„Prioritate au pacienții care pot supraviețui” – recomandarea autorităților medicale din Italia în cazul în care secțiile de terapie intensivă ajung la capacitatea maximă
Documentul care se află pe site-ul Institutului Superior al Sănătății (ISS) din Italia se numește „Decizii pentru terapiile intensive în caz de disproporție între necesitățile de îngrijire și resursele disponibile în cursul pandemiei de COVID-19” și explică faptul că în situații de urgență pot apărea situații deosebit de grave de dezechilibru între resursele disponibile și necesități, și este esențial să existe criterii de referință pentru a face alegeri deosebit de dificile. În traducere: la terapie intensivă se acordă prioritate celor care pot supraviețui, iar vârsta nu este singurul criteriu de utilizat.
Documentul ISS pentru Terapiile Intensive: „Acordarea priorității pentru pacienții care pot supraviețui”
În prezent, documentul produs de Societatea Italiană de Anestezie, Analgezie, Reanimare și Terapie Intensivă (SIAARTI) și de Societatea Italiană de Medicină Legală și Asigurări (SIMLA) și publicat în secțiunea Bune practici de SNLG datorită relevanței și actualității extreme a argumentului este în fază de consultare publică.
„Deontologia medicală pune în centrul atenției persoana bolnavă pe care medicul trebuie să o trateze, acordând prioritate criteriului terapeutic. Aceasta ia în considerare, de asemenea, urgența și posibilitatea de succes. Etica centrată pe persoană nu neglijează dimensiunea socială: în special, promovează echitatea, astfel încât fiecare pacient să aibă șanse egale de acces. Etica centrată pe persoană refuză, însă, să pună utilitatea socială înaintea binelui persoanei”, scrie în nota introductivă Carlo M. Petrini, directorul Unității de Bioetică și președintele Comitetului de Etică al ISS.
Documentul se bazează pe principiile etice și juridice ale dreptului la sănătate, ale egalității și demnității sociale egale, ale solidarității, universalității și echității, ale autodeterminării. Și indică elementele pentru evaluarea clinică a probabilității de succes a terapiei intensive.
Documentul urmează „Recomandările de etică clinică pentru admiterea la tratamente intensive și pentru suspendarea acestora”, publicate de SIAARTI pe 6 martie 2020, și este rezultatul unei reflecții extinse la alte componente (juridice, medico-legale), precum și al unei revizuiri critice a experiențelor acumulate în domeniu în timpul primului val al pandemiei la nivel italian și internațional, precum și rezultatul reflecțiilor deontologice, etice și bioetice declanșate de pandemie.
Pentru secțiile de reanimare, explică anesteziștii, înseamnă a stabili cine „va putea cel mai probabil sau cel mai puțin probabil să depășească starea critică cu sprijinul terapiilor intensive”.
Prin urmare, vârsta nu este în sine un criteriu suficient pentru a determina cine poate beneficia de terapii. Toți parametrii au fost identificați, sunt 12 parametri examinați acum de Institutul de Sănătate, precum și toate condițiile posibile care trebuie urmate înainte de a ajunge la o alegere.
Alegere pe care medicii, în caz de supraaglomerare, intenționează să o supună și atenției pacientului. În orice caz, ar trebui respectate dorințele, dacă pacientul a lăsat o scrisoare sau dacă, în acel moment, informează medicul care îl asistă.
Sursa: Today / Traducerea: Oana Avram (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii