, pentru orice se intampla. Mai exista o varianta, aceea a masurilor compensatorii (pentru cladirile vechi, pentru monumente, etc)
      In ceea ce priveste scolile: ele pot fi asociate (ca mod de functionare) cu birourile. Ma explic: elevii, cunosc cladirea, intrarile/iesirile. Si se repereaza mult mai usor (ca cei din birouri) ei venind zilnic, in cladiri. Ceea ce nu este valabil in locurile unde publicul are acces si intra pentru prima oara. De aceea, legea europeana, obliga fiecare cladire (de birouri) la o evacuare totala pe an si la una partiala, pe semestru.

    • @Anonimus2:
      Autorizatia de incendiu, se depune odata du planurile de constructie. Inainte de a se incepe lucrarile. Iar pompierii, avizeaza planurile (insa nu vin sa viziteze pe timpul lucrarilor)
      Cand constructia esta gata, o comisie de pompieri + pilitist = reprezentant la primarului, vin sa controleze, daca planurile aprobate, au fost repsectate in totalitate.

      Exista 3 posibilitati:
      1° antreprenorl a respectat planurile aprobate, comisia isi da acordul (dupa verificare in conditii reale) pentru ACCESUL PUBLICULUI.
      2° antreprenorul nu a respectat planurile aprobate, comisia nu isi da acordul pentru ACCESUL PUBLICULUI, insa accesul este liber, ca intr-o cladire de birouri, hala indstriala, etc.
      3° antrprenorul a respectat planurile aprobate, comisia vreifica in conditii reale si constata ca anumite mijloace de aparare si/sau de evacuare nu functioneaza conform planuirlor. Ea poate acorda ACCESUL PUBLICULUI (depinde de ceea ce nu functioneaza) INSA da un termen de reparatie, de punere in conformitate.

      Comerciantii nu sunt impactati, pentru ca nu au avut nici o zi de acces al publicului. De aceea orice comerciant, trebuie sa verifice INAINTE de a se instala, daca cladirea unde inchiriaza un spatiu comercia, are autorizatie de functionare a accesului publicului.

      Asa functioneaza absolut orice tara din UE, incepand din 2005

    • @Anonimus2:
      Erata, comisia este compusa din: pompier + politist + reprezentant al primarului. Pompierul, este seful comisiei si semneaza raportul final.
      Acest raport, ramane la fata locului si este accesibil tuturor. El face parte din Registrul de Securitate, obligatoriu in orice cladire accesibila publicului.
      (Legea europeana de securitate de incendiu si asistenta a persoanelor, din 2005)

    • @ Punk: Multumesc pentru detalii. Este evident ca stii mult mai multe despre subiect decit mine.
      Nu pot insa nu observ din articol ca: „reprezentanţii centrului comercial au depus, cu mai puţin de 24 de ore înainte de inaugurare, cererea pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu„.
      Deci fie
      a) au uitat sa ceara autorizatia si merita sa stea mall-ul inchis pina cind se obtine autorizatia, sau
      b) si-au facut treaba ca la carte si cineva le pune bete in roate….

    • @Anonimus2
      Raspunsul, il gasesti exact deasupra paragrafului citat de tine: „Noi am respins recepţia din motive de neîndeplinire a avizului şi a măsurilor”, a declarat joi, pentru AGERPRES, comandantul ISU Sibiu, Cosmin Balcu.”

      La terminarea constructiei, pentru a avea avizul pompierilor si dreptul de acces al publicului, comisia de control s-a deplasat si a verificat… avizele si masurile din planurile initiale. Or, au constatat neindeplinirea lor si au respins receptia lucrarilor.
      Ca dirctia centrului a cerut aviul cu 24 de ore inainte… sunt liberi sa o faca. Atata timp cat nu indeplinesc avizele si masurile initiale (cele cu care erau la curent INAINTE de a incepe lucrarile) comisia nu le da aviz de acces al publicului.
      Este normal, logic si legal.

      Conducerea centrului, a preferat sa astepte ultima zi, fara sa faca toate lucrarile sau le-a facut si nu a instiintat la timp comisia. Ptr ca o comisie nu vine si sta 10 minute, ci 4-6 ore.
      Sunt expert in securitate de incendiu, autorizat de comisia de la Bruxelles. Legea este txtrem de clara. Ptr un bar, un muzeu, o scoala, o discoteca, un magazin, un stadion, un vas plutitor, etc. Oriunde are acces publicul.

  2. ciudat ca nici o sursa centrala nu numeste mall-ul si dezvoltatorul