G4Media.ro

Problema demografică a Chinei stârnește temeri legate de creșterea vârstei de pensionare

Foto: Pixabay

Problema demografică a Chinei stârnește temeri legate de creșterea vârstei de pensionare

China se confruntă cu un dezastru demografic iminent, deoarece populația sa continuă să îmbătrânească fără a avea suficienți lucrători tineri, scrie Sky News.

Aceasta este o moștenire a politicii țării privind un singur copil, atunci când majoritatea familiilor din mediul urban aveau voie să aibă un singur copil în perioada 1980-2015. De la ridicarea acestei politici, rata natalității din China a rămas scăzută.

O rată a natalității de 2,1 este necesară pentru a susține o populație – cea a Chinei se apropie acum de 1, conform statisticilor guvernamentale.

În timp ce tinerii invocă prețurile ridicate ale locuințelor, nesiguranța locului de muncă și economia drept motive pentru care nu își întemeiază o familie.

Populația în creștere de vârstnici pune presiune pe sistemul de pensii de stat. Academia Chineză de Științe Sociale estimează că acesta ar putea rămâne fără bani până în 2035.

Cifrele oficiale arată că China are aproape 300 de milioane de cetățeni în vârstă de 60 de ani sau mai mult.

Conform agenției de presă de stat Xinhua, se preconizează că numărul acestora va depăși 400 de milioane până în 2033 și se va apropia de 500 de milioane în jurul anului 2050.

Acum, China face demersuri pentru a revizui sistemul de pensii, sugerând într-un document guvernamental recent că vârsta de pensionare va fi mărită.

Se spune că acest lucru se va face într-un mod „gradual” și „voluntar”.

Deși limbajul este vag, mesajul este clar: milioane de chinezi trebuie să se pregătească din timp, deoarece zilele pensionării anticipate ar putea fi numărate. În comparație cu țările occidentale, oamenii din China se opresc din muncă când sunt relativ tineri. Este vorba de 50 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Cu toate acestea, pe platforma de socializare Weibo din China, a existat o opoziție puternică față de ideea de a amâna pensionarea.

O persoană a postat: „Este mai rău decât moartea asistată”. Altă persoană a scris: „Pensionarea amânată ȘI ratele scăzute ale dobânzilor [economiilor], noi, cei de după 95 de ani, încrucișăm cerurile? Nu merităm să trăim?!”

Îmbătrânirea în Shanghai

În Shanghai, Jin Lianrong, în vârstă de 91 de ani, locuiește încă acasă cu o îngrijitoare. Ea urcă rareori cele patru etaje ale scărilor, dar în rest se simte bine și este mobilă.

„Copiii noștri au grijă de noi, doar un apel de la mine [și] ei vor veni în mai puțin de 10 minute”, spune doamna Jin.

„Să mergem la un azil este, de asemenea, o opțiune, avem o pensie”.

Shanghai oferă deja servicii de sprijin pentru persoanele în vârstă. Vizităm o cantină comunitară care oferă mâncare la prețuri accesibile pentru persoanele în vârstă. Fiica pensionară a lui Jin Lianrong, Jiang Jinzhu, vine aici în fiecare zi.

La prânz, trei generații ale familiei savurează împreună o masă copioasă. Doamna Jiang crede că a venit momentul să se amâne vârsta de pensionare.

„După standardele internaționale, vârsta inițială de pensionare din China este relativ timpurie”, spune ea.

„Am fost profesoară și m-am pensionat la 55 de ani, dar câțiva colegi de-ai mei care locuiesc în SUA nu se vor pensiona până la 67 de ani.”

Sara Huang este scriitoare independentă și nu intenționează să se pensioneze devreme.

„Îmi imaginez că unii oameni se vor simți dezamăgiți și frustrați de această nouă politică. Dar îmi pot imagina și alți oameni spunând – da!”, spune domnișoara Huang râzând.

Situația dificilă a lucrătorilor migranți

În China există un grup mare de oameni care nu au nicio șansă la o pensie confortabilă sau la un azil de bătrâni: muncitorii de la țară care au migrat la oraș. Sunt aproape 300 de milioane.

Dimineața devreme, în Shanghai, zeci de lucrători se adună la un colț de stradă pentru a încerca să găsească un loc de muncă temporar, majoritatea fiind grădinari.

„Nu există bani dacă ne pensionăm”, spune dl Zhou. „Trebuie să muncim atâta timp cât ne permite sănătatea. ” „Nu avem nicio pensie. Nu suntem în sistem.”

Aceeași poveste este și pentru doamna Cao, în vârstă de 70 de ani.

Se chinuie să strângă gunoaie pentru a trăi.

„Nu am bani dacă mă pensionez. Sunt de la țară și nu am pensie”, spune ea.

În China, copiii sunt educați să aibă grijă de părinții lor. Mulți dintre ei se simt suprasolicitați, în timp ce guvernul încearcă să recupereze timpul pierdut pentru a pune rapid în aplicare serviciile pentru vârstnici.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...