Probleme pentru șeful AEP, Mitulețu-Buică: Parlamentul i-a cerut un raport de urgență referitor la demiterea, fără respectarea legii, a doi directori din instituție / Opoziția acuză PSD că intenționează mușamalizarea nelegalităților comise de Mitulețu-Buică
Conducerea Parlamentului i-a solicitat marți președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, să trimită de urgență un raport cu privire la toate demiterile și numirile în funcții de conducere din cadrul instituției pe care o conduce, în urma acuzațiilor că a dat afară, discreționar și cu încălcarea legii, doi directori ai AEP.
Solicitarea a fost făcută de Birourile Permanente Reunite (BPR) ale celor două Camere, după ce deputații PSD, Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, au propus modificarea regulamentului de funcționare a AEP, astfel încât să fie eliminat termenul de 30 de zile pe care președintele acestei instituții trebuie să-l respecte în caz de numiri și demiteri din funcțiile de conducere.
Mai mulți parlamentari din Opoziție, membri în BPR, au explicat pentru G4Media.ro că propunerea de modificare a Regulamentuluii AEP înaintată de Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, ar avea scopul de a mușamaliza demiterea, în luna iulie, de către Mitulețu Buică a doi directori ai Autorității.
”El (șeful AEP – n. red.) a trimis Parlamentului ordinele de demitere a celor doi directori în aceeași zi în care i-a concediat, nu înainte cu 30 de zile, așa cum prevede legea. Ce să mai vorbim despre așteptarea avizului?”, a declarat unul dintre membrii Birourilor Permanente Reunite pentru G4Media.ro.
La rândul său, Olguța Vasilescu a respins acuzațiile că ar fi intenționat mușamalizarea demiterilor celor doi directori, precizând, într-o declarație pentru G4Media.ro, că scopul modificării Regulamentului AEP a fost interdicția ca Mitulețu-Buică să mai poată face numiri sau demiteri în vacanța parlamentară.
”Nu trebuie să mai aibă posibilitatea (Mitulețu-Buică – n. red.) să facă demiteri de capul lui când când Parlamentul e în vacanță. El a profitat de termenul de 30 de zile prevăzut în Regulament”, a declarat Olguța Vasilescu.
Ce prevede Regulamentul Autorității Electorale Permanente, la articolul 33, referitor la numirile și destituirile din funcții:
- alin. (2): Personalul aparatului propriu al Autorității cu statut de înalt funcționar public parlamentar este numit, eliberat sau destituit din funcție de președintele Autorității Electorale Permanente, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.
- alin. (3): solicitarea avizului se va face de către Autoritatea Electorală Permanentă, cu 30 de zile înaintea numirii, eliberării sau destituirii din funcție a personalului menționat la alin. (2)
- alin. (4): La expirarea termenului prevăzut la alin. (3), președintele Autorității numește, eliberează sau destituie din funcție, prin ordin, personalul aparatului propriu al Autorității cu statut de înalt funcționar public parlamentar
Ce au propus Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu în proiectul de modificare a Regulamentului AEP:
- Alineatele (3) și (4) ale articolului 33 din Regulamentul de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente (…) se abrogă.
”În cazul în care solicitarea depusă în perioada vacanțelor parlamentare, aceste prevederi din Regulamentul de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, cuprinse la art. 33 alin. (3) și (4) din Regulament, nu pot fi aplicate întrucât ambele Birouri permanente ale celor două Camere se află în vacanță, acesta neputând fi considerat un subiect pentru care cele două Birouri permanente să fie convocate în ședință comună în aceste perioade. Totodată, avizul Birourilor permanente reunite se emite pe baza unui raport comun al Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat, acestea fiind de asemenea în vacanță”, se arată în expunerea de motive a propunerii de modificare a Regulamentului AEP.
Inițiatorii modificării, Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, și-au retras însă proiectul, iar, în schimb, Birourile Permanente Reunite au solicitat AEP să transmită, de urgență, un raport privind toate demiterile și numirile făcute de Mitulețu-Buică începând cu luna aprilie, atunci când a fost modificat Regulamentul și a fost introdusă obligația de a cere avizul Parlamentului pentru numiri și demiteri.
De la ce a pornit scandalul
Pe 31 iuie, liberalii au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.
Liberalii explicau faptul că ordinele de demitere au fost emise de preşedintele AEP cu încălcarea legii de funcţionare a Autorităţii, respectiv fără avizul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fapt contrar art. 102, alin. 8 din Legea 208/2015. De asemenea, ei au reclamat că abia după aplicarea acestor ordine de demitere preşedintele AEP a înaintat Parlamentului solicitarea de a primi aviz asupra demiterilor realizate.
Ce s-a întâmplat exact
Pe 23 iulie, Mitulețu-Buică i-a sancționat cu avertisment pe directorii AEP Cristian Petraru și Gabriel Saucă. În aceeași zi, Mitulețu-Buică i-a retrogradat pe cei doi de pe funcțiile de înalți funcționari publici pe funcții de execuție, lucru care echivalează cu o demitere de facto din funcția de conducere. Și tot pe 23 iulie, șeful AEP a solicitat Parlamentului aviz pentru destituirea celor doi, deși Regulamentul instituției prevede clar că avizul trebuie solicitat cu 30 de zile înainte demiterilor din funcție a înalților funcționari publici.
Ulterior, Petraru și cu Saucă au depus plângeri penale împotriva lui Mitulețu-Buică, pe care îl acuză de abuz în serviciu.
Buică a fost numit în funcție de Parlament în februarie 2019 la propunerea și cu voturile PSD.
Foto: Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii