G4Media.ro

Primul manual de dialect aromân pentru copii, lansat de cercetători de la…

Manuela Nevaci, Nicolae Saramandu și Irina Floarea / Foto: colaj Edupedu.ro/ Capturi TVR Cultural

Primul manual de dialect aromân pentru copii, lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică / Profesoara Manuela Nevaci: Oricine poate învăța elementele de bază

Primul manual de dialect aromân pentru copii, dedicat cu precădere celor din comunitățile din Albania, a fost lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, potrivit TVR Cultural.

Cartea, structurată în diglosie, poate fi folosită de oricine care vrea să învețe dialectul vorbit încă de sute de mii de oameni, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro Manuela Nevaci, una din autoarele resursei.

Manualul, apărut la Editura Universității din București (EUB), a fost prezentat oficial în România într-o conferință de joi, 10 octombrie, la Muzeul Municipiului București.

Manualul a fost prezentat și în Albania, mai devreme, la deschiderea anului universitar din Corcea, unde se află o comunitate semnificativă de aromâni, și la Academia Albaneză de Știință, conform sursei citate.

  • Cartea poate fi descărcată cu titlu gratuit de pe site-ul institutului de lingvistică al Academiei Române – documentul complet poate fi consultat mai jos în articol.

„Se dă textul în aromână, copilul îl citește, dar în paralel pe pagina alăturată se dă textul în limba literară. Copiii pot conștientiza că vocabularul este în mare parte aceleași. Gramatica, morfologia, sintaxa sunt aceleași. Este un ajutor foarte important”, spune pentru TVR Cultural profesorul și cercetătorul lingvist Nicolae Saramandu.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...