G4Media.ro

Primul partid anti-imigrație din Turcia face capital politic pe seama milioanelor de…

foto: Facebook

Primul partid anti-imigrație din Turcia face capital politic pe seama milioanelor de refugiați, cu precădere sirieni. Liderul său are un discurs inflamator

„Partidul Victoriei va veni și refugiații vor pleca” este lozinca repetată constant de liderul partidului fondat abia în august 2021, profesorul de științe politice Umit Ozdag.

Turcia nu a avut niciodată un partid politic deschis anti-imigranți, până la apariția Partidului Victoriei (ZP). Deși partidul se declară de opoziție, analiștii se întreabă dacă poziția anti-imigranți a partidului nu îl ajută mai degrabă pe președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Ozdag, demisionat din Partidul Bun (IYI), opoziția de dreapta, vorbește încet, dar cu un umor simplu și sarcastic. Retorica sa se aseamănă mult cu cea a oricărui alt partid european de extremă-dreapta anti-imigrație și îi prezintă pe refugiați ca fiind sursa aproape tuturor problemelor cu care se confruntă țara.

Sprijinul popular pentru partid variază în funcție de sondaje, estimările variind de la 1% la aproximativ 4%, mult sub pragul electoral pentru a intra în parlament – 7%, dar impactul partidului asupra peisajului politic din Turcia pare mai puternic, potrivit experților.

Până acum, partidele de opoziție – IYI și Partidul Republican al Poporului (CHP, social democrat) – s-au ferit să exploateze tema refugiaților, dar acum acest tabu începe să se prăbușească.

Unul dintre videoclipurile comandate și distribuite de ZP (și ulterior condamnat de ministrul de interne) arată o viziune de coșmar a unui viitor apropiat în care un partid politic sirian a preluat puterea, araba devine lingua franca, iar turcii trăiesc ca o minoritate subjugată. Personajul principal visează să devină medic, dar în schimb devine îngrijitor de spital. Pe stradă, el este atacat de sirieni.

Potrivit estimărilor în Turcia se aflau, în 2020, 3,6 milioane de refugiați sirieni, imensa majoritate veniți după declanșarea în 2011 a războiului civil în Siria, țară cu care Turcia împarte o frontieră de aproape 1.000 de kilometri.

O altă țintă favorită a lui Ozdag este Partidul Democrat al Poporului, care reprezintă în parlament interesele minorității kurde din Turcia, estimată la 15 – 20% din populație.

Dar opoziția și analiștii politici sunt tot mai convinși că Ozdag și partidul său nu fac altceva decât să distragă atenția de la problemele majore ale economiei, în special inflația, care a ajuns la 73,5% pe an, cel mai ridicat nivel din 1999.

Ei remarcă lipsa de reacția a coaliției de guvernare, formată din partidul lui Erdogan – AKP și ultra-naționaliștii din MHP la criticile stridente ale lui Ozdag.

În plus, pe vremea când era în IYI, Ozdag s-a opus unei alianțe a întregii opoziții în alegerile locale din 2018 și dacă avea câștig de cauză, AKP ar fi controlat în continuare marile orașe Istanbul sau Ankara.

Sondajele de opinie arată că, indiferent de nivelul de popularitate al lui Ozdag, tema imigrației capătă tot mai mult interes în rândul electoratului. Numeroși turci se plâng că nu pot găsi de lucru din cauza sirienilor care sunt dispuși să lucreze pe salarii mult mai mici. Pe lângă aceasta, sosirea în Turcia a numeroși refugiați afgani și imigranți din Pakistan nu a făcut decât să complice situația într-o țară obișnuită în ultimii 20 de ani de guvernare Erdogan/AKP cu o economie în creștere. Acum turcii încep să fie confruntați cu o problemă care părea a fi specifică europenilor: imigrația și consecințele ei politice.

sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Păi Turcia lua biruri grele de la europeni ca să țină emigranții (740 de milioane de galbeni pe an). Cum îl ajută asta pe Erdogan Pașa?