G4Media.ro

Problemele pe care Adina Florea le-a imputat DNA se regăsesc și în…

Problemele pe care Adina Florea le-a imputat DNA se regăsesc și în dosarele sale: A înregistrat 25% rată de eșec într-un mare dosar / Statul a trebuit să plătească despăgubiri unor inculpați pentru încălcarea drepturilor

Reproșurile aduse DNA de către Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia structurii anticorupție, se regăsesc și într-un mare dosar pe care chiar procuroarea din Constanța l-a prezentat drept reprezentativ pentru activitatea sa. Astfel, în dosarul ”Mită în poliție” deschis la Constanța în 2009, menționat de Florea în interviul pentru G4Media.ro, 10 din cei 39 de suspecți și inculpați au fost scoși de sub urmărire penală sau achitați. În urma aceluiași dosar, 34 de polițiști au dat în judecată statul pentru că Parchetul, în euforia comunicării, le-a publicat datele personale, fiecare polițist primind câte 8.000 de lei printr-o decizie definitivă.

  • Adina Florea a reproșat DNA ”abateri de la rigorile statului de drept”, numărul prea mare de achitări și ”modul în care s-au respectat drepturile procesuale ale părților, comunicarea publică.”

În iunie 2009, o treime dintre polițiștii de la Poliția Rutieră Constanța erau ridicați de mascați și aduși la audieri într-un mega-dosar de corupție. Speța era instrumentată de Adina Florea, astăzi propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA. În interviul acordat pentru G4Media.ro, Adina Florea a menționat acest dosar la capitolul ”cauze importante” pe care le consideră reprezentative pentru activitatea sa: ”Am lucrat apoi împreună cu doamna procuror Puiu la dosarul referitor la luarea de mită de la Poliția Rutieră Constanța, au fost 50 de percheziții simultan. S-au finalizat cu trimiteri în judecată și condamnări”.

În realitate, dosarul instrumentat de Adina Florea în 2009 s-a finalizat cu trimiteri în judecată, condamnări, dar și cu achitări. În 2013, atunci când acest dosar s-a încheiat, 10 dintre cei 39 de suspecți și inculpați au fost scoși de sub urmărire penală sau achitați definitiv.

Asta înseamnă o rată de eșec de 25% în acest dosar, în condițiile în care rata de achitări a DNA, criticată de Florea ca fiind prea mare, ajunge undeva la 14%.

În același interviu, dar și în proiectul de management cu care a obținut nominalizarea ministrului Tudorel Toader, Adina Florea a subliniat că ”numărul în creștere al achitărilor arată că nu s-au respectat rigorile statului de drept”.

În iunie 2009, presa din Constanța relata despre ”decimarea corupției din Poliția Rutieră”. Era vorba de un dosar de răsunet, cu 50 de percheziții și 39 de polițiști suspectați că ar fi luat șpagă și care au fost săltați de mascați, băgați în dube și duși la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa.

Speța, printre puținele de o asemenea amploare pentru Constanța anului 2009, era instrumentată de Adina Florea, atunci prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Doar că, în euforia evenimentelor, jurnaliștilor le-au fost puse la dispoziție rezoluția de începere a urmăririi penale și propunerile de arestare formulate pe numele unora dintre polițiști, fără ca datele cu caracter personal din aceste documente să fie protejate.

Astfel, 34 de polițiști au dat în judecată Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, cerând fiecare despăgubiri morale de câte 50.000 de lei. Patru ani mai târziu, fiecare polițist a obținut câte 8.000 de lei, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Buzău (Hotarârea 1734/2013 din 30.09.2013).

Or, Adina Florea a reproșat DNA în interviul pentru G4Media.ro tocmai ”modul în care s-au respectat drepturile procesuale ale părților, comunicarea publică”, o acuzație care i se poate imputa activității ei de procuror într-unul din dosarele pe care le consideră reprezentative.

Pe de altă parte, din cei 39 de polițiști suspectați inițial că ar fi luat șpagă pentru a nu aplica amenzi în trafic, 10 au fost fie scoși de sub urmărire penală pe parcursul anchetei procurorilor, fie achitați definitiv.

George Caraivan, la acea vreme liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), filiala Constanţa, se arăta nemulțumit de instrumentarea dosarului de mită care afectase o treime din polițiștii de la Rutieră: ”Din punctul nostru de vedere, a fost o mare nedreptate şi au fost mulţi oameni chinuiţi degeaba, pentru nişte convorbiri telefonice interceptate, care se puteau interpreta în mai multe feluri. Dacă cineva te sună să-l ajuţi într-o chestie, iar tu, ca să scapi de el, îi zici da, nu înseamnă că l-ai şi ajutat”.

Pe de altă parte, George Caraivan este un personaj controversat pe plan local. În prezent șef al unui post de poliție din mediul rural, Caraivan a fost acuzat de Sindicatul Europol, în 2017, prin vocea lui Cosmin Andreica, de imixtiune în activitatea subalternilor săi pentru că i-ar fi supus unui control în urma unor soluții pe care aceștia le dădeau în diferite dosare. Caraivan a fost cercetat de șefii săi de la IPJ Constanța, însă nu se cunosc date despre finalizarea anchetei.

De precizat ar fi și că unul dintre polițiștii achitați în dosarul mitei din 2009, Elvid Daniel Babalîc, a fost din nou ridicat de procurori în 2016, fiind suspectat de aceleași fapte de corupție, dar și pentru că ar fi înșelat Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, cerând bani pentru plata unei chirii fictive. În realitate, susțin procurorii, polițistul nu plătea chirie și cheltuia banii în interes personal. Elvid Daniel Babalîc le-a spus judecătorilor că este nevinovat și că așteaptă administrarea probelor.

Nu în ultimul rând, unul dintre angajații Serviciului Rutier Constanța, Edvin Osman, a fost cercetat din greșeală în cadrul dosarului ”Mită în poliție”. Potrivit unui articol publicat de ziuadeconstanța.ro în 2013, Osman a fost confundat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța cu un coleg, organele de anchetă explicând că totul a pornit din cauza Inspectoratului General al Poliției, care ar fi încurcat o serie de documente privitoare la doi agenți cu nume asemănătoare. Statul român a fost obligat să-i plătească lui Edvin Osman 40.000 de lei reprezentând daune morale.

Foto: Ziua de Constanța

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. „Dorel” de la Justitie(viitorul notar!) nu a cercetat aceste lucruri sau a fost foarte multumit ca a fost citat copios Raportul lui asupra activitatii lui Kovesi?!

  2. Adică asta e mai bună decât restul procurorilor care au candidat! Fmmtudorel a transmis încă un mesaj clar. Votați pesede ca să fie bine.

  3. Nu v-am zis eu domne tot Onea sau Portocala erau mai buni, aia sunt esența DNA!

    • Cand neuronul iti da rateuri:
      Daca asta ati inteles din ce se intampla in jurul dumneavoastra si de la acest articol e cam trist pentru capacitatea de intelegere si analiza a unor informatii pe care o aveti. Imi pare rau ca sunt conational cu dumnevoastra.

    • nope, portocala nu e bun, lamuie (sa-ti dau) e mai bun!

    • Vedeți cum simt trolii „esențele”? Uitați-va la pudila. Fin,.domnule, ce poți spune. El nu doar că le știe pe toate, dar ne și „spune”. Ce l-au învățat stăpânii lui la fabrica de troli: Onea și Portocală. Atât. Altceva nu mai știe. Pentru că nu mai au, stăpânii lor și nici trolii, altceva de spus. Că dacă ar avea, ar spune. Așa că rămân doar cu Onea și Portocală a căror existență vor ei, trolii, să ne facă să credem că înseamnă că: hoții nu fură, escrocii și analfabeții trebuie să stea în guvern, derbedeii în Parlament, mafioții trebuie protejați. Astae e treaba. Nu-i așa că sunt foarte limitați acești troli?

  4. Nici nu se mai ostenesc să pună netrebnici in posturi cheie. E suficient să pună incompetenți, iar jigodiile își văd de treabă în spate, ferite de ochii din public. Așa făceau și rușii când au instaurat comunismul în România după al 2-lea Război Mondial.

  5. Dar tac’su, fin cunoscator al problemelor din parchete, in special DNA, n-a avut si el ‘parerea lui’ la vremea respectiva?

  6. Pai in trei saptamani pana ce aleasa lui Slugarel tre’ s-ajunga in fata CSM, cate s-or mai descoperi in legatura cu profesionalismul si integritatea Adinutzei !

    PS. Iohanne, daca nici acum n-o sa ai sange in tine ! 😉

  7. Cred ca a avut orgasm Slugarel cand a vazut ca a fost plagiat de domnisoara.

  8. După o zi de la numire ne-am cam lămurit cu procuroarea asta cu sânge psd!

  9. cu alte cuvinte doamna vine pe filiera psd – draknea

  10. Performantele profesionale nu sar mai departe decat ceea ce fizionomia fetei arata la prima vedere.
    Certitudinea apare in actul doi, cand deschide gura si vorbeste (eventual taica-su, in locul ei)

    Si-acum sa ne uitam in acte la traseul profesional al dansei, pentru confirmarea oficiala. Confirmarea celor spuse de mine mai sus, evident.

  11. Nu cred ca sunt relevante contraperformanta, lipsa de etica profesionala, servilismul fata de valorile mafiei politice , colaborationalismul cu coruptii locali caci aceste trasaturi sunt comune unui numar mare de procurori DNA. Buba de la Constanta a fost sparta doar de procurorii de la Bucuresti, in colaborare cu SRI !! Daca va amintiti ca Nicusor Constantinescu se urina pe Curtea de Conturi , nu putea fi macar intrebat ceva, avea firma de paza si doar SRI a putut sa-l ridice si sa il conduca la audieri, ca era imparat in judet !! Problema e ca discursul pro-coruptie , (neexpus in alegeri) trece in legi , ca un nene, Dorel revoca si numeste singur sefii de parchete nu netransparent ci cum vrea muschii lui asa cum -pentru a respecta independenta justitiei- nici un ministru nu a mai facut-o dupa 2004 !!!!!!!!!!!!!

  12. NU CONTEAZA! E IMPORTANT CA E DE OS PESEDIST SI A PROPUS-O UNICUL DETINATOR AL ADEVARULUI, UNICUL IEVALUATOR.

  13. Sa-i spuna cineva discipolei lui Dorel ca ”Marea coruptie”nu e urmarita, in toata lumea ca sa prinda MINISTRII ci sa sanctioneze faptele cu impact social amplu (care au un anumit specific, regional, politic, cultural, istoric, jurisdictional adica scapari in legislatie etc). 1000 fapte ale unui controlor de tren nu sunt niciodata egale ca importanta, consecinte, cu o fapta a unui ministru de exemplu . Iata ca, la noi, in Romania, desi teoretic ar fi trebuit sa poata fi exclus , coruptia a intrat cu tupeu si in guvern ! Ce facem tanti, asteptam sa termine mandatul nenea ministrul, il lasam sa isi faca plinul ca sa nu afectam politic guvernarea ? Daca nu au fost prioritizate dosarele in functie de valorile fraudelor si importanta functiilor-asa cum critica gospodina , a fost o greseala imensa !! Din nuvela de gazeta de perete numita proiect , mai redau faptul ca zice ca nu agreeaza proba reprezentata de ascultari . Pai o fi crezand dna ca coruptul face factura si chitanta cand executa o fapta de coruptie ? Sau sapa dansa in curte sau in pereti sa gaseasca probele ? Pe scurt, doamna pare ca priveste coruptia ca pe un furt oarecare , ca are -in privinta coruptiei-intelegerea unui de militian de colhoz din anii ’50, ca si nea Dorel !