Procedură neuzuală: Sesiunea de depunere a marilor proiecte industriale finanțate cu bani UE din Fondul de Modernizare de peste 6 miliarde de euro, prelungită după ce expirase perioada inițială
Ministerul Economiei a anunțat pe 3 noiembrie că a prelungit până pe 6 noiembrie termenul de depunere a proiectelor pentru finanțare din Fondul pentru Modernizare, un fond UE cu o valoare estimată între 6,2 și 9,3 miliarde de euro. Sesiunea inițială de depunere a proiectelor expirase la finalul lunii octombrie, iar prelungirea a fost făcut după expirare.
Ministerul Economiei a justificat prelungirea prin ”interesul manifestat al operatorilor economici privind investițiile în domeniul energetic și cu scopul atingerii țintelor asumate de România pentru reducerea gazelor cu efect de sera și creșterea eficientei energetice”.
Este neuzual ca prelungirea unui termen de depunere a proiectelor să se facă după expirarea termenului inițial.
Fondul va fi finanțat prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre pentru perioada 2021-2030 a căror sumă se încadrează între €6.2 si €9.3 miliarde de Euro.
Fondul de modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiență energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE.
Ce proiecte industriale vor fi finanțate din acești bani: investiții în surse regenerabile de energie, rețelele de transport care să includă distribuția energiei termice în zonele rezidențiale și comerciale, interconectări de rețele pentru transportul de electricitate și gaze naturale, precum şi stocarea de energie, îmbunătățirea eficienţei energetice în producerea de energie, inclusiv în sectoarele de transport, clădiri, construcții, agricultură și deșeuri și pentru o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune.
Etapele procesului de finanțare:
- Statele Membre aleg investițiile care vor fi finanțate din Fondul de modernizare;
- Statele Membre trimit spre aprobare investițiile propuse către BEI, Comitetul de Investiții și Comisia Europeană. Comitetul de Investiții se întrunește de doua ori pe an, începând cu 2021;
- BEI confirmă dacă o investiție este prioritară conform Directivei ETS. Pentru investițiile care nu sunt prioritare, BEI va elabora o evaluare și analiză tehnică și financiară, iar Comitetul de Investiții va evalua propunerea și va face recomandări privind finanțarea acesteia;
- Comisia Europeană decide alocarea fondurilor odată ce investiția a fost confirmată ca fiind prioritară de către BEI, sau daca a fost recomandată pentru finanțare de către Comitetul de Investiții în cazul investițiilor non-prioritare. Vor avea loc două sesiuni pe an de alocare de fonduri, care vor cuprinde investițiile la nivelul statelor membre beneficiare;
- BEI transferă fondurile către Statele Membre beneficiare în acord cu decizia de alocare de fonduri în termen de 30 de zile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii