G4Media.ro

Primul studiu clinic din lume pentru un tratament împotriva virusului Marburg, o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primul studiu clinic din lume pentru un tratament împotriva virusului Marburg, o formă de febră hemoragică, asemănătoare cu Ebola, a început în Rwanda

Primul studiu clinic din lume pentru un tratament împotriva virusului Marburg a început în Rwanda, unde această formă de febră hemoragică, asemănătoare cu Ebola, a ucis cel puţin 13 persoane în această toamnă, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP, transmite Agerpres.

Studiul foloseşte un medicament utilizat pentru a trata COVID-19, a precizat pe reţeaua de socializare X directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a ţinut să salute „o veste încurajatoare”.

Rwanda a declarat o epidemie de febră Marburg pe 28 septembrie. Până pe 11 octombrie, Ministerul Sănătăţii din această ţară a înregistrat 58 de cazuri de persoane infectate, 13 decese şi, deocamdată, 12 vindecări.

Pe lângă noul tratament, a fost lansată şi o campanie de imunizare cu ajutorul unui vaccin experimental, iar agenţia sanitară a Uniunii Africane consideră că epidemia este de acum „controlată”.

Cu o rată a mortalităţii care poate să ajungă până la 88%, virusul Marburg, extrem de periculos, cauzează o febră puternică însoţită adeseori de hemoragii care afectează mai multe organe. În prezent nu există niciun vaccin confirmat şi niciun tratament antiviral care să fie autorizat în mod oficial.

Marburg face parte din familia filovirusurilor, care include şi virusul Ebola, ce a provocat deja epidemii mortale în Africa.

Animalele infectate pot transmite virusul la primate din apropierea lor, inclusiv la oameni. Transmiterea de la om la om se face apoi prin contact sangvin sau cu alte fluide corporale.

Potrivit OMS, studiul clinic aflat în curs de desfăşurare în Rwanda „include teste de siguranţă şi de eficacitate pentru Remdesivir – un antiviral utilizat deja pentru a trata COVID-19 – şi penru MBP091 – un anticorp special conceput pentru a lupta împotriva virusului Marburg.

„Acest studiu reprezintă rezultatul celor doi ani de muncă efectuaţi de aproape 200 de cercetători, dezvoltatori, funcţionari ai Ministerului Sănătăţii, parteneri internaţionali şi de 17 ţări africane expuse la riscul de epidemii de filovirusuri, cum ar fi Ebola şi Marburg”, a transmis OMS într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.