Prințul Philip, “Stânca” Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, înmormântat la Castelul Windsor într-o ceremonie care i-ar fi fost pe plac
Prințul Philip – duce de Edinburgh – soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii timp de 73 de ani, este înmormântat la Castelul Windsor în cadrul unei ceremonii reduse din cauza pandemiei de Coronavirus.
Înmormântarea are statutul de “ceremonială regală” și nu “de stat” care este rezervată monarhilor, dar acest lucru nu este doar decizia reginei în consultare cu guvernul, ci și dorința prințului, a cărui influență post-mortem este clar vizibilă în organizarea funeraliilor.
Nu doar faptul că sicriul cu corpul neînsuflețit purtat pe un automobil de teren Jaguar Range Rover, proiectat de duce însuși, faptul că muzica ce va fi interpretată de corul redus de patru persoane a fost aleasă de duce, dar și participarea militarilor – în număr de 730 – ar fi fost dragă inimii fostului ofițer strălucit al marinei militare britanice, veteran al bătăliilor navale din Marea Mediterană și Oceanul Pacific din cel de-al doilea război mondial.
Chiar și lista redusă a invitaților – 30, numărul maxim permis de restricțiile oficiale – i-ar fi fost ducelui pe plac, știind că o va avea aproape pe iubita sa soție, care va sta izolată, respectând și ea reglementările care-i interzic socializarea cu persoane din alte gospodării, dar și pe cei patru copii și opt nepoți ai cuplului regal.
Familia îi va aduce un ultim omagiu celui care le-a fost aproape tuturor, la bine și la rău, i-a sfătuit și încurajat și a ajutat la modernizarea monarhiei britanice într-o perioadă în care respectul pentru autoritate și tradiție s-a erodat considerabil.
Prințul Philip lasă un gol considerabil în sufletul reginei Elisabeta, al cărei principal și discret sfătuitor a fost pe timpul domniei ei de aproape șapte decenii. Și nu va fi ușor pentru suverană, care pe 21 aprilie împlinește 95 de ani, în condițiile în care ea este decisă să continue să-și îndeplinească atribuțiile constituționale.
Cel mai important moment va fi deschiderea oficială a noii sesiuni parlamentare în mai unde va fi însoțită de Prințul Charles, moștenitorul coroanei, care-l înlocuiește pe Prințul Philip care s-a retras din viața publică în 2017 și care până atunci o acompaniase în fiecare an la această ceremonie.
De altfel, Prințul Charles, care a rămas la Londra a preluat mai multe dintre atribuțiile mamei sale, iar pandemia de Coronavirus a accelerat această tranziție către un suveran de facto.
Între timp, Prințul Philip își va dormi somnul de veci în cripta regală de la capela Sfântului Gheorghe de la Castelul Windsor, în apropierea scumpei sale soții, a cărei “stâncă” a fost timp de aproape trei sferturi de secol.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu