G4Media.ro

Primul zbor comercial al rachetei Vega-C eșuează, un nou revers major pentru…

sursa foto: Facebook/ Agentia Spatiala Romana

Primul zbor comercial al rachetei Vega-C eșuează, un nou revers major pentru Agenția Spațială Europeană

Noul lansator ușor european Vega-C, care urma să efectueze primul său zbor comercial cu doi sateliți Airbus la bord, a fost pierdut marți după decolarea de la Kourou, un eșec pentru o Europă slăbită în sectorul spațial, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

La zece minute după decolare, la ora locală 22:47 (01:47 GMT), traiectoria lansatorului a deviat de la cea programată, apoi telemetria a încetat să mai ajungă la camera de control a centrului spațial Kourou din Guyana Franceză.

„Misiunea este pierdută”, a declarat președintele Arianespace, Stephane Israel, de la Centrul Spațial din Guyana. „La aproximativ două minute și 27 de secunde după decolare, o anomalie s-a produs pe Zefiro 40”, a doua etapă a lansatorului, „punând capăt misiunii Vega-C”, a precizat compania într-un scurt comunicat.

„Analiza datelor este în curs de desfășurare pentru a determina motivele acestui eșec”, a adăugat Arianespace. O conferință de presă este programată miercuri la Kourou, la ora locală 12:00 (15:00 GMT).

Arianespace a constatat că nu a existat nicio cădere de resturi după decolarea lansatorului european, care se află sub control italian.

Racheta Vega-C urma să pună pe orbită doi sateliți de observare a Pământului construiți de Airbus, Pleiades Neo 5 și 6, ultimii doi din constelația Pleiades Neo, care vor realiza imagini ale oricărui punct de pe glob de mai multe ori pe zi, cu o rezoluție de 30 cm.

Programat inițial pentru 24 noiembrie, zborul a fost amânat cu o lună din cauza unui element de lansare defect. „A trebuit să schimbăm o piesă de echipament”, a declarat Stéphane Israël pentru AFP.

Acesta a fost primul zbor comercial al Vega-C după lansarea sa inaugurală reușită din 13 iulie, marcând introducerea noii familii de lansatoare europene.

Vega-C este prezentat ca fiind sora mai mică a viitorului Ariane 6, ale cărui elemente comune sunt folosite pentru a permite Europei să fie mai competitivă pe o piață a sateliților în plină expansiune.

Vega-C – C de la „consolidare”, potrivit contractorului său principal industrial, compania italiană Avio – este o versiune îmbunătățită a lansatorului ușor Vega, care a fost lansat de 20 de ori din 2012. Acesta din urmă suferise două eșecuri: unul în noiembrie 2020, din cauza unei probleme de fabricație a lansatorului, care a căzut înapoi în mare după ce s-a rupt în atmosferă, celălalt în vara anului 2019, după o defecțiune care a dus la distrugerea sa, ca măsură de precauție.

Acest nou eșec reprezintă un eșec major pentru Agenția Spațială Europeană (ESA), responsabilă de programele europene de lansatoare, într-un moment în care pe piața mondială a lansărilor este în plină expansiune, cu americanii de la SpaceX în frunte.

Racheta Ariane 6 este principalul motor al răspunsului european, dar amânarea zborului inaugural, planificat inițial pentru 2020, până la sfârșitul anului 2023 a penalizat ESA, care are 22 de state membre.

Sectorul spațial european a fost slăbit și mai mult de invazia Ucrainei, care a pus capăt cooperării spațiale cu Rusia și a privat baza spațială europeană de la Kourou de lansările de sateliți cu rachete Soyuz.

Astfel, ESA a fost nevoită să apeleze la SpaceX pentru a lansa două misiuni științifice.

Lansarea Vega-C a fost a cincea și ultima din 2022 pentru portul spațial european de la Kourou.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ah, broomstick-urile lui Musk au decolat de 3 ori in 36 de ore cu zeci de sateliti la bord.
    Musk o sa dea faliment! 🤣🤣🤣

  2. Revers major? Bravo, GoogleTranslate4Media.

  3. destul de ilustrativ pentru starea uniunii.