Primul site sancționat de guvern pentru distribuire de știri false a fost închis
Site-ul stiridemoment.ro, căruia ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a cerut închiderea miercuri după-amiază sub acuzația de distribuire de știri false, nu mai este funcțional joi dimineață.
Site-ul a fost funcțional până miercuri noapte, rulând și campanii publicitare.
Pagina de Facebook asociată site-ului a rămas activă, dar au fost șterse toate postările din ianuarie și până acum.
Context. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, miercuri, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Este primul site care va fi închis din cauza știrilor false pe baza decretului de instituire a stării de urgență.
„Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează Grupul de comunicare strategică.
Conform sursei citate, un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat cu 15 martie 2020, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/. Titlul materialului („Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”) nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/. Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.
Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă), se mai arată în comunicat.
Un alt exemplu de informație falsă, este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament, conform comunicatului.
„În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului român pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare. Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste”, subliniază Grupul de comunicare strategică.
De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false.
„Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru colaborare cu instituțiile mass-media de bună credință în scopul corectei informări a publicului”, se arată în finalul comunicatului.
Mai mulți funcționari, nemulțumiți de decizia unor ministere de a trimite acasă doar jumătate din personal: ”Au internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă!”
Unele ministere au trimis jumătate din funcționari să lucreze de acasă prin ordine de ministru. Mai mulți funcționari din ministere au trimis G4Media.ro mesaje prin care susțin că decizia instituțiilor de a trimite doar jumătate din angajați e ineficientă, dat fiind că majoritatea celor care au acces la net, telefon și emailul de serviciu își pot face treaba de acasă, dată fiind nevoia de a limita răspândirea coronavirusului.
Iată două mesaje venite de la funcționari public din Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului:
Aud în ultimul timp numai lucruri despre distanțare socială, despre cât de important este să rămânem în izolare acasă. Perfect de acord cu ele. Păi de ce nu se poate rămâne acasă? Vorbim despre telemuncă în sectorul public de parcă ar fi ultima inovație de pe planetă. Să lăsăm la o parte inteligența artificială, mașini autonome sau RPA (robotic process automation), că noi suntem în România. Dar de ce în alte state membre UE se poate lucra de acasă și la noi nu? Spania, Belgia, Franța, cazuri evidente și de ultimă instanță. Așteptăm să apară primele decese? De ce decizia noastră nu se poate alinia nu numai cu tendințele actuale, dar și cu necesitățile noastre? Pentru că acum e vorba de a ne proteja familia.
Luăm un caz simplu, cel al funcționarilor publici, din administrația centrală și/sau locală. Pun pariu că prezența a 90% dintre ei (adică a celor care nu interacționează cu publicul larg) nu este necesară la serviciu). De ce e nevoie de un regim de telemuncă în care să fie asigurată prezența la serviciu la un procent de 50% din numărul celor ce fac parte dintr-o structură instituțională? De ce să nu fie toți acasă? Ce impedimente ar fi pentru un funcționar public să își desfășoare activitatea de acasă? Are internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă. Are un PC sau un laptop personal? Să stea acasă. Cu ce mă încălzește să știu că unul e prezent la serviciu, e la țigară/cafea/5 minute pe oră cu colegii, dar nu produce nimic? Nu e vorba de sănătatea noastră a tuturor? Poate să devină contact direct cu cineva infectat, asimptomatic. A, trebuie să schimbăm felul în care evaluăm performanța? Păi da, nu se leagă de statul/prezența la serviciu ci de ceea ce produce.
Și, deși înțeleg că a lua decizii pripite cu privire la trimiterea acasă prea devreme a funcționarilor publici, în izolare, poate însemna un risc mai mare ca ei să obosească și să nu fie respectat întrutotul, ce înseamnă o prezență de 50% la serviciu pentru statul român? Transport public și contact nemijlocit cu colegii, poate din întreaga instituție. Și dacă mai ai și parte de o clădire în care aerul e recirculat, te poți îmbolănvi indiferent că ești la etajul 2 sau 3. Cu alte cuvinte, un risc în plus de a afecta mai rapid întreaga societate, un risc care putea fi evitat.
Cum să ținem sub control răspândirea numărului de cazuri infectate cu noul coronavirus din moment ce nici în cazurile de unde se poate lucra de acasă nu se poate lua o decizie? Ce relevanță are rotația / permanența dacă îți poți îndeplini îndatoririle de acasă? Da, e mai complicat și pentru tine ca funcționar civil, că trebuie să ai un alt management al timpului, o altă eficiență atunci când ai un termen limită de respectat sau când te trage de mânecă copilul. E mai complicat și pentru un directoraș / șef serviciu sau alte funcții cumulate și importante, să verifice activitatea? Păi nu, că te orientezi pe rezultate, nu pe prezența de la 8 dimineața la 5 după amiaza. Și îți protejezi și familia.
Vreți o altă modalitate de a ne proteja medicii, personalul de intervenție, polițiștii? Să evităm să ne aglomerăm spitalele în momentele critice? Să domolim frecvența contactelor? Păi luați o decizie simplă, țineți funcționarii publici acasă până trece criza, în regim de telemuncă! Așa putem să evităm focare adiționale de răspândire a virusului și să ne protejăm familiile.
Vreți voturile noastre? Ajutați-ne să ne protejăm familiile!
Cum luptă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor contra pandemiei??!! Păi, emite un ordin de ministru in care se spune: Conducătorii structurilor din cadrul aparatului propriu al MMAP analizează pana la data de 17.03.2020 posibilitatea efectuării muncii la domiciliu pentru angajații din subordine, luând în considerare următoarele: 1. Asigurarea continuității activității; 2. Specificul activității; 3. Existența suportului logistic necesar desfășurării activității la domiciliu.
După ce oamenii sunt consultați, se sfătuiesc care cum să lucreze, cine când sa vină, rotații etc., totul in virtutea #stamacasa ca să limităm răspândirea COVID, vine Direcția Resurse Umane și ne anunță că pe perioada lucrului la domiciliu nu vom primi sporul de condiții vatamatoare și nici indemnizația de hrană si, mai mult, trebuie sa facem un raport zilnic/săptămânal pe baza caruia vom fi plătiți. Consecința: nimeni nu mai dorește să lucreze de acasă, toată lumea buluc la serviciu, cu mașina personală, cu metroul, cu tramvaiul…..ca tot trebuie să luptăm cu pandemia….
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii