G4Media.ro

Principalul partid de opoziţie din Polonia contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale, câștigate la…

sursa foto: Pexels

Principalul partid de opoziţie din Polonia contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale, câștigate la limită de actualul președinte, Andrzej Duda, susținut de conservatorii eurosceptici aflați la guvernare

Cel mai mare partid de opoziţie din Polonia va cere oficial invalidarea recentelor alegeri prezidenţiale din cauza utilizării resurselor de stat în campania preşedintelui Andrzej Duda, reales pentru al doilea mandat, transmite joi DPA, preluată de Agerpres.

„Votul în sine s-a desfăşurat poate bine, dar cadrul, implicarea finanţelor publice, implicarea mass-media publice au făcut ca regulile jocului să nu fie echitabile”, a declarat Borys Budka, liderul partidului de centru Platforma Civică (PO). Alegerile „nu au fost corecte”, a spus el. În consecinţă, Platforma Civică va depune joi un protest electoral la Curtea Supremă de Justiţie.

„Dacă nu semnalăm sus şi tare neregulile, viitoarele alegeri vor fi şi mai denaturate”, a adăugat Budka.

La alegerile de duminică, Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei şi vicepreşedintele PO, a pierdut în faţa lui Andrzej Duda la diferenţă de 2 puncte procentuale.

Declaraţia lui Budka se înscrie în aceeaşi linie cu o evaluare făcută de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a considerat alegerile ca „fiind bine gestionate în pofida lacunelor în reglementarea unor aspecte importante”.

OSCE a declarat că postul de televiziune public „a acţionat ca un vehicul de campanie pentru preşedintele în exerciţiu” şi că implicarea premierului în campania lui Duda „a estompat linia dintre stat şi partid”.

În acelaşi timp, chiar şi în rândul membrilor Platformei Civice există puţine speranţe că alegerile vor fi invalidate.

„Nu vreau să vorbesc în numele echipei de campanie, dar cred că această diferenţă este suficient de mare pentru ca noi să acceptăm rezultatul”, a declarat luni fostul lider al PO, Grzegorz Schetyna.

Foto: Varșovia, capitala Poloniei / Sursa: pexels.com

Citește și: Andrzej Duda a câștigat, la limită, un al doilea mandat de președinte al Poloniei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Jumatate de milion de voturi diferenta intre Duda si Trzaskowski inseamna „la limita” pentru progresistii de la g4media? Sublim!

    • Hai că manipulări de genul cifre scoase din context am mai văzut. Juma de milion adică 422.000 înseamnă 2%. Dă-mi te rog exemple de țări în care 2% diferență e ceva ce se întâmplă în mod curent și deci nu e la limită. Să nu crezi că trec cu vederea că folosești termenul de progres cu sens peiorativ, doar că mi se pare mai important să-ți cer lista de țări. Vin mai încolo să văd ce ai răspuns.

    • Alina, alta treaba nu ai? Fa-ti si tu o prietena lesbi transexuala. Erau aproape 500.00 deci, juma’ de milion. In rest, toata lumea stie ca „progres” la descreieratii comunisti, inseamna cah. Ma exprimam diferit dar nu apare comentariul dupa.

    • @Tulthor

      Ia mai deconectează-te tu de la internet dacă nu-ți place progresul. Îți place secolul 19? Pe vremea aia n-aveau net. Hai, practică ceea ce predici.

  2. Ar fi fain sa nu mai folositi cuvantul eurosceptici dar eu-sceptici ceea ce este foarte normal si corect avand in vedere datele actualizate ale problemelor.
    Chestie tare – „iuropenii”progresisti darama fundatiile civilizatiei europene si eu-scepticii vor sa apere aceasta mostenire.

    • Ce aveau în comun sovieticii cu naziștii?

      Răspuns: și unii și alții protejau societatea de progres. Adevărul e că s-au ținut de cuvânt și unii și alții, au aruncat Europa în trecut pentru 50 de ani.

  3. Ce alegeri babaiatule? La noi, nici deciziile Curtii Constitionale nu mai intereseaza pe nimeni.

  4. Alina M, comentezi pe ,langa. Se vede din comentariile tale ca termenul „progresist” iti este strain. Ei bine, el este un termen consacrat in politologie. Se refera la partidele de stanga, mai soft sau mai radicale, care doresc revolutionarea moralei publice si in general au o agenda de inginerie sociala. Nu te speria, chiar ei se numesc pe sine progresisti. Deci nu e o insulta. Este un fapt.

    Doi la mana, vad ca nu prea intelegi ce au incercat sa faca atat comunismul, cat si nazismul. Ambele sunt ideologii de stanga radicala, care pun statul deasupra individului, care promoveaza lupta de clasa in cazul unora, versus lupta de RASĂ in cazul altora, ambele folosite ca vehicul de accedere la putere.

    Ambele sunt religii politice (consulta termenul in caz ca nu e clar) milenariste si mesianice. Bref, ambele isi propus sa creeze omul NOU (ideea de progres), paradisul pe pamant, si ambele isi propun sa fie universale si sa dainuie 1000 de ani. AMBELE. Sunt exemplele cele mai bune despre unde merge gandirea utopica de stanga. Mereu ajunge la genocid.

    Deci comentariul tau este absolut pe langa, după cum ti-a explicat BPS, partidele desemnate insultator ca euro-sceptice, sunt de fapt, in cazul poloniei cel putin, partide conservatoare care se opun corectitudinii politice, ingineriei sociale, marxismului de orice coloratura, etc, acestea fiind in prezent directiile predilecte ale comisiei europene. Nu te obosi te rog sa ma faci postak rus sau mai stiu eu ce, pentru ca urasc putinismul si pesedismul din tot sufletul.

    • Nu inteleg cum poti da un raspuns asa de articulat unei afirmații atat de retardate. E cum ai vedea un bețiv făcând pe el in mijlocul drumului si i-ai tine o prelegere despre respectul de sine.

    • nazismul este o ideologie de extrema dreapta. doar pentru ca se cheama national-SOCIALISM nu inseamna ca este de stanga. o zi frumoasa

    • Chapeau, @Tudor!
      @Da Socialismul este, prin natura sa, o ideologie stangista. In cazul nazistilor a avut si o valenta nationalistica.

  5. @Tudor

    Așa, și de ce trebuie să fie progresul sau progresismul o idee de stânga? Pentru că așa consideră unii că partidele de stânga sunt progresiste? Serios? De la epoca pietrei și până acum societatea umană a progresat. Progresul înseamnă atât idei de stânga, cât și de dreapta, ba uneori ideile progresiste de dreapta au avut o mai mare utilitate asupra vieții de zi cu zi în comparație cu ideile progresiste de stânga.

    Spre exemplu, libera circulație a capitalurilor este o idee progresistă de dreapta care a transformat lumea în care trăim, a permis unor țări să facă investiții în țări aliate spre exemplu. Pentru transferul de capiitaluri ai nevoie de un internet cât mai rapid și mai sigur, de care și noi, cei care nu facem investiții, profităm până la urmă.

    Progresul/progresismul sunt în primul rând utile. Că le folosim să facem bine sau să facem rău ține de fiecare dintre noi. Nu accept să văd termenul de progresism legat doar de stânga politică sau să fie folosit cu sens peiorativ.

    Explică-mi, te rog, de ce trebuie să acceptăm clasificarea unora că progresism=stânga.

    • Pentru că progresism este un termen seducător dar înșelător. Progresism înseamnă schimbare de dragul schimbării și revoluție permanenta de dragul revoluției. Pentru că ideologia pe care o practica este exact dialectica lui marx. Nu mai poți să ațâți proletarii in vest, pentru că acum o duc bine, atunci inventezi in permanență minorități oprimate și majorități opresoare. In fine, nu pentru că spun eu sau alții, trebuie să ai niste minime lecturi de filosofie politică că sa incepi sa decodezi singura realitatea. Vezi un Russel Kirk, un Pierre manent, soljenitsin, Sevilla, Raymond Aron, Haidth, rob Riemann, Allan bloom, c.s. Lewis, șestov, Benda, Hannah arendt, Besancon, Patapievici, Papahagi, Chesterton, ce îți place. Am dat doar niste nume de referință.

    • Dreapta: dezvolatare economică, progres industrial, inovație tehnologică.

      Stânga: educație universală, sănătate (cât de cât) accesibilă.

      Extrema dreaptă: idei fixe, start războaie care să ne „protejeze” de minorități religioase, etnice, sexuale, filosofice.

      Extrema stângă: idei fixe, start războaie care să ne „protejeze” de minorități economice și intelectuale (huoo, burghejii și elitele!!!, s-a găsit mașină de scris la penețeu) + bonus: niciodată de vină, mereu alții, pe modelul uitării că în WWII comuniștii au ucis mai mulți oameni decât naziștii.

      Rugămintea mea e să te uiți pe lista de autori de mai sus și să-mi spui unde se încadrează.