
Problema Meloni a Europei (The Telegraph)
A fost celebrată drept „Regina Europei”, liderul naționalist pragmatic care orientează Bruxelles-ul spre dreapta în privința migrației, acționând în același timp ca punte de legătură a UE cu Casa Albă a lui Donald Trump. Cu toate acestea, coroana Giorgiei Meloni a început să se clatine pe măsură ce politica lui Trump față de Ucraina o obligă să aleagă o tabără între americani și europeni, scrie The Telegraph.
Până de curând o susținătoare fermă a Ucrainei, Meloni a devenit un ghimpe în coasta liderilor europeni, adoptând o atitudine foarte prudentă în timp ce aceștia fac presiuni pentru o renîarmare masivă cu scopul de a descuraja agresiunea rusă.
Săptămâna trecută, premierul italian a calificat drept „riscante, complexe și ineficiente” planurile franco-britanice pentru o forță europeană de menținere a păcii în Ucraina.
Înaintea unui nou summit al „coaliției celor dispuși” care va avea loc joi la Paris, un diplomat european a declarat: „Până acum, a reușit să se situeze la mijloc, dar acest lucru devine din ce în ce mai dificil”.
„Întrucât restul Europei consideră că aceasta este o problemă de importanță existențială, ea riscă să se plaseze în afara curentului european”, a avertizat sursa citată.
Jocul dublu
Provocarea Giorgiei Meloni este de a-și păstra statutul de broker de putere în UE, menținând în același timp o relație bună cu o Casă Albă din ce în ce mai prietenoasă cu Moscova.
Acest joc dublu este făcut și mai dificil de partenerul de coaliție și rivalul său, Matteo Salvini, care îl admiră pe Putin și are o legătură directă cu JD Vance.
La 2 martie, când Sir Keir Starmer a găzduit un summit al liderilor europeni la Londra, el a purtat mai întâi discuții bilaterale cu Meloni la Downing Street.
A fost o recunoaștere a faptului că legăturile sale bune cu Elon Musk au făcut-o un interlocutor valoros pentru Trump.
Dar acest lucru s-a dovedit a fi punctul culminant al implicării Italiei în „coaliția celor dispuși” construită de Sir Keir și Emanuel Macron.
Roma nu a trimis niciun reprezentant la discuțiile ulterioare dintre oficialii militari cu privire la planul franco-britanic pentru o forță europeană care să protejeze pacea în Ucraina.
Au existat semne de avertizare că Meloni nu era pe deplin implicată. Aceasta a întârziat 50 de minute la reuniunea de urgență anterioară privind Ucraina de la Paris.
Meloni a așteptat până în noaptea dinaintea unui summit virtual găzduit luna aceasta de prim-ministrul britanic înainte de a se decide în cele din urmă să participe.
În cele din urmă, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles de joia trecută, ea a rupt rândurile cu coaliția celor dispuși în legătură cu un plan respins acum de consilierii lui Trump.
Liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta noul plan ReArm Europe, menit să deblocheze 800 de miliarde de euro pentru cheltuielile de apărare.
Roma cheltuiește doar 1,61 % din PIB pentru apărare, cu mult sub obiectivul NATO de 2 %, pe care Donald Trump dorește să îl crească la aproape 5 %.
Iar Meloni are mâinile legate de nivelul uriaș al datoriei publice a Italiei, care se așteaptă să atingă 140% din PIB anul viitor.
Planul UE relaxează normele fiscale stricte pentru a permite creșterea cheltuielilor pentru apărare și prevede crearea unui mecanism în valoare de 150 de miliarde de euro care să ofere împrumuturi statelor membre pentru înarmare.
Însă planul este considerat belicos de către Salvini, pro-Putin, care consideră că Europa ar trebui să încurajeze în schimb negocierile de pace ale lui Trump.
Opinia publică italiană este, de asemenea, o problemă. Într-un sondaj realizat în acest weekend, 52% dintre italieni au declarat că ajutorul militar acordat Ucrainei ar trebui să fie oprit. Doar 35 % dintre cei intervievați au spus că ar trebui să fie menținut.
De asemenea, 54 % s-au declarat împotriva creșterii cheltuielilor pentru apărare la 2 %, în timp ce doar 30 % s-au declarat în favoarea acestei creșteri.
Înainte de summit, Meloni a cerut o audiență individuală cu Ursula von der Leyen.
Ea i-a spus președintelui Comisiei Europene că dorește „instrumente europene cu adevărat comune care să nu împovăreze direct datoria statelor”.
Ceea ce a vrut să spună a fost că UE ar trebui să acorde Romei subvenții – nu împrumuturi – pentru a cumpăra arme.
Aceasta ar însemna mai multe împrumuturi comune, ceea ce este inacceptabil pentru statele membre mai bogate cu datorii publice mai mici.
Ea a găsit și alte probleme cu planul, inclusiv numele acestuia.
Pedro Sánchez, prim-ministrul socialist al Spaniei, și-a exprimat rezervele cu privire la denumirea planului „ReArm Europe”.
Guvernul său de coaliție de stânga dorește să folosească banii pentru a combate schimbările climatice și crizele energetice, mai degrabă decât exclusiv pentru apărare.
Într-o alianță improbabilă cu un critic atât al lui Trump, cât și al prietenului său Javier Milei, președintele Argentinei, Meloni a fost de acord că denumirea trebuie să dispară.
După summit, von der Leyen a anunțat că ReArm Europe va fi redenumit în schimb Readiness 2030.
„Cei doi nu puteau fi mai diferiți din punct de vedere ideologic”, a declarat un diplomat UE neîncrezător, „dar acest lucru i-a adus împreună”.
Dar astfel de manevre au costat-o capital politic.
„Ea dorește în mod constant să fie percepută ca un actor constructiv la Bruxelles, deoarece este foarte conștientă de dependența Italiei de Comisie și de alte state membre în ceea ce privește toate aspectele financiare”, a declarat un diplomat pentru The Telegraph.
„Acum, Salvini încearcă să o împingă spre dreapta în ceea ce privește Ucraina și industria de apărare, ceea ce o pune într-un colț la Bruxelles.”
Ascensiunea
După ce a renunțat la laudele la adresa lui Putin din trecut, Meloni a dus la putere partidul său Frații Italiei, cândva minuscul, în octombrie 2022.
Au existat previziuni că va forma cel mai de dreapta guvern italian de la Mussolini încoace.
Dar ea a depășit toate așteptările, aducând o perioadă rară de stabilitate în politica italiană, unde guvernele sunt renumite pentru scurta lor durată de viață.
Este o negociatoare nemiloasă și abilă.
“Îi face pe toți să creadă că este ca o fetiță la școală”, a declarat o sursă de la Bruxelles pentru The Telegraph.
„Și apoi”, a adăugat sursa, făcând un gest cu degetul de-a lungul gâtului, „îi ucide”.
Cândva o eurosceptică virulentă, Meloni a forjat o relație de lucru cu von der Leyen, axată în mare parte pe migrația neautorizată.
Ea s-a poziționat ca „punte” între euroscepticii moderați și conservatorii pro-UE de la Bruxelles și Strasbourg.
A condus cu succes un bloc format din mai mult de jumătate din cele 27 de națiuni ale UE, cerând Bruxelles-ului să permită taberele de detenție offshore pentru solicitanții de azil respinși.
Unii chiar au spus că este moștenitoarea Angelei Merkel, fostul cancelar german, ca noua „Regină a Europei”.
Au existat laude și peste Atlantic.
Donald Trump a numit-o „o femeie minunată” după ce s-au întâlnit la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Florida, iar ea a fost singurul lider UE care a participat la inaugurarea lui Trump în ianuarie.
La conferința republicană CPAC din februarie, liderul italian a fost suficient de sigur pe sine pentru a-și asuma riscul de a solicita un sprijin continuu pentru Ucraina împotriva Rusiei.
Dar când Trump l-a umilit pe Volodimir Zelenski în Biroul Oval în aceeași lună, ea a fost singurul lider european important care nu și-a exprimat sprijinul pentru președintele ucrainean pe rețelele sociale.
În schimb, ea a făcut apel la un summit imediat între SUA și Europa. O cerere pe care Washingtonul a ignorat-o.
De atunci, ea a fost reticentă în a se distanța prea mult de colegul ei naționalist de la Casa Albă.
„Nu urmez orbește nici Europa, nici Statele Unite”, a afirmat ea săptămâna trecută.
„Sunt în Europa pentru că Italia este în Europa, deci nu este ca și cum ne-am gândi să mergem în altă parte, dar vreau, de asemenea, ca Occidentul să fie compact”.
Provocarea Căpitanului
La jumătatea mandatului său de cinci ani, Meloni se confruntă cu un adversar redutabil în persoana lui Salvini, care îi slăbește mâna în materie de politică externă și îi subminează sprijinul pentru Ucraina.
Supranumit de italieni „Il Capitano” sau „Căpitanul”, Salvini a avut mult timp un resentiment profund pentru faptul că a fost eclipsat de Meloni, a cărei stea a urcat în timp ce el scădea în popularitate.
Acum, el pare să fie din nou în ascensiune.
Vineri, acesta a avut o conversație telefonică cu vicepreședintele american J.D. Vance, o întâlnire protocolară menită să îl submineze pe prim-ministrul în vârstă de 48 de ani.
„În timp ce Trump și Putin vorbesc despre cum să păstreze rachetele la sol (adică să nu fie trase), alții vorbesc despre o armată europeană, despre cheltuirea a 800 de miliarde de euro pentru a cumpăra arme. Este o nebunie, este un scandal”, a declarat liderul Ligii de extremă dreapta.
Salvini a fost un factor iritant pentru Meloni încă de la formarea coaliției conservatoare.
Dar acesta și-a intensificat eforturile de a-i submina autoritatea, făcând presiuni asupra ei pentru a semna un contract guvernamental profitabil, dar controversat, cu Starlink a lui Elon Musk.
Poate că este mai populară decât viceprim-ministrul său, dar Meloni nu își poate permite să ignore Liga.
„Matteo se pricepe să jure orbește că el și Giorgia sunt mari prieteni, dar se pricepe foarte bine și să dărâme guverne”, a declarat un membru important al partidului Frații Italiei al premierului. „Subestimarea lui ar fi o mare greșeală”.
În vara anului 2019, Salvini a scos din joc un guvern anterior din care făcea parte – o coaliție între partidul său Liga și Mișcarea Cinci Stele, populistă și anti-sistem.
Meloni i-ar fi spus să „coboare tonul și să se calmeze”. Ea crede că retorica sa mai stridentă este legată de politica de partid – el se confruntă cu o conferință a Ligii pe 6 aprilie, în cadrul căreia face campanie pentru a fi reales în funcția de lider.
„Giorgia a jurat că, dacă el nu tace după 6 aprilie, ea îi va castra partidul în parlament și în întreaga țară”, a declarat un apropiat al lui Meloni. Prim-ministrul a stabilit o linie roșie „iar Matteo ar face bine să nu o depășească”.
Meloni a avut o bănuială puternică că Salvini va fi o problemă încă de la început, când și-a format coaliția în toamna anului 2022.
„Mai devreme sau mai târziu, Matteo ne va face să dansăm rumba”, le-ar fi spus ea confidenților.
Casa Albă a lui Trump nu ezită să-și aleagă favoriții în politica internă a aliaților săi.
Unul dintre aceștia este Viktor Orban, prim-ministrul ungar pro-Putin, care i-a acordat recent lui Salvini un premiu pentru apărarea „neclintită” a Europei de migranții ilegali.
De asemenea, Salvini are legături cu partidul pro-rus Alternativa pentru Germania (AfD), care a fost susținut de Elon Musk și JD Vance în alegerile din Germania.
Sprijinul ferm al lui Meloni pentru Ucraina a fost baza de lansare pentru ascensiunea sa fulminantă, devenind o femeie de stat internațională și un broker de putere major la Bruxelles.
Dar s-ar putea să se apropie ziua în care va fi forțată să aleagă între a rămâne alături de establishmentul european sau să basculeze spre America lui Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu