Principalele schimbări din legile educației care s-ar aplica începând cu generația de elevi care intră la toamnă în clasa a V-a: examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării temporare, religia ca disciplină opțională la Bac
Cele mai controversate schimbări aduse prin noile legi ale educației, votate de Senat luni, sunt legate de admiterea la liceu, printr-un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locurile unui liceu, posibilitatea ca un elev să fie exmatriculat temporar, în anumite cazuri, religia, disciplină opțională la Bacalaureat, scrie Edupedu.ro.
Modificări importante au fost aduse și legii Învățământului Superior, cum ar fi cea legată de numărul de mandate al rectorilor.
Legile educației ar putea fi contestate la Curtea Constituțională în următoarele două zile, după cum au anunțat USR și Forța Dreptei. Abia după controlul de Constituționalitate, pachetul legislativ ar putea ajunge la președintele Iohannis pentru promulgare. Intrarea în vigoare s-ar produce la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectele legilor educației vor fi urmate de aproximativ 300 acte subsecvente, hotărâri de Guvern și ordine de ministru, conform notelor de fundamentare a documentelor.
Prima generație care ar fi vizată de noile legi ale Educației sunt cei care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Citește integral pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii