![Mohammed bin Salman, print mostenitor, arabia saudita, mohammad](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/10/ERtQreYX0AAh1VU-e1635171885906-768x455.webp)
Prințul saudit Mohammed bin Salman pășește în scenă ca broker de putere în noua ordine mondială a lui Trump
În timp ce președintele american Donald Trump pune presiune pentru oprirea războiului din Ucraina și face declarații care răstoarnă ordinea din Orientul Mijlociu, un alt lider mondial se află în centrul ambelor inițiative: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, scrie agenția Bloomberg.
MBS, așa cum este cunoscut conducătorul de facto al regatului bogat în petrol, este unul dintre puținii brokeri mondiali de putere care se bucură de o relație strânsă atât cu Trump, cât și cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce majoritatea șefilor de stat arabi îl consideră esențial pentru a face față unui Washington tot mai puțin predictibil. Acest lucru a poziționat Riadul drept locul cel mai probabil pentru un summit Trump-Putin privind Ucraina și îl plasează pe prințul Mohammed în centrul răspunsului regional la propunerile controversate ale lui Trump pentru Gaza devastată de război.
Legăturile prințului în vârstă de 39 de ani cu Trump evidențiază transformarea sa din paria internațional în urma uciderii editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018 în potențial pacificator în prezent. Faptul că este interlocutorul regional preferat al președintelui SUA sporește statutul intern și global al lui MBS, completând în același timp o convingere saudită de lungă durată că stabilitatea regională va declanșa investiții străine și va contribui la realizarea planurilor economice ambițioase ale regatului.
Prințul Mohammed crede că abordarea perturbatoare a lui Trump poate fi ceea ce este necesar pentru a rezolva conflictele din Orientul Mijlociu și din alte părți, potrivit a două persoane care cunosc gândirea sa.
„Întâlnirea Trump-Putin ar putea fi o oportunitate pentru MBS de a-și promova buna reputație pe scena globală”, a declarat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu din cadrul Consiliului Atlantic. „Riadul poate spera, de asemenea, că acordarea sprijinului său pentru acest efort poate unge rotițele pentru preferințele și obiectivele sale legate de Gaza.”
Trump a declarat miercuri că se va întâlni „probabil” cu Putin în Arabia Saudită într-un „viitor nu prea îndepărtat”, după ce o convorbire cu liderul rus a dat startul discuțiilor pentru a pune capăt conflictului de trei ani dintre Rusia și Ucraina. Liderul american s-a angajat în campania electorală să pună capăt războiului care a început cu invazia Moscovei din 2022, iar secretarul apărării Pete Hegseth a început să prezinte concesiile pe care Ucraina ar putea fi nevoită să le facă.
Reuniunea saudită, dacă va avea loc, ar consolida imaginea pe care Riadul a încercat să și-o cultive ca organizator de summituri internaționale. Regatul a găzduit discuții la nivel înalt privind soluția celor două state pentru conflictul israeliano-palestinian, viitorul Siriei și încetarea războiului din Sudan.
Prin găzduirea lui Trump și Putin, Riadul ar juca un rol similar celui jucat de Singapore, când președintele SUA s-a întâlnit acolo cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în primul său mandat.
Oficialii saudiți consideră că poziționarea lui MBS ca pacificator promovează obiectivul regatului de a deveni o putere globală de rang mediu, care este prietenă cu toată lumea și care urmărește o politică externă care este în principal în serviciul intereselor și aspirațiilor sale economice. Regatul investește trilioane de dolari într-un plan de dezvoltare a economiei non-petroliere – denumit „Vision 2030” – și are un obiectiv ambițios de cvadruplare a investițiilor străine directe la 100 de miliarde de dolari până în acel an.
