Problema spinoasă a impozitării super-bogaților, pe agenda G20 de la Rio
Confruntați cu inegalitățile din ce în ce mai mari de pe glob, miniștrii de finanțe din G20 se reunesc joi la Rio de Janeiro pentru a discuta ideea impozitării super-bogaților, o chestiune asupra căreia statele membre au condiții contradictorii, potrivit agenției AFP.
Sub impulsul șefului de stat brazilian Lula, care prezidează în acest an grupul care reunește majoritatea marilor economii ale lumii, precum și Uniunea Europeană și Uniunea Africană, problema va fi pusă pe tapet în cadrul unei reuniuni care va avea loc după-amiază.
„Unele persoane controlează mai multe resurse decât țări întregi”, a declarat Luiz Inacio Lula da Silva miercuri, la lansarea unei Alianțe globale împotriva foametei și sărăciei. Prioritate a președinției braziliene a G20, aceasta își propune să reunească statele și organizațiile internaționale pentru a eradica foametea în lume.
Potrivit liderului de stânga, miliardarii trebuie impozitați deoarece „în vârful piramidei, sistemele fiscale nu mai sunt progresive, ci regresive”.
Reticența Germaniei și a SUA
Inegalitatea a crescut constant în ultimii ani, potrivit unui studiu al ONG-ului Oxfam publicat joi: cei mai bogați 1% din lume au câștigat cu peste 40.000 de miliarde de dolari mai mult în zece ani, dar impozitarea lor este la un minim istoric.
Economistul francez Gabriel Zucman estimează că miliardarii sunt impozitați cu 0,3% din averea lor. Într-un raport recent comandat de Brazilia, el propune crearea unui impozit de 2% pe averea celor 3.000 de miliardari din lume.
Cu toate acestea, nu toate țările G20 sunt la fel de entuziaste. Statele Unite și-au declarat opoziția față de negocierile internaționale pe această temă, în timp ce Ministerul german al Finanțelor, înaintea reuniunii G20, a considerat ideea unui impozit minim pe avere drept „irelevantă”.
Pe lângă fiscalitatea internațională, la această ultimă reuniune a marilor puteri financiare ale G20, înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din 18 și 19 noiembrie, tot de la Rio, se va discuta despre situația economică mondială, iar vineri despre finanțarea tranziției climatice și despre datorii.
Având în vedere că G20 este afectat de diviziunile dintre țările occidentale și Rusia – de asemenea membră a grupului – de la începutul războiului din Ucraina, elaborarea unui comunicat comun rămâne o provocare. La ultima lor reuniune de la Sao Paulo, din februarie, nu s-a reușit acest lucru.
Soluția concepută de Brazilia constă în elaborarea a trei texte până vineri seara: un document specific privind „cooperarea internațională în materie fiscală”, inclusiv problema impozitării super-bogaților, însoțit de un comunicat final mai amplu și, în sfârșit, o „declarație” emisă separat de președinția braziliană, care ar aborda singură crizele geopolitice.
Acest model a început deja să fie aplicat în această săptămână. Miercuri, președinția braziliană a publicat o „declarație” în care informa că unii membri ai G20 și-au „împărtășit perspectivele” cu privire la războaiele din Ucraina și Gaza în timpul discuțiilor privind Alianța globală împotriva foametei și sărăciei.
Unele țări consideră că G20 este un forum adecvat pentru a discuta aceste probleme, în timp ce altele cred contrariul.
„Pe baza experienței mele din reuniunile anterioare ale G20”, este probabil ca viitoarele reuniuni la nivel ministerial să necesite texte separate, a declarat miercuri jurnaliștilor comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen. Vizarea unui text unic „nu ne-ar permite să adoptăm nimic”, a spus ea.
Înființat în 1999, G20 reunește majoritatea marilor economii ale lumii. Inițial, rolul său a fost în primul rând economic, dar s-a ocupat din ce în ce mai mult de problemele fierbinți ale zilei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank