Principalele canale TV de informaţii americane oferă două viziuni opuse despre procesul de destituire a lui Trump. Fox News (conservator): Complot contra lui Trump / MSNBC (stânga): Dovada supremă a democrației americane
Complot contra lui Donald Trump sau dovada supremă a democraţiei americane? Postul de televiziune conservator Fox News şi vecinul său de stânga MSNBC, cele mai urmărite două canale de informaţii americane, oferă două lecturi radical diferite despre procesul de destituire a preşedintelui Donald Trump, comentează miercuri AFP.
”Un asasinat politic”, ”o subiectivă campanie de defăimare”, ”o lovitură cusută cu aţă albă”. La începutul tradiţionalului său monolog de introducere, după o primă zi istorică, Sean Hannity, prezentatorul vedetă de la Fox News, a adoptat un ton virulent legat de procesul de destituire a lui Trump.
”Începând cu ultimele luni ale campaniei prezidenţiale din 2016, cu câteva rare excepţii, tenorii de la Fox News se plasează sistematic de-a lungul liniei lui Donald Trump în faţa democraţilor şi a media tradiţionale”, scrie AFP.
Pentru Sean Hannity, acest proces de destituire, care a început marţi, nu este nici mai mult, nici mai puţin decât punctul culminant al ”unei serii neîntrerupte de atacuri şi acuzaţii” care îl vizează pe preşedintele american în ultimii trei ani.
Democraţii ”cer destituirea încă de a doua zi după alegeri”, susţine Hannity.
În opinia colegului său Tucker Carlson, un alt superstar al canalului de televiziune al magnatului Rupert Murdoch, nu a fost niciodată vorba despre a proteja instituţiile, ci doar de ”a paraliza politica preşedintelui”.
În acelaşi timp, pe MSNBC, devenit de trei ani contrapunctul canalului Fox News, tonul este mai sobru, dar invitaţii dau o cu totul altă coloratură zilei istorice.
Pentru fosta senatoare democrată Claire McCaskill, echipa Partidului Democrat mandatată cu formularea acuzaţiilor în timpul procesului ”a prezentat probe incontestabile”.
”Democraţii au fost foarte eficienţi”, consideră la rândul său editorialistul Michael Steele, deşi republican.
Cele două viziuni asupra actualităţii sunt ireconciliabile.
”Peisajul informaţiei televizate reflectă în mare parte polarizarea peisajului politic pe care SUA îl cunosc în acest moment şi aceste canale încearcă să capteze cei mai fideli telespectatori ai lor”, explică Jeff McCall, profesor de comunicare la Universitatea DePauw (statul Indiana).
”Este una dintre diferenţele faţă de procesul de destituire a lui (Bill) Clinton (în 1999). La acea vreme, mediile partizane debutau, dar nu aveau maturitatea pe care o au astăzi”, remarcă Kathryn Cramer Brownell, profesoară la Universitatea Purdue şi specialistă în comunicare politică.
În ceea ce-l priveşte, publicul apreciază în mod vizibil acest spectacol dus la paroxism, aşa cum stau mărturie sondajele – Sean Hannity are constant 4 milioane de telespectatori, faţă de o medie 3,3 milioane anul trecut.
”Regina” MSNBC, Rachel Maddow, care apare în fiecare seară contra rivalului său de la Fox News între orele 21:00 şi 22:00, a atins deja acest prag de mai multe ori în luna ianuarie şi şi-a triplat audienţa faţă de anul 2016.
CNN, care de la alegerea lui Donald Trump încearcă să se poziţioneze ca arbitru, aspirând la un tratament mai nuanţat, are o audienţă de numai jumătate din cea postului MSNBC şi de puţin peste o treime din cea a Fox News.
”CNN se află total în filonul mediatic al opozanţilor lui Trump, dar pur şi simplu face o treabă proastă”, este de părere Jeff McCall, în opinia căruia acest post TV ”nu este mult mai echilibrat decât celelalte”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii