G4Media.ro

Principalii parteneri occidentali ai Republicii Moldova își pierd răbdarea cu guvernul de…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Principalii parteneri occidentali ai Republicii Moldova își pierd răbdarea cu guvernul de la Chișinău

Partenerii internaționali ai R. Moldova par să-și fi pierdut răbdarea cu noul său guvern, pretins tehnocrat. Oficialii occidentali pun tot mai mult la îndoială angajamentul premierului Ion Chicu față de o reformă reală, se arată într-o analiză semnată de Mădălin Necșuți și publicată de Sinopsis.info.

Guvernul anterior, o coaliție între Partidul Socialist (PSRM) de orientare prorusească și blocul proeuropean ACUM, formată în iunie 2019 a promis să implementeze reforme de anvergură. Dar guvernul de atunci, condus de ex-premierul Maia Sandu, s-a prăbușit pe 12 noiembrie anul trecut, după disputele privind modul în care noul procuror general al R. Moldova a fost ales.

În schimb, cabinetul Ion Chicu a fost instalat la putere pe 23 noiembrie 2019 și a promis că va continua munca guvernul anterior, anunțând la prima sa alocuțiune în noua calitate că „va considera progresul reformei justiției sau lipsa acesteia, drept principalele criterii de apreciere activitatea acestui guvern și a mea ”.

Reformele au fost o prioritate pentru statul cu unul dintre cele mai înalte niveluri de corupție din Europa. Moldova a fost în centrul a numeroase scandaluri, culminând în 2014, când un miliard de dolari americani au dispărut din sistemul bancar.

În 2018, UE a înghețat asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro din cauza abuzurilor făcute de oligarhul Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat (PD), pe care îl conducea.

Abia anul trecut, odată cu formarea guvernului de coaliție și promisiuni de schimbare reală, fondurile internaționale au început să revină în R. Moldova.

La mijlocul lunii august 2019, Sandu a negociat un împrumut de 200 de milioane de euro cu România, atrăgând încă 30 de milioane de euro din UE în octombrie și noiembrie în acel an.

Dar de la schimbarea guvernului, potențialii parteneri ai Republicii Moldova au semnalat că își pierd încrederea în noua administrație pro-rusă.

Mesaj puternic

Statele Unite au transmis primul mesaj puternic pe 13 ianuarie, când Plahotniuc și familia sa au fost anunțate ca fiind neeligibile pentru vizele din Statele Unite din cauza „corupției semnificative”.

„Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic, Statele Unite nu tolerează corupția și stă cu oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-o declarație.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Derek Hogan, a scris un editorial publicat de mai multe mass-media din R. Moldova subliniind mesajul Washingtonului.

„Acesta a fost doar ultimul exemplu de angajament ferm al țării noastre față de oamenii din Moldova în lupta împotriva corupției”, a spus el. „SUA vor continua să promoveze responsabilizarea actorilor corupți […] indiferent de putere sau poziție. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege ”.

Experții politici au văzut mesajul SUA ca unul adresat tuturor politicienilor corupți din Moldova, mai degrabă decât direcționat doar către Plahotniuc.

„Comunicarea oficială a autorităților americane lasă o ușă deschisă pentru acțiuni similare, în cazul în care unii oficiali sau intermediari din Chișinău vor încerca să abuzeze de puterea lor”, a spus Mihai Mogîldea, analist la Institutul de Politici și Reforme Europene din Chișinău, pentru IWPR.

Aliatul cheie – România – a fost și mai clară în ceea ce privește scepticismul său asupra voinței lui Chicu de a implementa reforme.

Pe 8 ianuarie, premierul român, Ludovic Orban, l-a declarat pe președintele Consiliului European, Charles Michel, că „din punctul nostru de vedere, nu putem considera ca un partener serios guvernul actual”.

O săptămână mai târziu, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Bucureștiul va relua cooperarea deplină cu Chișinăul doar atunci când a guvernul de acolo va demonstrat acțiuni concrete menite să continue calea europeană a țării.

El a spus reporterilor că „nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău vizează acest lucru”.

Președintele pro-rus, Igor Dodon, care va candida pentru un al doilea mandat în noiembrie, a semnalat că investiția în infrastructură, mai degrabă decât reforma în justiție, a fost prioritatea sa, promițând „transformarea Moldovei într-un șantier în 2020”.

Analistul politic Victor Gotișan a susținut că România și UE se îndreaptă către o nouă abordare a Moldovei.

„Ceea ce este important în această afirmație este că opinia României este și opinia UE”, a spus el.

„Mesajul președintelui Iohannis a fost transmis imediat la Chișinău de către ambasadorul României, Daniel Ioniță, care a clarificat că Bucureștiul schimbă modul în care finanțează proiectele în Moldova și va finanța acum doar proiecte concrete la nivel local”.

Poziție comună

SUA și România împărtășesc un interes politic și de securitate comun pentru menținerea Moldovei ca o democrație orientată spre Vest.

Unii analiști politici văd mișcările lor ca un semnal puternic de nemulțumire față de un guvern care pare preocupat să ofere

Ion Tăbârța, analist politic la ONG-ul Viitorul IDIS din Chișinău, a declarat pentru IWPR că premierul Ion Chicu s-a angajat în ceea ce el a descris drept „echilibristică geopolitică” – concentrându-se pe legăturile strânse cu Moscova, în timp ce speră la finanțarea occidentală.

Foto: Ilustrație Republica Moldova / Vasile Curtu

Citește tot articolul pe Sinopsis

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Noi suntem prosti, ca dam bani unui guvern controlat 100% de rusi.
    Si ar trebui sa inchidem si programul de cetatenie pentru moldoveni. Ne-am trezit ca am bagat in europa toti rachetii rusi.

  2. Vorbeste pentru tine stimabile, nu in numele meu. Daca tu te simti prost, eu nu sunt vinovat.
    Revenind la subiect, de fapt buba-i alta: toate politicile delicate de pana acum in raport cu Rusia a urmat ideea de a incerca sa aducem Rusia in clubul Occidentului. Si asta a influentat in mare masura toate politicile Occidentului (inclusiv ale Romaniei) in raport cu tarile din fosta URSS – Inchisoarea Popoarelor.

    Acuma Occidentul a inceput deja sa inteleaga ca nu functioneaza aceasta abordare.
    Se schimba foaia. Prin urmare, multe jocuri facute de politrucii (nu am spus ca toti au fost si sunt politruci, nu ar fi adevarat) din fostul spatiu URSS vor deveni irelevante, inclusiv jocul la doua capete. Legat direct de R. Moldova (deci nu „Moldova”; deci atentie cu „Moldovenii asa si pe dincolo” ca s-ar putea sa-ti iei vreuna peste bot de la Moldovenii din Romania – nu asa se vorbeste cu Moldovenii si despre Moldoveni in general !), vor trebui sa hotarasca: ori ori. Adica ori fac un efort (mare intr-adevar) si-si revin din trauma istorica si le vine mintea la cap si se Unesc cu Romania, caci Romania este si tara lor, ori se vor scufunda in ruine, caci Occidentul nu va permite Rusiei sa stea de panda la Nistru sau la Prut si Rusia oricum nu-i va ajuta cu nimic (ii tine doar ca sclavi).

  3. Ungaria va trimite 2 diplomati sa ajute Moldova in procesul de integrare.
    Cred ca vor avea succes, sunt primiti cu incredere, mai ales ca Eximbank le va da si 100 milioane euro imprumut pentru diverse proiecte.
    Si romanii ar fi avut succes acolo, daca s-ar fi abtinut de la ingerinta in viata politica interna si daca nu ar atenta permanent la independenta si statalitatea Moldovei.

  4. Moldova nu va intra in UE. Asa este mai bine. Se descurca moldovenii si fara voi. Sa-i pupati in cur pe moldoveni.

    • Ba,să ne pupati voi moldovenii de peste Prut,în fur pe noi romanii!!!

    • O sa vii tu sa ne lingi ochiul maro ca sa va primim. Pana atunci stati de capre pentru putin si dodon.

    • Eu cred ca e viata si in afara Romaniei si in afara UE.
      Sunt cativa pe planeta asta care traiesc in asemenea conditii.