G4Media.ro

Primul reactor modular mic din România produs de compania americană NuScale va…

Sursa Foto: fluor.com

Primul reactor modular mic din România produs de compania americană NuScale va fi amplasat în judeţul Dâmboviţa, la Doicești / Centrala cu șase module de 462 MWe va genera 193 de locuri de muncă permanente 

Primul reactor modular mic din România va fi amplasat la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa, anunţul fiind făcut, luni, de ministrul Energiei, Virgil Popescu, alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie, David Turk şi Charge dAffairs al SUA David Muniz, transmite News.ro

Centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. ”Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat, luni, alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie David Turk şi Charge dAffairs al SUA David Muniz amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România. Acesta va fi construit pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Ministrul Virgil Popescu a afirmat că, ”astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”.

”Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare (…) Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Energiei, tehnologia SMR a NuScale, prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

”Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură şi la preţuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experienţa ţării noastre şi va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România şi un hub pentru regiune în ceea ce priveşte producţia şi asamblarea componentelor şi pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, a afirmat, la rândul său, Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

“Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică (…) Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”, a afirmat John Hopkins, Preşedinte şi CEO NuScale.

Potrivit oficialilor MInisterului Energiei, în urma selectării amplasamentului, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare.

”Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri” au transmis reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, comunitatea din Doiceşti are, de asemenea, potenţialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe.

Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relaţii puternice în domeniul nuclear între România şi SUA, care a început în 1981, când preşedintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unităţii 1 de la Cernavoda.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Nu am inteles cand anume il vor da in folosinta. Imi scapa informatia din articol.

    De asemenea ma sperie locatia aleasa, dbovita, acest dubai mioritic, sta foarte prost la realizari. Mechel ce mai face?

    • Articol penibil, nu spune ce înseamnă cei 462 MWe pentru România, 1%, 10%, când va fi operațional.

    • Am găsit că avem functonal 10.000 MWe, deci 500 e 5%. E corectă informația, e cineva din domeniu ?

    • No gas, freedom!
      PS: Putin și-a revenit după operație?

    • Avem vreo 9 GW, deci astia 500 sint un pic mai mult de 5%. Oricum, e vorba de mai multe centrale d-astea mici. Dar trebuie sa fim atenti, e tehnologie noua, nerodata.
      Acum importam regulat mai mult de 1Gw.

    • 190 locuri de muncă… Adică 3 ingineri și restul plimbători de hârtii de la partid.

  2. Saracia si pr0stia asa mari in Dambovita ca practic nu are cine sa protesteze

    • De ce sa protesteze bah, lepr@, că așa v-a zis de la Moskva?

    • @vaxx
      Putinist spu rcat, o sa crapati de foame, nu ca ati duce-o prea bine acum. Va vindeti pe doua copeici pentru propaganda unui descreierat.

    • Oameni buni nu avem un spital nou in buc, db si prahova.

      Puteti sa dati exemplu o singura realizare? Sa fim realisti. Hotia si prostia noastra nu au treaba cu rusia

    • Voi sunteti niste vietati inf3cte care probabil traiti in Dambovita! Dincolo ca e vorba de un ministru absolut dubios care sustine ineptia asta cu mini-reactoarele-o tehnologie complet netestata-dar ati citit numai de „beneficii” si nu v-ati pus problema si care o fi si partea cu poluarea cu un combustibil nuclear, poluarea panzei freatice etc etc…normal pentru ca haliti tot ce va baga USL++ pe gat!

    • @vaxx
      Putinist spu rcat, macar ai habar despre ce vorbesti? Dar stai, doar te numesti „vaxx”, o avea vreo legatura cu vaccinul? Esti contra, nu-i asa? Si cu 5G ai ceva mai mult ca sigur. Dar crezi in pupat moaste si crezi ca pamantul e plat…

    • Haide dl. vaxx, n-o mai dati pe USL, faceti cum ati facut cu vaccinul, va luati diferite acoperiri, cand de fapt se stie ca aveti o problema cu reactoarele astea pentru ca sunt de la americani si pentru ca pot asigura o alternativa la sursele de energie din Rusia. V-ati trezit acum cu poluarea, desi s-a dovedit la alte articole ca sustineti energia murdara. Si de unde stiti dvs ca e netestata, aceeasi vrajeala ca atunci cu vaccinul. Chiar nu va dati seama cat sunteti de penibili? Are acoperire ceva din ce spuneti, aveti dovezi pentru ceea ce sustineti? Nu, doar dezinformati, cum faceti mereu.

    • Nuscale e un startup american în domeniul SMR . Nu au construit niciun minireactor care sa fie in producție. Până acum sunt doar niste reactoare de test. In momentul asta, pare că singurele contracte sunt cu Nuclearelectrica, o firma din domeniul cărbunelui din Polonia și una din Coreea de Sud dar perspectiva construirii reactoarelor e undeva prin 2029-2030 in țările respective. Nu sunt singurii in domeniu, in US nu au niciun contract cert de construcție a minireactoarelor.

    • Vaxx asta pare a fi ecofascist, din secta declicilor.

  3. Eu as cumpara teren in zona !

  4. Pana acum le montau pe submarinele atomice. Sa speram ca uraniul
    imbogatit nu-l cumparam de la rusi !!!

  5. Cititi in zf un articol cu mai multe detalii de remarcat faptul ca reactorul din ro ar fi gata in 2028 in timp ce reactorul de test din state ar fi gata in 2029. Logica din spatele acestei tzepe e de nivelul catu, dancila, firea.

  6. Buna seara
    Nici o prezentare a performantelor acestui tip de bomba nucleara, doar ca este de la americani. Nu stie nimeni im lumea asta ce inseamna aceste asa zise centrale, deoarece nu exista amplasate nicaieri in america, deci se vor testa pe noi, ca vaccinurile. Am ajuns cobai pentru toti dementii si tembelii acestei lumi. Trist este din punctul meu de vedere ca toti politrucii si tradatorii acestui neam si acestei tari se bucura. Rau a ajuns acest popor si aceasta GRADINA A MACII DOMMULUI. Asa se intampla cand conduc ateii si cei fara neam si suflet. Pentru acesti netrebnici totul este numai banul.

    • Mars la linsul tau de cadavre! 😂😂😂

    • Ideal ar fi sa le testeze pe tine Ioane si pe toti disperatii si crestinopatii care ignora bunul simt si gandirea de baza in favorea unor procese mintale de genul.

  7. „Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.”

    Discutati aceasta informatie…

    • Bine domne cum le asiguri securitatea dacă apar chestiile aste ca ciupercile după ploaie?
      470 MW căt o turbină ”comunistă” de la Porțile de Fier,aia dacă se strică e stricată,la pila asta atomică dacă se strică va fi vai și amar plus deșeurile radioactive.Cineva a primit peșcheș precis

  8. Trollimea crapa si pentru ca informatiile (cel putin din presa) nu sunt prezentate cum ati facut-o dumneavoastra. E destul de legitim ca oamenii sa fie sceptici daca nu se comunica clar si transparent.