Arabia Saudită a făcut tot posibilul pentru a evita condamnarea invaziei Rusiei, membru OPEC+, în Ucraina, la fel cum Putin nu l-a părăsit pe MBS în scandalul legat de uciderea lui Khashoggi. Putin a făcut o vizită rară în regat în decembrie 2023 pentru a demonstra că este încă binevenit în unele părți ale lumii, deși prințul Mohammed și-a consolidat acreditările ca broker de putere prin primirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, de asemenea.
„Alegerea de către Trump a Arabiei Saudite ca gazdă intenționează să consolideze rolul regatului pe scena mondială”, a declarat Lina Khatib, membru asociat la programul Chatham House pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aceasta „validează abordarea Riadului față de afacerile externe, care se bazează pe diversificarea relațiilor diplomatice ale regatului”.
Planul Gaza
Dacă găzduirea președinților SUA și Rusiei pare relativ simplă, răspunsul la planul lui Trump pentru Gaza s-ar putea dovedi mai complex. Liderul saudit trebuie să găsească un echilibru între relația sa strânsă cu Washingtonul și preocupările profunde ale regatului cu privire la această inițiativă din perspectiva arabă și musulmană.
Planul anunțat de Trump este ca SUA să preia în proprietate Gaza – devastată de 16 luni de război între Israel și Hamas – și să valorifice coasta mediteraneană a teritoriului palestinian în timpul procesului de reconstrucție. Acest lucru ar implica mutarea celor peste 2 milioane de oameni care trăiesc acolo în Egipt și Iordania, a declarat Trump, o propunere despre care criticii spun că echivalează cu o epurare etnică.
Pe fondul condamnării pe scară largă în Orientul Mijlociu, răspunsul inițial al Arabiei Saudite a fost să reitereze cererile pentru un stat palestinian și să respingă ideea strămutării locuitorilor din Gaza. Oficialii saudiți și alți oficiali arabi se tem că un aflux de refugiați ar putea amenința stabilitatea atât în Egipt, cât și în Iordania și, astfel, întreaga regiune.
Oficialii saudiți consideră că lumea arabă nu își poate permite să vadă Egiptul sau Iordania eșuând, iar regatul, împreună cu alte puteri regionale, ar interveni cu bani și asistență în cazul în care Trump refuză ajutorul, potrivit unei persoane care cunoaște situația.
Cu toate acestea, Arabia Saudită speră într-o oarecare măsură că nu se va ajunge la așa ceva, având în vedere relația puternică dintre MBS și președintele SUA, potrivit persoanelor care cunosc situația. Este o relație pe care prințul Mohammed a cultivat-o în timpul primului mandat al lui Trump și, de asemenea, după ce acesta a pierdut alegerile din 2020, au declarat aceste persoane, solicitând să nu fie identificate din cauza sensibilității subiectului.
Cu toate acestea, capacitatea lui MBS de a găsi un compromis este departe de a fi un dat, potrivit unui oficial din Golf, iar națiunile regionale ar putea să nu fie dispuse să finanțeze Iordania și Egiptul, având în vedere prioritățile financiare mai presante acasă, a spus persoana respectivă.
Guvernul egiptean elaborează un plan alternativ pentru Gaza, pe care regele Abdullah și președintele egiptean Fattah El-Sisi îl vor discuta cu MBS în cadrul unui summit cireadă va reuni cinci națiuni la Riad, potrivit a doi oficiali arabi. Acesta urmează să aibă loc la 20 februarie, a declarat unul dintre ei.
MBS are propria sa agendă. Liderul saudit râvnește de mult timp la un acord de apărare, tehnologie și cooperare nucleară cu SUA, lucru la care Washingtonul a fost deschis în cazul în care Riadul ar fi de acord să normalizeze relațiile cu Israelul.
„Trump trimite un mesaj prin care susține încercarea Arabiei Saudite de a deveni lider în regiune”, a declarat Anna Borshchevskaya, senior fellow la Washington Institute, cu sediul în Washington DC. „Având în vedere abordarea sa foarte tranzacțională față de politica internațională, el pare să creadă că poate obține dividende din aceasta.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.