G4Media.ro

Prin legea securității pentru Hong Kong, Xi Jinping urmărește să distragă atenția…

Foto: Xi Jinping / Facebook

Prin legea securității pentru Hong Kong, Xi Jinping urmărește să distragă atenția de la propriile eșecuri în gestionarea pandemiei de coronavirus

Sărmanul Li Keqiang, premierul multă vreme neglijat al Chinei.

Încă de când președintele Xi Jinping și dl Li au ocupat primele două poziții în ierarhia Partidului Comunist al Chinei, în urmă cu șapte ani, cel de-al doilea a trăit în umbra primului.

Vineri, 22 mai, ar fi trebuit să fie ziua în care dl Li s-ar fi putut afla și el un pic în lumina reflectoarelor. În definitiv, lui îi revine în continuare să prezinte raportul anual de activitate al guvernului chinez în fața Congresului Național Popular (NPC), sesiunea parlamentară anuală care îndeplinește doar formalități.

Raportul de activitate este mereu de interes pentru piețele globale, deoarece dezvăluie, de obicei, creșterea economică a Chinei și țintele ei de deficit fiscal, precum și alte informații importante despre a doua economie ca mărime a lumii.

Iar raportul de activitate de anul acesta este de departe cel mai important prezentat vreodată de dl Li. Cum China a fost prima țară care a pus șaua pe pandemia de coronavirus, recuperarea economiei sale rănite e cu atât mai crucială acum pentru perspectivele economice globale.

Dar, la fel ca Lucy cu Charlie Brown [personaje din desene animate – n.trad.], dl Xi i-a luat dlui Li mingea înainte ca el să apuce s-o lovească.

Joi seară s-a anunțat că NPC va impune Hong Kong-ului o lege de securitate națională, renunțând la ideea de a aștepta ca metropola semi-autonomă să-și adopte propria lege în această privință.

Consecințele acestei decizii extraordinare au trimis unde de șoc atât pe străzile Hong Kong-ului, cât și pe culoarele puterii de la Washington. Ea va domina restul sesiunii de o săptămână a NPC. Raportul de activitate al dlui Li va fi acum, în cel mai bun caz, doar un detaliu suplimentar.

Impunerea legii de securitate națională în Hong Kong este un lucru rău pentru principalul centru financiar al Asiei și chiar mai rău pentru relațiile sino-americane. La numai câteva ore după anunț, președintele Donald Trump a promis un răspuns dur dacă NPC își va pune în practică planul.

Simon Cartledge, autorul cărții „A System Apart” despre sistemul politic al teritoriului, a declarat că inițiativa este ultima dintr-o lungă serie de regrese pentru statul de drept și evoluția democratică ale metropolei, cum a fost și descalificarea pe considerente ideologice a unor legislatori ai Hong Kong-ului.

„Cadrul de lucru constituțional al Hong Kong-ului e în colaps”, a declarat dl Cartledge. „Guvernarea lui deja sumbră nu poate decât să se deterioreze și mai mult.”

Însă dl Xi ar avea de beneficiat. Scandalul ce va rezulta va distrage atenția de la întrebări incomode privind gestionarea de către el a fazelor timpurii ale pandemiei. Manevra va încuraja totodată publicul chinez naționalist, care nu prea are simpatie pentru protestatarii pro-democrație din prima linie a Hong Kong-ului – și chiar și mai puțină pentru președintele american, perceput de ei drept un tiran hotărât să-i refuze Chinei ascensiunea la locul ce i se cuvine pe scena globală.

Yun Sun, directorul programului ”China” din cadrul grupului de reflecție Stimson Center din Washington, consideră că, dacă dl Xi nu a fost grav afectat de erorile administrației sale în primele etape ale pandemiei, ele i-au știrbit totuși imaginea.

”Eu nu cred că Xi este supus vreunei amenințări reale în ce privește poziția sa”, a declarat dl Sun. „Dar au apărut mai multe întrebări despre autoritatea și abordarea sa.”

Joi seară, dintr-o singură lovitură, dl Xi a întrebat practic populația Chinei: „Sunteți cu mine sau sunteți cu protestatarii din Hong Kong și cu dl Trump?”

El știa cum vor răspunde cei mai mulți la această întrebare simplă, dinainte de a o rosti.

Dar dacă China ar fi avut un parlament autentic, unii deputați poate că i-ar fi pus acum, în schimb, niște întrebări mai dificile dlui Xi. Nu ar fi arătat perspectivele economice ale Chinei mai bine dacă președintele nu ar fi riscat un nou ciclu de proteste în masă în Hong Kong și o și mai mare deteriorare a relațiilor cu SUA și ar fi permis în schimb la sesiunea parlamentară din acest an ca atenția să se concentreze puternic pe dl Li și pe planurile de recuperare economică ale consiliului de stat?

NPC nu e un parlament adevărat și prin urmare dl Xi nu trebuie să-și facă griji în această privință. Imaginea cea mai persistentă, deși neintenționată, din acest an va fi aceea a președintelui, așezat fără mască, înconjurat de mii de delegați cu gurile acoperite.

Sursa: The Financial Times / Articol de Tom Mitchell / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Eu as zice ca nu este deloc o diversiune, este chiar ceea ce pare. Beijing-ul va declara protestele pasnice din Hong Kong ca tentative de lovituri de stat sau activitati teroriste sau separatiste ilegale. In Hong Kong exista deja o lege care interzice protestele, articolul 23 din 2003 (care de asemenea a declansat un val de proteste) si care prevede ca administratia HK actioneaza independent pentru aplicarea legii. Ceea ce introduce in plus noua lege a securitatii initiata de Xi este crearea unor forte de ordine ale guvernului central in Hong Kong asupra carora guvernul regional nu va avea autoritate „When needed, relevant national security organs of the central people’s government will set up agencies in [Hong Kong] to fulfil relevant duties to safeguard national security”. Adica vor fi foarte multe abuzuri.
    In ciuda unui istoric foarte lung de proteste la ingerintele Beijingului in HK, China continua sa faca ceea ce a pare a fi dragoste cu sila, in realitate este vorba de interese economice: bursa din Hong Kong, numeroase banci si companii pe care comunistii doresc sa le aiba sub control.

    • În sfârșit, un comentariu la articole despre China care are treabă cu realitatea.

    • Exact, Hong Kong este inaite de toate un centru financiar. China a încălcat tratatul ” o țară douâ sisteme”, valabil pe 50 de ani( 2047), vine 4 iunie și se anunță ample mișcări anti PCC cu prilejul comemorării crimelor din 1989, din Piața Tiananmen, mai adăugăm criza sanitară și cea economică și Dosmne- ajută se duce PCC.

    • Cei ce, din lipsă de ocupație probabil își dau cu părerea despre realitățile a miliarde de chinezi, verbalizând despre dispariția PCC, format din sute de mii de birocrați și lideri locali, manageri, profesioniști etc etc, chiar nu realizează consecințele aiurelilor debitate.
      Mai rămâne să-i auzim vbind de implementarea democrației de tip Vestic, aia care în RO face ca un kilometru de autostradă să dureze 10 ani – și execuția, și valabilitatea.

  2. Salut !
    Comentam una-alta despre situatia Hong-Kong, in cadrul Chinei. Faptul ca teritoriul HK face parte din China, cred ca nu il contesta nimeni. Foaia de parcurs a Chinei de totala integrare a Hk, este cam la jumatatea drumului si merge inainte.

    • Adică e normal ce se petrece, e în grafic?! Doamneee!

    • Alex, înainte de a-ți da cu părerea de lucruri care te depășesc, adu-ți aminte că faci parte dintr-o nație incapabilă să administreze o gară, în timp ce comuniștii chinezi gestionează un PIB peste cel al SUA, produs de 1,3 miliarde de oameni. Dap, poți sta jos