G4Media.ro

„Prințesa Războiului” pierde sprijinul popular. Cum evoluează scandalul în jurul premierului estonian…

Sursa foto: European Council

„Prințesa Războiului” pierde sprijinul popular. Cum evoluează scandalul în jurul premierului estonian Kai Kallas și al „legăturilor rusești” ale soțului său

Unul dintre cei mai străluciți politicieni din coaliția de aliați ai Ucrainei se confruntă cu cea mai mare criză de încredere de când este premier. Majoritatea estonienilor consideră că Kaja Kallas ar trebui să demisioneze din cauza scandalului legat de „legăturile rusești” ale afacerilor soțului ei. Din punct de vedere formal, totul a fost legal, dar criticii lui Kallas sunt siguri că autoritatea sa morală a fost iremediabil pierdută, scrie BBC.

Scandalul a izbucnit după ce presa estoniană a aflat, la sfârșitul lunii august, că soțul lui Kallas avea legături cu o firmă care, la rândul ei, avea legături cu afaceri în Rusia.

După atacul rusesc asupra Ucrainei, Kallas a devenit unul dintre cei mai proeminenți politicieni din coaliția aliaților Ucrainei, iar scandalul din jurul ei a ajuns imediat în paginile marilor publicații mondiale.

„Prim-ministrul Kaja Kallas este direct și personal implicată în comerțul de tranzit cu Rusia. Aceeași prințesă a războiului care de doi ani spune tuturor că Estonia este în război și că în timpul războiului totul devine alb-negru”, a declarat Martin Helme, liderul Partidului Național Conservator (EKRE), populist de opoziție.

Această teză – „Kallas a spus acasă și în Europa că orice afacere cu Rusia, și nu numai cele sancționate, este imorală, dar ea însăși a făcut bani pe seama Rusiei” – a fost adoptată de mulți adversari ai premierului estonian în interiorul și în afara țării.

Cu toate acestea, această formulare – „Callas a făcut bani pe seama Rusiei” – pare deocamdată o exagerare clară, subliniază BBC.

Situația – punct cu punct

Potrivit explicațiilor celor implicați și a faptelor pe care presa estoniană a reușit să le scoată la iveală până acum, cazul arată pe scurt astfel:

Punctul unu: Soțul lui Kaya Kallas, Arvo Hallik, deține o firmă de investiții, Novaria Consulting.

Punctul doi: această firmă (adică, de fapt, Hallik) deținea o participație minoritară – puțin mai puțin de un sfert din acțiuni – în compania de transport Stark Logistics. În același timp, Hallik a lucrat în cadrul acesteia din urmă și în calitate de director financiar. Când a izbucnit scandalul, Hallik și-a vândut imediat participația chiar firmei.

Punctul trei: această companie de transport a deservit compania estoniană Metaprint, transportând bunuri din Estonia pentru uzina sa din Rusia, care produce sticle de aerosoli. Dar aceasta nu este doar o relație contractuală: ambele firme au un singur proprietar.

Punctul patru: șefii firmelor implicate explică faptul că Metaprint și-a redus de mult timp activitatea în Rusia, iar numărul de zboruri pe care Stark Logistics le efectua pentru aceasta a scăzut de la zeci pe săptămână înainte de război la unul sau două pe săptămână.

Kaja Kallas însăși spune că nu știa nimic despre această direcție în afacerile soțului ei.

„Soțul meu avea într-adevăr o participație minoritară la o companie de transport, iar ei și-au încheiat activitățile în Rusia la o lună după începerea războiului. Tocmai pentru că este greșit din punct de vedere moral”, – a explicat din nou Kallas săptămâna aceasta într-un interviu acordat postului de radio estonian. – Ea susține că aceste tranzacții nu au sprijinit mașina militară rusă cu niciun euro, rublă sau dolar.

Cu toate acestea, presa a aflat că, în urmă cu ceva timp, Kaya Kallas i-a împrumutat oficial soțului său 350 de mii de euro. Dar Arvo Hallik și partenerii săi asigură că acești bani au mers la o cu totul altă întreprindere și nu la afacerea „rusească”.

În ceea ce privește sancțiunile, până acum poliția de securitate KaPo nu a văzut semne de încălcare a acestora. Este adevărat, presa și opoziția spun că metalul pentru sticle, pe care Stark Logistics l-a transportat în Rusia, a intrat ulterior sub incidența sancțiunilor UE – și apoi compania ar fi început să transporte un produs semifabricat, ocolind astfel sancțiunile.

Kaya Kallas, în vârstă de 45 de ani, este prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru al Estoniei. Partidul Liberal Reformator de dreapta, fondat de tatăl ei, l-a condus în aprilie 2018, iar în ianuarie 2021 a condus și guvernul. Până la alegerile parlamentare din martie 2023, Kallas a ridicat ratingul partidului la un nivel record de 31,2%.

Chiar înainte de invazia rusă în Ucraina, când lumea abia discuta despre concentrarea trupelor rusești la granița ucraineană, Estonia, sub conducerea sa, începuse deja să furnizeze arme Ucrainei. Pentru anul cuprins între ianuarie 2022 și sfârșitul lunii mai 2023, Estonia a fost lider în ceea ce privește ponderea din PIB alocată pentru asistența militară acordată ucrainenilor.

Opoziția și două treimi din electorat îi cer demisia

Opoziția susține că nu crede în explicațiile date de Kallas, soțul ei și partenerii săi.

„Kaya Kallas, din cauza duplicității sale, nu este potrivit pentru postul de șef al guvernului estonian. Un șef de guvern fără capital moral reprezintă atât un risc pentru securitate, cât și ne răpește credibilitatea unei politici de sancțiuni puternice și a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina”, a declarat liderul partidului Isamaa (Patria), Urmas Reinsalu, care cel mai recent, până în luna ianuarie a acestui an, a ocupat funcția de ministru de externe în precedentul guvern Kallas.

Ultimul sondaj de opinie a arătat că 66% dintre alegători doresc ca ea să demisioneze. Pentru prim-ministru se pronunță doar 29%.

La începutul verii, 32% dintre respondenți au recunoscut că au avut încredere în Kallas. Dar chiar și la o săptămână după izbucnirea ultimului scandal, ea era în continuare în fruntea sondajului pe tema „pe cine ați vrea să vedeți prim-ministru” – aproape 24% dintre susținători. Iar scandalul nu a afectat încă în niciun fel ratingul Partidului Reformator – acesta rămâne cel mai popular.

Atitudinea electoratului față de liderul Partidului Reformator este determinată nu numai și nu atât de mult de scandalul actual: adversarii lor o acuză pe Kallas atât în legătură cu creșterea taxelor după alegerile din primăvară, cât și cu recesiunea economică (cu care se confruntă Estonia, alături de întreaga Uniune Europeană), dar și cu alte păcate reale și imaginare ale Partidului Reformator, care guvernează cu o singură pauză – ca parte a diferitelor coaliții – de 20 de ani.

Dar acum mulți comentatori neutri, și chiar și unii susținători ai Partidului Reformator, spun că, indiferent de situația de fapt și de drept, din punct de vedere moral și politic, situația arată destul de rău pentru Kallas.

Kaya Kallas însăși refuză să plece, iar partidul nu o alungă încă de la putere.

Liderii celorlalte două partide din coaliția guvernamentală, social-democrații și Eesti 200, spun că nu au primit încă răspunsuri complete la întrebările lor despre acest scandal, dar nu au de gând să părăsească coaliția cu Partidul Reformator.

Pe cine vor desemna reformiștii ca nou prim-ministru, dacă totuși vor decide să îl înlocuiască pe Kallas, este o chestiune internă a acestora, iar în general coaliția tripartită are 60 de locuri în parlament din 101, iar opoziția nu are încă nicio șansă de a răsturna guvernul.

Politologul estonian Tõnis Saarts sugerează că Partidul Reformei poate aștepta și o poate înlocui pe Kallas, de exemplu, în primăvara anului viitor, după alegerile pentru Parlamentul European, trimițându-și liderul la un post oarecare în Comisia Europeană.

„Dar, având în vedere că scandalul este încă în desfășurare, nu putem exclude complet opțiuni neașteptate, iar acest lucru [înlocuirea lui Kallas] s-ar putea întâmpla chiar mai devreme”, a declarat Saarts, comentând scandalul pentru televiziunea publică estoniană.

În ceea ce privește pașii oficiali, în următoarele două săptămâni vor avea loc ședințe a două comisii parlamentare, unde premierul va răspunde la întrebări, precum și o ședință a conducerii Partidului Reformator. După acestea, partidele politice estoniene vor încerca să decidă ce vor face în continuare.

 

 

 

 

 

Contraofensiva ucraineană a înregistrat progrese „notabile” în sud în ultimele trei zile, afirmă SUA / În fața forțelor ucrainene se află acum șanțuri antitanc uriașe și linii de fortificații de beton vizibile din spațiu

Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un înalt oficial de securitate american, în timp ce Kievul a afirmat că trupele sale au străpuns prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri, scrie The Guardian.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că SUA au „observat în ultimele 72 de ore (…) progrese notabile ale forțelor armate ucrainene … în acea linie de avansare sudică care iese din zona Zaporijia”.

„Au obținut unele succese împotriva celei de-a doua linii de apărare rusești”, a declarat Kirby, adăugând că depinde de Ucraina cum să capitalizeze acest succes. De asemenea, el a calificat drept „nefolositoare” criticile aduse efortului ucrainean de către oficiali americani anonimi în relatări recente din mass-media.

În ultimele zile, analizele occidentale ale câmpului de luptă au arătat că forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești pe o distanță de câțiva kilometri între Robotine, un sat recucerit de Ucraina săptămâna aceasta, și Verbove, în regiunea Zaporijia.

Obiectivul Kievului este de a avansa direct spre sud până la Marea Azov, tăind accesul terestru al Rusiei la Crimeea ocupată.

Dar forțele rusești au stabilit bariere lungi și adânci pe teren, inclusiv capcane pentru tancuri, câmpuri minate și alte mijloace de apărare, pentru a încetini înaintarea Ucrainei.

„Am văzut cu toții criticile formulate de oficiali anonimi de acolo, care, sincer, nu sunt de ajutor” pentru efortul Ucrainei pe câmpul de luptă, a declarat Kirby.

„Orice observator obiectiv al acestei contraofensive, nu poți nega (…) că au făcut progrese acum”, a adăugat el.

Kievul s-a enervat în această săptămână din cauza unor știri care citează oficiali americani neidentificați care se plângeau de progresul lent. Rapoartele au inclus unul realizat săptămâna trecută de New York Times, care a citat oficiali occidentali spunând că ofensiva a înregistrat progrese limitate deoarece Ucraina avea prea multe trupe în locurile nepotrivite.

La o reuniune a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care a avut loc joi în Spania, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a atacat pe criticii tacticii Kievului, spunând că aceștia scuipă în fața soldaților ucraineni și că ar trebui să „tacă din gură”. El nu a precizat la ce critici se referea.

Unii oficiali ucraineni se tem că sprijinul ferm al Occidentului ar putea începe să se clatine pe măsură ce vremea mai rece și mai umedă va împiedica și mai mult progresul pe câmpul de luptă în cursul acestui an.

Vineri, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat, de asemenea, că trupele Kievului avansează în regiunea Zaporijia.

„Există o ofensivă în mai multe direcții și în anumite zone. Și în unele locuri, în anumite zone, această primă linie a fost străpunsă”, a declarat Maliar la televiziunea ucraineană.

Ea a adăugat, totuși, că trupele Kievului – care se luptă să avanseze prin zone puternic minate de aproape trei luni – s-au lovit acum de fortificații defensive rusești importante.

„Forțele noastre armate trebuie să depășească o mulțime de obstacole pentru a avansa”, a spus ea.

Lupte grele au măturat satele din jurul Bahmut, în estul Ucrainei, capturate în mai de forțele rusești după luni de lupte, dar a fost dificil de determinat dacă au fost făcute progrese, a declarat Maliar.

„În decursul unei singure zile, pozițiile dintre cele două părți se pot schimba de mai multe ori”.

Statul major general al forțelor armate ucrainene a declarat în raportul său de seară pe Facebook că forțele rusești nu au făcut niciun progres în încercările de a avansa în cinci sectoare diferite ale frontului – de la Kupiansk, în nord-est, până în diferite părți ale regiunii Donețk.

Contraofensiva ucraineană nu a recucerit încă nicio localitate majoră, deși a recucerit peste o duzină de sate mici. Săptămâna trecută a capturat satul Robotine, dincolo de care se află terenul înalt ocupat de ruși, șanțuri antitanc uriașe și linii de fortificații de beton vizibile din spațiu.

Rusia consideră deja că ofensiva ucraineană este un eșec. Kievul spune că a avansat încet pentru a minimiza pierderile și că sarcina sa este mai dificilă deoarece nu dispune de puterea aeriană de foc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...