G4Media.ro

Primul pas pentru construirea în România a unei centrale nucleare la Doicești…

Foto: Proiectul centralei Doicești / Nuclearelectrica

Primul pas pentru construirea în România a unei centrale nucleare la Doicești (Dâmbovița) bazată pe reactoare mici modulare: a fost semnat contractul pentru faza inițială de inginerie și proiectare

Compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România, potrivit unui comunicat al companiilor.

Astfel, RoPower devine al doilea client al companiei americane NuScale, prin planul de construire a centralei de la Doicești (Dâmbovița).

Lucrările pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România.

Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru evaluarea impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de inginerie și proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

„Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

Începerea acestei etape 1 de lucru vine după semnarea în luna iunie 2022 a unui memorandum de înțelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In loc de comunicate de-astea servite, pe cand vedem si o investigatie serioasa despre reactoarele astea? Am auzit ca nu ar avea autorizatie in SUA, dar pare ca sunt perfect OK in Romania. Vom fi noi primii care testam pe viu (sau mo.rti) aceste reactoare? Cati bani dam pe ele? La ce pret va iesi curentul din ele? Al cui e profitul?

  2. bă fob, ce va f…e pă voi grija…bă betivilor…criticati putleru si saracia din rusyastanu vostru…‼️‼️‼️‼️‼️‼️reactoare miniatura merg pe submarine si vapoate americane de o vecie…merg si pe uscat da la fraierii din rusyastan care n au toaleta in gospodarii n ai ce sa le ceri…😁😁😁😁😁😁😁😁😁