Problema gunoiului din București: Garda de Mediu face controale la primării și firmele de salubritate. Berceanu: ”Ne-au salvat temperaturile neobişnuit de scăzute, altfel era un disconfort puternic, gunoaiele miros”
Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, anunță că a început controale atât la primăriile de sector din Capitală, cât și la firmele de salubritate.
Decizia de a începe controalele vine după ce problema gunoiului din Sectorul 1 s-a acutizat. Clotilde Armand acuză operatorul Romprest că umflă facturile și facturează servicii pe care nu le prestează, iar compania a încetat să ridice gunoiul. Armand a cerut instituirea stării de alertă în sector, astfel încât să poată rezilia contractul cu Romprest și să încheie un nou contract cu altă companie de salubritate.
Berceanu a declarat că a mers pe teren în sectorul 1 şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”, potrivit News.ro.
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a declarat sâmbătă la Digi 24, că „ploaia a îmbibat deşeurile astea cu apă şi acum apa se evaporă. Miroase groaznic. Mai mult, se scurge lichid din aceste deşeuri, partea aceea de fermentaţie, de levigat, din ce în ce mai consistentă”.
El a spus că salvarea temporară e dată de temperaturile neobișnuit de scăzute de la începutul lunii iunie: ”Din experienţa practică, ce ne-a salvat pe noi, cetăţenii, sunt temperaturile care sunt neobişnuit de scăzute în această perioadă. Altfel, dacă am fi avut temperaturi de 29-32 de grade, era un disconfort puternic, pronunţat. Gunoaiele miros. Imaginaţi-vă că noaptea au fost 9-10 grade, deocamdată, altfel ar fi fost un dezastru”.
Octavian Berceanu consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul 1 în problema gestionării deşeurilor este „un joc la limită dus şi de primărie, şi de operator, pe spinarea cetăţenilor”: „OUG 195/2005 spune: autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: asigură prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a spaţiilor publice. În cazul nostru, Primăria trebuie să facă orice posibil a să ridice aceste deşeuri şi să menţină o stare corespunzătoare a spaţiilor publice. Pe de altă parte, şi prestatorul de servicii beneficiază de un contract care nu este un contract civil normal. El are un monopol al serviciilor pe sectorul 1 şi trebuia să se asigure că ridică deşeurile şi tranşează această problemă financiară în instanţă”.
Berceanu a menţionat că de miercuri Garda de Mediu a început un control la primăriile de sector şi firmele de salubritate „ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, întrucât Garda de mediu doreşte „să nu se întâmple un precedent periculos”. Controlul va fi finalizat, cel mai probabil marţi şi „dacă este cazul”, verificarea realizată de Garda de Mediu „va fi baza controalelor celorlalte instituţii ale statului”.
Sursa foto: Clotilde Armand / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii