G4Media.ro

BREAKING Primul pas pentru reforma teritorială și unificarea localităților a fost făcut. Parlamentul…

BREAKING Primul pas pentru reforma teritorială și unificarea localităților a fost făcut. Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorțiile administrative cerute prin PNRR / Bani de la buget pentru asocieri

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative, transmite Agerpres. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.

Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare a fost asumată de România prin PNRR.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui nou mecanism de cooperare/asociere între unităţile administrativ-teritoriale, prin care se constituie consorţiile administrative, fără personalitate juridică, care au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activităţi necesare pentru exercitarea atribuţiilor date prin lege unor unităţi administrativ-teritoriale cu capacitate administrativă insuficientă şi, pe de altă parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.

De notat că aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.

Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative.

În cadrul consorţiului administrativ, alte unităţi administrativ teritoriale membre ale acestuia le sprijină pe cele dintâi, prin intermediul asigurării unui personal specializat care să suplinească lipsa de resursă umană şi expertiză corespunzătoare, asigurându-se inclusiv creşterea capacităţii de implementare a proiectelor de investiţii publice.

Legea prevede și fonduri bugetare pentru localitățile care se asociază.

„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Multe voci din societatea civilă, dar și din clasa politică, au cerut insistent o reformă administrativă care să ducă atât la scăderea numărului de comune, cât și la micșorarea numărului de județe, tocmai pentru a eficientiza cheltuirea resurselor.

Cu toate acestea, ideea reformei este respinsă de PSD și PNL, mai ales la nivel local, dat fiind că o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni.

În ultimii ani au existat două tentative de unificare a unor localități învecinate pentru a crește eficiența serviciilor publice, unul la Oradea și unul la Buzău, ambele eșuate. Aceasta era singura soluție până acum pentru colaborarea dintre două localități.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Polacii iau banii asa de vreo15 ani, ne-am trezit si noi in sfarsit.

  2. pe hartie suna bine,in romanica ma tem ca va fi loc de stat la stat pentru inca o armata de functionari.

    • Ai citit articolul?

    • „Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.” daca permiti citatul , tu ai citit articolul?

  3. Cum ati ales poza care ilustreaza articolul?

    • E poza de la alegerile pentru președinții consiliilor județene. Că acolo avem doar PSD, PNL și UDMR.

    • In mintea guvernului sunt 3 județe
      1 județul PSD cu capitala la Craiova
      2 judetul PNL cu capitala la Cluj
      3 județul UDMR cu capitala la Miercurea Ciuc.
      Si țara se numește Johannistan cu capitala la Bruxelles.

  4. Consorții administrative – o tâmpenie. Nici vorbă de reformă . Cică să stimuleze fenomenul asociativ la nivelul administrației publice locale !?!! Absolut ridicol

  5. Prosteala tipic PSDNL! In loc sa elimine din localitati formeaza alte „personalitati juridice” numite consortii care vor avea si astea noi sinecuri. Mai intai spun ca e doar personal necesar pe functii vacante si apoi adauga exceptii si derogari. Iar pt persoanele care lucreaza si la primarie si la „consortiu” e o marire de 20% la salariu.
    Mi se pare naiv din partea G4 sa spuna ca asta e primul pas spre reforma teritoriala!

  6. Mai degraba asociere in vederea dezmembrarii Romaniei. Se lucreaza tare, copii.

    • Troleskov, bagi la greu pt nenorocita aia de bucata de paine mucegaita ce ti-o parasuteaza Kremlinu, mai putin pina se optesc si va sugereaza sa treceti la planu 2 – prinsu de sobolani la gura canalului,

  7. # Abia așteptau cele trei județe Harghita, Covasna și Mureș să se înfrățească între ele și să strângă rândurile și să nu mai lase pe nimeni între ele. Să se enclavizeze de tot. Si tot pe bani de la buget. Tot cu mâna întinsă la cerșit și fără să producă nimic.
    # Cât despre încercarea de „unificare a unor localități învecinate pentru a crește eficiența serviciilor publice, unul la Oradea ….” vă spun clar – cel de la Oradea a eșuat în urma referendumului organizat de administrația locală. Oamenii din Sânmartin au știut clar că le vor crește impozitele și taxele la nivel de municipiu (ei fiind comună) și tot bugetul lor local urma să fie administrat cu cel al orașului Oradea și ei nu mai vedeau un leu pt investiții și dezvoltare decât dacă voia cel de sus – primarele. Iar orădenii nu au votat din comoditate. De ce să se ducă la vot, lasă că e bine și așa.

    • Te inseli! Referendumul pt. unificarea celor doua localitati a trecut cu da + cvorum i Sinmartin si a cazut, din lipsa atingerii pragului min. De 30% particianti, la Oradea!
      Asta pt. ca psd (ioan mang, presedinte local bihor) a tras din geu sa demobilizeze lumea. Asta datorita vesnicii sale raci contra lui bolojan, pe atunci primar in oradea

  8. Fără USR, nu exista PNRR.

  9. Ordin direct către Putin. Hai, că ne omoară ăștia pe toți.
    E după refuzul politicos de sprijin din decembrie ’89.
    Dintr-o criză în alta până nu mai rămâne unul. Ca exterminarea continentului american.

  10. Ordin direct către Putin. Haide , că ne omoară ăștia pe toți.
    E după refuzul politicos de sprijin din decembrie ’89.
    Dintr-o criză în alta până nu mai rămâne unul. Ca exterminarea continentului american.
    Eu nu sunt trol, Eu am refuzat politicos oferta de sprijin și de ajutor în’ 89 când rușii au spus: Noi în 6 ore rezolvăm situația din țară.

  11. Fără Usr eram mult mai bine.
    Vă urez ca la viitoarele alegeri sa nu mai vedeți parlamentul.
    Locul vostru este la pușcărie!

  12. spre deosebire de inventarea de noi categorii, aceasta scorneala a rezilentilor are darul de a crea si noi posturi de bugetar

  13. Va invat eu reforma teritorială , Moldova cu capitala la Iasi , Transilvania capitala la cluj , Oltenia cu capitala la Caracal , Valahia cu capitala la Bucale ,Dobrogia cu capitala la Constanta .. ati vazut cat de simplu ..Miticii din Miticostan pot behai ca Putin este devina ..

    • Ai rezolvat rapid dar ar fi prea simplu pentru guvern.
      De unde mai fura si unde angajează neamurile daca sint numai 5 judete?
      Fa aplicatie pentru consultanță din fondurile europene.
      Meriti câteva milioane. 😂

  14. Ăla de-ai făcut site-ul, ai încurcat articolele, ajungi de la unul la altul, ce prostie…

  15. Un fel de forma fara fond… se vor „asocia” la coruptie si furat banii publici!!!
    O REALA si eficienta Reorganizare adminsitrativ teritoriala cum a facut Franta in 2015 nu vom vedea pe meleagurile baronilor din politica damboviteana!
    România a rămas blocată, de peste 50 de ani, în varianta Ceaușescu de organizare administrativ-teritorială. Căderea comunismului nu a dus la o nouă reformă.
    La peste 3 decenii de la prăbușirea comunismului, reforma administrativă se reduce la promisiuni, reforma administrativă va ramane muuulta vreme o promisiune neonorată de clasa politică.
    Nu există voință politică pentru reformă administrativă, NU exista vointa politica pentru SCHIMBAREA promisa de prezidentul Haos cand a venit la osul de ros „guvernul meu”!!!

  16. Legea ”permite”, de parcă până acuma au vrut și nu i-a lăsat legea. De fapt legea ar fi trebuit să impună ca acele UAT care nu se pot susține singure și și nu pot face investiții decât cu bani de la buget să se asocieze cu vecinii. Pentru cine are respect pentru români și pentru banul lor, nu e deloc normal să ții un primar la o comună cu 300 de locuitori. De unde și-a luat salariul, el și ceilalți angajați, dacă nu de la buget ? Și câți mai sunt așa ! Acuma vor avea și pensie specială. Vorba ceea: Ei există pentru localitate sau localitatea (și bugetul) există pentru ei ?

  17. in ungurime vor fi bani doar pentru etnici…sa vezi ce campanie va face Victor Orban , pe bani europeni, in Transilvania

    • Asta era problema, de aceea nu se face nicio reforma în România! Frica de maghiari și Viktor Orbán sunt cauza. De fapt cauza este incompetenta si hoția genetica.

  18. Nea Vasile avem nevoie de o noua lege si o noua organizare administr.teritoriala. Ce se propune se numesc carpeli de doi lei!

  19. USR a făcut în trei luni pentru România mai mult decât PSD în treizeci de ani.